“„Bad Santa 2” marchează revenirea pe marile ecrane a câştigătorului Premiului Oscar Billy Bob Thornton în postura de anti-erou preferat al Americii şi îl interpretează din nou pe Willie Stokes.”
Regizor: Mark Waters
Scenariu: Johnny Rosenthal, Shauna Cross
Lansare: 25 noiembrie
Durata: 2h 13min
Studio: Miramax
Distribuitor: Freeman Entertaiment
Clasificare: AP.13
Actori:
Billy Bob Thornton … Willie Soke
Kathy Bates … Sunny Soke
Tony Cox … Marcus Skidmore
Christina Hendricks … Diane Hastings
Brett Kelly … Thurman Merman
Sinopsis:
Alimentat de whiskey-ul de proastă calitate, lăcomie şi ură, Willie face din nou echipă cu micul şi furiosul său partener, Marcus (Tony Cox), pentru a distruge o gală de caritate organizată in Ajunul Crăciunului. Şi de această dată aventurii i se alătură ,,puştiul” supraponderal şi mereu exaltat, Thurman Merman (Brett Kelly), o rază a soarelui de 110 kilograme al cărei scop este să scoată la iveală bruma de umanitate existentă în Willie.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Comercialul şi consumul sunt incredientele de zi cu zi în America secolului XXI şi nu numai.
Filmele cu tentă anti-socială au fost şi sunt o mină de aur şi de stors bani la Hollywood şi, de-a lungul timpului s-a demonstrat că nu de multe ori acest gen de filme au avut un succes scontat, cel puţin la publicul american de larg consum. În 2003 ni se propunea un film avându-l ca personaj principal pe un anume Willie T. Stokes, un puşcăriaş cu o viaţă mizeră, la marginea societăţii americane, mai exact un paria. Nu ştiu care a fost mecanismul din spatele succesului comercial din 2003, dar la vremea respectivă publicul a consumat filmul la intensitate maximă. Poate şi datorită subiectului, original la vremea accea, abordat în film şi poate şi pentru faptul că, personajul propus venea în contrapunct cu ceea ce se întâmpla în acel moment în societatea americană, şi nu numai.
În 2016 ni se propune o continuare a filmului din 2003, cu acelaşi Willie T. Stokes, de data asta mult mai afectat de statutul de paria pe care l-am stabilit deja în 2003, mult mai marginalizat şi cu tendinţe sinucigaşe, motivele fiind şi faptul că marea lui iubire (cică?!) decedase, iar el rămăsese pe cap cu un copil, acum adult la 21 de ani, cu mari probleme mentale, şi vorbim aici de Thurman Merman, interpretat de acelaşi Brett Kelly (de data asta matur, dar la fel de ponderal ca şi în 2003).
„Bad Santa 2” marchează revenirea pe marile ecrane a câştigătorului Premiului Oscar Billy Bob Thornton în postura de anti-erou preferat al Americii şi îl interpretează din nou pe Willie Stokes.
După cum spune și sinopsisul filmului, alimentat de whiskey-ul de proastă calitate, lăcomie şi ură, Willie face din nou echipă cu micul şi furiosul său partener, Marcus, interpretat de Tony Cox, pentru a distruge o gală de caritate organizată în Ajunul Crăciunului. Problemele cu figura maternă ies la iveală atunci când îşi face apariţia Kathy Bates, în rolul detestabilei Sunny Soke, o mamă desprinsă parcă dintr-un film de groază. O scorpie de dimensiuni cosmice, Sunny ridică ştacheta şi implicit ambiţiile grupului, în timp ce cumva reuşeşte să scadă standardele comportamentului delincvent. Willie este şi mai chinuit acum de dorinţa tulburătoare de a-i intra în graţii voluptoasei şi graţioasei Diane, directoarea galei de caritate, o femeie cu o inimă de aur şi un libido de oţel.
Dacă ar fi să fiu răutăcios, într-un fel, filmul ăsta mi-a distrus spiritul Crăciunului, acţiunea acestuia fiind lentă, fără introduceri, fără suişuri şi coborâşuri abrupte. Are momentele lui în care râzi, nu neapărat cu gura până la urechi, dar râzi. În schimb este plin de trivialităţi, parcă dorindu-se prin acest limbaj să ni se mai demonstreze încă odată, dacă mai era nevoie, că societatea americană este, într-adevăr, una de consum, o societate care înghite aproape orice fără să facă discernământ în ceea ce priveşte calitatea unui produs oferit pe tavă.
Filmul este o imagine, dacă vreţi, a societăţii în care Stokes, cel real, nu personajul fictiv din film, (pentru că există un Stokes în societatea actuală americană), trăieşte, respiră, consumă şi îşi duce cu greu zilele pe care le mai are. Filmul ăsta nu îl putem numi o comedie, ci mai degrabă o parabolă şi un exemplu de aşa nu al societăţii contemporane, o adevărată tragedie, un exemplu de degradare morală, sufletească şi spirituală dus la extrem, un exemplu de
how to destroy the Christmas Spirit made in America.
Filmul merită văzut de toată pătura socială de la noi pentru a lua în calcul faptul că nu totdeauna ceea ce ni se propune să înghiţim este şi politically corect şi că nu tot ce zboară se mănâncă, fără a fi cel puţin testat şi verificat înainte.
Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, de la ora 11:00, la emisiunea ”Movie News”, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit în cinematografe din data de 25 noiembrie să vedeți Bad Santa 2, distribuit în România de Freeman Entertainment.
Poster:
Trailer:
[…] Bad Santa 2 – Recenzie […]