Sully – Recenzie

1
2648
Ascultă acest articol

Filmul biografic produs în format 3D de către studiourile Warner Bros îl are în scaunul regizoral pe Clint Eastwood, iar protagonist este Tom Hanks.

Regizor: Clint Eastwood

Scenariu: Todd Komarnicki

Gen: BiograficDramă

Lansare: 9 septembrie

Durata: 96 minute

Studio: Flashlight Films

Distribuitor: Freeman Entertainment

Clasificare: AG

Actori:

Tom Hanks … Chesley ‘Sully’ Sullenberger
Aaron Eckhart… Jeff Skiles
Laura Linney… Lorraine Sullenberger
Anna Gunn… Elizabeth Davis

Sinopsis:

Chesley „Sully” Sullenberger, pilot american, a aterizat forțat pe râul Hudson, în ianuarie 2009, cu un avion de linie, salvând viața tuturor celor 155 de pasageri.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Mi-a fost teamă că va veni și ziua în care voi fi nevoit să fac recenzia unui astfel de film. Vorbim despre un film care ne prezintă, cu o anume acuratețe istorică (și o să revin asupra ideii), fapte concrete despre care un recenzor nu poate face speculații și nu se poate abate de la concret, de la realitate.

Cam acesta este filmul despre care scriu în seara asta, ”Sully”, film produs de Warner Bros. și care are la cârma regizorală un nume greu în istoria cinematografiei mondiale, și anume Clint Eastwood.

sully-353718l

Când eram copil mâncam pe pâine western-urile spagheti în care juca Clint Eastwood, ca mai apoi să-l redescopăr în rolul celebrului detectiv Harry, în seria filmelor Dirty Harry. Dacă m-aș raporta la acest aspect, al personajelor fictive pe care le-a jucat, și aș încerca să fac o comparație cu Clint Eastwood regizorul, aș concluziona că nu sunt una și aceeași persoană. De ce o să vă întrebați. E simplu argumentul meu, și anume, ca actor a jucat personaje care nu au avut niciodată legătură cu concretul, cu realul, pe scurt cu fapte istorico-biografice. În schimb, ca regizor, Eastwood ne-a demonstrat că poate fi un împătimit al concretului, al faptelor istorico-biografice, duse chiar până la extrem.

Despre asta este vorba și în filmul de față, având la bază scenariul scris de Todd Komarnicki, scenariu scris după romanul personajului principal, Chesley ‘Sully’ Sullenberger, intitulat “Highest Duty”.

2b0a39798cfb2d95Concret, pe data de 15 ianuarie 2009, pilotul de linie Chesley ‘Sully’ Sullenberger, alături de Jeff Skiles, interpretat în film de binecunoscutul Aaron Eckhart, reușește să amerizeze un Airbus A320-214 cu 153 de pasageri la bord, pe râul Hudson, după o coliziune cu un stol de păsări. La data de 15 ianuarie 2009, întreaga lume a asistat la un eveniment ce a devenit cunoscut sub numele de  „Miracolul de pe râul Hudson”. Totuși, în ciuda faptului că Sully a fost aclamat de presă și de public pentru excepționalele sale abilități de navigație aeriană, evenimentul a fost urmat de o anchetă care amenința să-i distrugă atât reputația, cât și cariera. În analele istoriei aeronautice nu a mai existat un alt caz de asemenea amploare.

Chesley ‘Sully’ Sullenberger este interpretat în pelicula regizată magistral de Eastwood, de Tom Hanks, ajuns la venerabila vârstă de 60 de ani. Trebuie să recunosc că este impresionat Hanks în rolul lui Sully, nu neapărat pentru asumarea și veridicitatea cu care își joacă personajul, ci pentru faptul că a fost obligat de notorietatea personajului să se rezume la al portretiza cât mai simplu, mai real, așa cum de altfel și Eastwood a imaginat povestea de față.

sully-110975l-1600x1200-n-b3ab264eCum vă spuneam la începutul dialogului nostru, ”Sully” este genul ăla de film la care foarte greu (dar nu imposibil), scrii o recenzie corectă. Nu este vorba de teama de a denatura sau umfla lucrurile, dar este greu să scrii despre un film în care faptele, datele, oamenii sunt concreți, reali și fără derapaje.

Revenind la personajul central al filmului, Eastwood a încercat să-i scoată în evidență, nu neapărat fapta spectaculoasă, aceea de a ateriza cu un avion pe râul Hudson, ci tremurul interior de după, nesiguranța și întrebarea obsesivă dacă a procedat corect sau nu. Iar Tom Hanks joacă aceste realități din spatele realității concrete, foarte bine.

Este un film direct, sincer, realist și nu exagerează cu nimic proporțiile evenimentului întâmplat cu adevărat în ianuarie 2009, ci încearcă doar să reamintească că nu e nevoie să ai puteri supra-omenești ca să devii un erou cu adevărat. Cam ăsta ar fi mesajul general al filmului.

Din punct de vedere tehnic nu sunt prea multe de comentat, având în vedere ca totul a fost filmat cursiv, fără prea multe tăieturi, sunetul impecabil, imaginea la fel. Muzica parcă nici n-a existat, atât de bine a fost integrată în film.

sully-575841l-1600x1200-n-10f0aaa7

Concluzia? Nu m-ar mira ca în 2017, la decernarea premiilor Oscar, acest film să fie nominalizat la cel puțin trei secțiuni, și anume Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor în rol principal, și o să argumentez spunând că trendul este de a premia filme cu caracter, mesaj și impact social. ”Sully” le are aproape pe toate.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 9 septembrie în cinematografe să vedeți “Sully”, film adus în format 3D / 2D în România de Freeman Entertainment.

Poster:

sully

Trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] “Concluzia? Nu m-ar mira ca în 2017, la decernarea premiilor Oscar, acest film să fie nominalizat la cel puțin trei secțiuni, și anume Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor în rol principal, și o să argumentez spunând că trendul este de a premia filme cu caracter social, cu mesaj și impact social. ”Sully” le are aproape pe toate.” Recenzia integrală aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.