„Florence” prezintă incredibila poveste adevărată a unei excentrice moştenitoare americane, a cărei singur scop în viaţă este acela de a deveni o soprană celebră.
Regizor: Stephen Frears
Scenariu: Nicholas Martin
Gen: Biografic, Comedie, Dramă
Lansare: 11 noiembrie
Durata: 1h 51min
Studio: Pathé Pictures International
Distribuitor: Freeman Entertainment
Clasificare: AP.13
Actori:
Meryl Streep … Florence Foster Jenkins
Hugh Grant … St Clair Bayfield
Sinopsis:
„Florence” prezintă incredibila poveste adevărată a unei excentrice moştenitoare americane, a cărei singur scop în viaţă este acela de a deveni o soprană celebră. Din punctul ei de vedere are o voce absolut minunată, deşi nimeni altcineva nu pare să îi împărtăşească opinia. Partenerul şi managerul ei Clair Bayfield, un actor diplomat englez, este singurul care face tot posibilul pentru a o proteja de crudul adevăr şi de ridicol.
Întreaga şaradă este pe cale să se destrame în momentul în care Florence decide să organizeze un concert cu public numeros la celebra Carnegie Hall.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Florence Foster Jenkins a fost o figură cunoscută în cercurile mondene din Philadelphia începutului de secol. Piano prodigy în copilărie, Florence crede ulterior că poate cânta cu vocea intrând astfel într-o iluzie personală pe care nimeni şi nimic nu reuşeşte să i-o zdruncine până la moartea ei. La început se loveşte de refuzul categoric al tatălui de a o sprijini financiar pentru a studia arta vocală. După ce trăieşte la limita sărăciei ani de zile, moşteneşte, într-un final, banii tatălui şi se aruncă în aventura expunerii publice cu o determinare şi o acută lipsă de simţ al ridicolului destinate parcă să fie… subiectul unei comedii.
Filmul, în regia lui Stephen Frears, cunoscut pentru “High Fidelity” (2000), “The Queen” (2006), “Philomena” (2013) sau “Dangerous Liaisons” (1988), are la bază un scenariu documentat, scris de Steve Coogan şi Jeff Pope. Acest paradox al penibilului, că aşa am putea cataloga filmul, ne propune un personaj atipic al începutului de secol, în Statele Unite, perioada în care bogătaşii de prim rang sau chiar cei scăpătați peste noapte, deveneau patroni ai artelor, de orice natură, pompând bani la greu în tot felul de comitete, comisii şi cluburi în care ei erau implicați. Un astfel de personaj a fost şi Florence Foster Jenkins, cel puţin după momentul căsătoriei, implicându-se în viaţa culturală a oraşului cu tot felul de acte caritabile îndreptate către artişti de mâna a doua şi nu numai.
Acest personaj atipic nu putea fi interpretat decât de o actriţă atipică principiilor de la Hollywood şi vorbim aici de Meryl Streep. Meryl, de-a lungul timpului şi-a dovedit cu vârf şi îndesat calităţile sale actoriceşti, determinarea şi implicarea totală în dezvoltarea unui personaj. Aici ar trebui amintit rolul de Oscar din “Sophie’s Choice” din 1982, când, pentru a da viaţa personajului, a mers până-ntr-acolo încât a stat de vorbă cu victime ale Holocaustului din timpul celui de-al doilea război mondial şi a ajuns şi la Birkanau, în lagărele de exterminare naziste.
Pentru filmul de față s-a văzut clar documentarea actriţei asupra personajului real, iar schimbările au fost radicale, din punct de vedere fizic. Florence, în viaţa reală, după nunta ei s-a îmbolnăvit de sifilis, o boală care la vremea respectivă nu avea tratament şi omora pe capete şi datorită bolii a ajuns să chelească şi să rămână fără sprâncene. De ce aceste detalii? Pentru că Meryl Streep a mers cu schimbările fizice până la extrem. S-a tuns la chelie, şi-a ras sprâncenele, tocmai pentru a da şi mai multă veridicitate personajului.
Din punct de vedere al jocului actoricesc, colega noastră Magda Băcescu, care va vorbi despre acest lucru, în emisiunea “Movie News” din data de 12.11.2016, a urmărit să vadă dacă există ceva inadecvat, ceva sărit din schemă şi concluzia a fost că totul a fost dus la perfecţiune. Mai multe detalii le auziţi sâmbătă de la ora 11:00, la Radio 1 România.
Meryl Streep face şi de această dată un rol demn de Oscar, de altfel se pare că va fi şi nominalizată la Oscar pentru acest rol; face un rol de compoziţie greu, chiar foarte greu cu multe valenţe comice, tragice şi de un profesionalism desăvârşit.
Marea surpriză a filmului şi elementul de umor clasic, ăla de genul râs cu lacrimi doar prin simpla prezență, a venit de la Simon Helberg, ce-l interpretează în filmul nostru pe Cosmé McMoon, pianistul ratat care primeşte un nesperat ajutor de la Madam Florence, devenind parte integrantă din periplul acesteia prin lumea muzicii.
Pe Simon Helberg s-ar putea, marea majoritate, să-l ştiţi din serialul “The Big Bang Theory”, dar în acest film este impecabil. Momentele în care este pus în fața penibilului le joacă magistral şi râzi în hohote numai uitându-te la grimasele lui şi la onomatopeele pe care le scoate pe gură. Este un personaj foarte bine conturat şi adus la viaţă de Simon Helberg şi tare mi-e că-l vom vedea şi pe el pe lista nominalizaților la Oscar pentru rol secundar.
Despre Hugh Grant, în rolul lui St Clair Bayfield, soţul de compromis al Madamei Florence, putem spune că este mai îmbătrânit, dar tot elegant, ca un adevărat gentilom englez. Îşi duce cu brio rolul până la capăt şi aduce un plus dramei, că în cele din urmă este o dramă, chiar dacă filmul este împachetat într-o comedie.
Filmul da, este un film complex, greu de jucat, cu partituri complexe şi complicate, ce te trece prin toate stările sufleteşti, de la agonie la extaz şi la esenţa penibilului şi perpetuarea lui. Este un film cu ştampilă de Oscar pe el, cu toate că va concura cu alte filme grele, cel puţin asta e părerea noastră. Rămâne de văzut ce va face filmul, per ansamblu, dar Meryl Streep cu siguranţă va primi o nouă nominalizare şi poate chiar va primi coroana pentru acest rol.
Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, de la ora 11:00, la emisiunea ”Movie News”, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit în cinematografe din data de 11 noiembrie să vedeți Florence, o producție Pathé Pictures International, distribuit în România de Freeman Entertainment.
Poster:
Trailer: