Juste la fin du monde/Doar sfârșitul lumii, cel mai recent film al regizorului canadian Xavier Dolan (Mommy, Tom at the Farm, J’ai tué ma mère), a intrat pe lista scurtă* a Premiilor Oscar 2017, la categoria Cel mai bun film străin, ca reprezentant al Canadei. Pelicula, câștigătoare a Marelui Premiu la Cannes, anul acesta, va avea premiera în România pe 6 ianuarie 2017, distribuită de Independenţa Film.

*În 15 ianuarie, „lista scurtă” actuală, constând în nouă lungmetraje, va fi restrânsă la cinci filme nominalizate la categoria Best Foreign Language Film/ Cel mai bun film străin – Oscar 2017. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în data de 26 ianuarie.

Anul acesta, filmul a fost selectat în Competiția oficială a Festivalului de la  Cannes, unde a primit Grand Prix-ul și Premiul Juriului Ecumenic.

În Canada și în Franța, filmul a avut premiera în 21 septembrie. Încă din prima săptămână, Juste la fin du monde a fost nr. 1 în box office-ul francez, unde a vândut peste un milion de bilete.

Titlu original: Juste la fin du monde (în limba engleză: It’s Only the End of the World)

Durata: 1h 35 min

Doar sfârșitul lumii îi are în distribuție pe actorii:

  • Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort),
  • Marion Cotillard (Big Fish, A Good Year, Inception, Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose),
  • Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adèle),
  • Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising) și
  • Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can).

Povestea

După 12 ani de absență, Louis, un tânăr scriitor, se întoarce acasă pentru a-și anunța apropiații despre iminența morții sale. Are loc o reuniune familială tensionată, la care orice tentativă de empatie este sabotată de incapacitatea oamenilor de a asculta și de a iubi.

 Xavier Dolan, copilul teribil al Canadei, premiat la Cannes

Juste la fin du monde este al șaselea lungmetraj al tânărului cineast canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are în palmares patru filme selectate deja la Cannes.

Mommy, cel mai recent lungmetraj al său, a rulat și în România în ianuarie 2015, distribuit de Independența Film, fiind onorat cu Premiului Juriului la Cannes, în 2014.

J’ai tué ma mère / I Killed My Mother a primit trei premii în 2009, din care unul pentru tineri regizori, Prix Regards Jeune. La fel, Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010. Laurence Anyways i-a adus lui Dolan Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a primit premiul FIPRESCI la Veneţia, unde a făcut parte din Selecția oficială.

Juste la fin du monde/Doar sfârșitul lumii (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.