Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul. Acest eveniment cheie de pe parcursul poveştilor Star Wars uneşte oameni obişnuiţi care aleg să facă lucruri extraordinare. Făcând acest lucru, ei devin o parte din ceva măreţ, mai important decât ei înşişi.
Regizor: Gareth Edwards
Scenariu: Chris Weitz, Tony Gilroy
Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi
Lansare: 15 decembrie
Durata: 2h 13min
Distribuitor: Forum Film
Clasificare: AP.13
Actori:
Felicity Jones … Jyn Erso
Diego Luna … Cassian Andor
Alan Tudyk … K-2SO
Donnie Yen … Chirrut Îmwe
Forest Whitaker … Saw Gerrera
Mads Mikkelsen … Galen Erso
Jimmy Smits … Bail Organa
Sinopsis:
Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul. Acest eveniment cheie de pe parcursul poveştilor Star Wars uneşte oameni obişnuiţi care aleg să facă lucruri extraordinare. Făcând acest lucru, ei devin o parte din ceva măreţ, mai important decât ei înşişi.
Recenzie:
În urmă cu numai câteva ore am aplaudat la încheierea Rogue One: A Star Wars Story / „Rogue One: O poveste Star Wars” și n-am fost singurul, asta ar trebui să spună destule despre film. Văzut la IMAX în 3D, cum ar trebui să fie văzut de toată lumea, filmul lui Gareth Edwards, mi-a depășit așteptările. Știam că va fi bun… speram să fie bun, dar am avut o surpriză să fie mai mult decât “bun”, și am să încerc să vă spun de ce.
*Înainte de a începe vă spun că NU voi folosi spoilere, deci părerea poate fi citită și de cei care nu l-au văzut încă.
În primul rând, după cum bine știați și voi, nu avem o introducere scrisă ca-n toată seria, cel puțin nu există textul care dispare în spațiu, dar avem una în care primim informațiile necesare ca totul să capete sens, de la început. Filmul începe cu Jyn, copilă și avem parte de câteva minute în care aflăm de cea mai mare speranță a Rebeliuni, că există, cine a creato și cum poate fi folosită pentru a distruge cea mai de temut armă a Imperiului, despre care Rebeliunea va afla treptat.
Rebellions are built on hope
Filmul continuă apoi cu Jyn la maturitate și aflăm cum ajunge să se cunoască cu câțiva membri ai Rebeliunii și să lupte alături de ei. Trecutul și prezentul lui Jyn au ceva important în comun, iar acest lucru coincide cu planul de a distruge arma mortală, care capătă titulatura de Steaua Morții.
De partea cealaltă, cea întunecată, planurile Stelei Morții sunt finalizate, construcția la fel și încep o serie de teste pentru puternica armă care are nevoie de un minereu, pentru a funcționa, iar acesta este extras, în filmul de față, de pe o planetă subjugată de Imperiu.
Rebeliunea pornește o ofensivă-surpriză de a recupera planurile pentru a distruge Steaua Morții, dar vor fi descoperiți și se va isca un adevărat război pe acea planetă. Finalul va lega perfect Revenge of the Sith și A New Hope acțiunea din Rogue One având loc între cele două.
Revedem personaje vechi și noi, navele clasice revin și ele, vizităm planete superbe (ba chiar luăm parte și la distrugerea lor) și filmul are puterea de a ne aduce înapoi la nostalgia trilogiei originale. Și să nu uit de muzică, nu mai este John Williams și inițial fusese ales Alexandre Desplat, dar într-un final de aceasta s-a ocupat Michael Giacchino și s-a descurcat admirabil.
De efecte vizuale nu are rost să mai vorbim căci orcum în ziua de astăzi tehnologia a avansat atât de mult încât se apropie de atingerea perfecțiunii, dar voi face o mică referire aici la câteva personaje realizate cu ajutorul CGI care vor încânta fanii trilogiei originale, cu un URIAȘ plus pentru ultima scenă de film.
Dintre personajele vechi, pe care le vom revedea, vă vor ridica un zâmbet, doi “tovarăși” de pe Tatooine și alți doi care apar scurt, într-un cameo perfect. Nu e niciun secret că în film va apărea și Darth Vader, dar mai mult sub formă de cameo, îndeajuns să vă ofere acea “piele de găină” sau “fiori pe șira spinării” (sau fluturi în stomac? :)).
Imaginea mi s-a părut un pic mai ștearsă, spre deosebire de cea din The Force Awakens, cu o paletă de culori mai reci, dar care se potrivește perfect cu filmul, iar Gareth folosește niște unghiuri de filmare foarte interesante prin care, parcă, încearcă să imite trilogia originală, rezultatul fiind reușit.
Despre personaje sunt multe de spus, dar o să fim subiectivi. Forest Whitaker e Saw Gerrera și se dovedește a fi un personaj important în film, Forest făcându-și datoria de actor cu brio, iar personajul este realizat vizual foarte detaliat. Mads Mikkelsen a fost perfect ales în rolul lui Galen Erso și chiar dacă nu are prea multe apariții, personajul său este unul cheie în film.
Felicity Jones și Diego Luna sunt Jyn Erso și Cassian Andor – două personaje care devin inima Rebeliunii și bineînțeles speranța acestora, iar cei doi își fac datoria fără reproș. Fiind și personajele principale, primesc atenția cuvenită într-atât să-ți faci o opinie despre ei și să înțelegi exact situația în care se află, de ce fac ceea ce fac și cum ajung să interacționeze între ele. Chiar dacă acțiunea este destul de serioasă, avem și un element amuzat, dar fără a fi exagerat, și anume android-ul K-2SO. Forța este și ea prezentă printre personaje și în film, iar adeptul acesteia este “credinciosul” Chirrut Îmwe intepretat perfect de Donnie Yen dându-i acestuia și o ușoară tentă umoristică.
Scenariul este bine închegat, fără să te pună pe gânduri, lăsându-te mai mult să te bucuri de ceea ce vezi și de acțiune, dar posibil ca pe cei care n-au auzit de Star Wars să-i lase, după final, cu mai multe întrebări decât este necesar. Nu zic că n-ar fi fost loc de mai multe easter eggs/cameouri sau să lege mai mult filmul cu trilogia veche, dar probabil ar fi fost nevoie să despartă filmul în mai multe părți, ceea ce n-ar fi fost o idee tocmai bună.
Rogue One este așezat perfect între Revenge of the Sith și A New Hope, finalul fiind demn, pe bună dreptate, de aplauzele care le-am oferit, și nu numai că se potrivește bine dar îl poți și compara cu trilogia veche, prin stil, culori, muzică, desfășurarea acțiunii și talentul lui Gareth, în spatele camerei, de a face posibile toate acestea.
Fanii trilogiei vechi vor primi, cred eu, un film care merită să poarte numele francizei Star Wars, dar stau să mă întreb oare cum s-ar vedea acesta în ochii unor persoane care nu cunosc franciza. Aceștia din urmă, poate, vor fi dezamăgiți de finalul filmului și se vor alege cu prea multe întrebări pentru a savura Rogue One la adevărata valoare.
Rogue One: A Star Wars Story / „Rogue One: O poveste Star Wars” este distribuit de Forum Film România şi va fi disponibil în avanpremieră din 15 decembrie 2016, în format 3D (subtitrat şi dublat), IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos.
Poster:
Trailer: