Ascultă acest articol


Oricât de blestemat ar fi fost anul trecut în ceea ce privește cultura pop, ne-a binecuvântat cu titluri care au strălucit la box office, dar au și livrat ceva memorabil care a rămas cu cei din rândurile noastre. Mulțumită festivalurilor de film ample și, din fericire, variate de la noi, am putut vedea mai mult de jumătate din ce ne-am propus anul trecut și nu am fost dezamăgiți. La cât mai multe vizionări și anul acesta!

1. IANUARIE

  • 20th Century Women – Filmul are deja două nominalizări la Globurile de Aur și nu mă feresc să sper aceleași lucruri în privința premiilor Academiei. Având în vedere că ajunge de la regizorul filmului Beginners (2011), Mike Mills, și dispune de o Greta Gerwig și-un Billy Crudup (2017 o să fie anul lui, cum a fost 2016 al lui Michael Shannon), se anunță un tumult californian în culorile anilor ’70.
  • The Founder – Sau cum vom da toți fuguța la Mc după vizionare. Sunt curioasă dacă vor avea bobble heads cu Keaton la Happy Meal-uri. (Filmul va fi distribuit în România de Forum Film)
  • Table 19 – Genul ăla de film de care te rogi să fie bun, mai ales că-i scris de frații Duplass și regizat de omul care și-a mai băgat coada la regie și-n The Office, Spellbound și Rocket Science. Cu Anna Kendrick în rochia cu voaluri, Lisa Kudrow și Stephen Merchant, o listă de invitați la o masă ca o rețetă pentru dezastru.
  • Jackie – Sau cum câștigă Natalie Portman al doilea Oscar. De indicat secvența cimintirului, deja numită de critici scena anului 2016. (13 ianuarie, Ro Image 2000)

2. FEBRUARIE

  • A Monster Calls – Despre care v-am povestit inițial anul trecut. (24 februarie, Freeman Entertainment)
  • Tulip Fever – Și de el vă ziceam anul trecut, însă acum avem și trailer. (24 februarie, Forum Film)
  • John Wick: Chapter 2 – Nimeni nu se mai ia de Keanu Reeves sau de câinele lui în continuarea thriller-ului neo-noire care a atras atenția audiențelor în 2014. De această dată i se alătură Ruby Rose și Ian MacShane. (17 februarie, Freeman Entertainment)
  • A Cure for Wellness – Păi ce-i noul an fără thriller-ul psihologic de la începutul acestuia? Jason Isaacs și Dane DeHaan se ascund printre înălțimile Alpilor Elvețieni în speranța asimilării acestui leac, când tehnicile folosite de clinica unde și-au făcut adăpost se întorc împotriva lor. (17 februarie, Odeon Film)
  • Trainspotting 2 – Să sperăm că se va scrie istorie și cu generația 2000 în cinematografe. (10 februarie, InterCom Film)

3. MARTIE

  • Baby Driver – De la regizorul și scenaristul Hot Fuzz, Shaun of the Dead sau Scott Pilgrim vs. The World, nu ar putea sosi decât o comedie-acțiune la fel de savuroasă, cu nume mari puse în posturi din cele mai jenante. Printre ele îi regăsim pe Jon Bernthal, Kevin Spacey, Jon Hamm (ce-i cu tine, Jon) Lily James sau Jamie Foxx.
  • Ghost in the Shell – Să sperăm că a meritat întreaga controversă; încă ne uităm la trailer și ne minunăm la gândul că pe protagonista noastră albă, polițista cibernetică căreia-și împrumută Johansson chipul, o cheamă Kusanagi. Toate acestea se petrec sub ochiul atent al regizorului de la care vine și Snow White and the Huntsman, deci să nu ne mai minunăm atât. (31 martie, Ro Image 2000)
  • Beauty and the Beast – Noii Seydoux și Cassel sunt Watson și Stevens, numai că avem mai mult cânt, voie bună și căldură familială Disney, plus un regizor – Bill Condon – cu un premiu al Academiei în palmares, așa că vom ignora că și-a dat cu subsemnatul și-n două filme din seria Twilight. Un musical cu Emma Thompson (Mrs. Potts), Luke Evans (Gaston), Stanley Tucci (Lumiere) și Ian McKellen (Cogsworth). (17 martie, Forum Film)
  • Logan – Old man Logan se întoarce tot sub egida lui James Mangold (Walk the Line, Wolverine), de această dată camera urmărind relația sa cu profesorul Xavier, în rolul acestuia nimeni altul decât Patrick Stewart. Avem și noi personaje – Elizabeth Rodriguez și Stephan Merchant. (3 martie, Odeon Film)

4.  APRILIE

  • The Lost City of Z – Și Holland și Hunnam sunt puși pe lucruri mari anul acesta, amândoi având și alte proiecte de lansat. Dacă-ți lași soțul-explorator, în cazul nostru Charlie Hunnam, să se avânte în adâncurile amazionene la începutul secolului XX, trebuie să fii gata să-i calci pe urme în încercarea de a vă reuni. Sienna Miller și Tom Holland sunt soția și fiul colonelului Fawcett, iar pe Robert Pattison îl avem în rolul lui Henry Costin – toți fiind ghidați de regizorul filmelor The Immigrant sau Two Lovers, James Gray.
  • Guardians of the Galaxy Vol. 2 – Au trecut trei ani, cât de dor v-a fost de gurile lor mari? În scandalul intergalactic își continuă reședința Karen Gillan în pielea Avatariană a Nebulei, și li se alătură Nathan Fillon și Kurt Russell. (5 mai, Forum Film)
  • Alien: Covenant – Clasica poveste cu planeta neexplorată și echipajul tânăr și dornic de revelații extraterestre. În regia monumentalului Ridley Scott, lumile Alien și Prometheus se ciocnesc, noile caractere (printre care Danny McBride, Billy Crudup, James Franco) întâlnindu-l pe singurul supraviețuitor mecanizat al expediției Prometheus – David, același Michael Fassbender. (19 mai, Odeon Film)
  • The Circle – Despre el vă povestea și anul trecut, acum avem însă și trailer. (5 mai, Ro Image 2000)

5. IUNIE

  • Wonder Woman – Putem să ne punem încrederea în Patty Jenkins, care a regizat terifiantul Monster din 2003 – iar Gadot, desi nu a vorbit prea mult în BvS, a arătat că poate pune piciorul în pragul actoricesc când e nevoie. Avându-I pe Chris Pine și Robin Wright alături, nu ne mai rămâne decât să „Please don’t eff this one up too, DC”. (2 iunie, Freeman Entertainment)
  • The Beguiled – După ce și-a ales, deloc inspirat, un proiect de Crăciun pentru Netflix, cu Miley Cyrus și George Clooney în rolurile principale, Sofia Coppola își spală păcatele anul acesta cu o poveste în care le pune pe Kirsten Dunst, Elle Fanning și Nicole Kidman să se ia la harță din cauza lui Colin Farrell – toate acestea, în America secolului XIX, într-o școală de fete.

https://www.youtube.com/watch?v=D2ytr6R9V68

  • Kingsman: The Golden Circle – Pentru că anul trecut ne-a plăcut de Taron Egerton în hainele personajului principal dintr-un bildungsroman cu spioni, Vaughn, după ce-a făcut în primul Kingsman, dar și în X-Men: First Class sau Kick-Ass, îi adaugă în rețetă pe Halle Berry, Julianne Moore, Mark Strong și Channing Tatum, căci nu strică niciodată să iei toată mâna când ți se dă un deget. (16 iunie, Odeon Film)

6. IULIE

  • The Dark Tower – Păi cum să nu intrăm cu capul înainte când vine vorba de un proiect adaptat după una dintre cele mai interesante serii science-fantasy-western-horror – care mai e și semnată de Stephen King – cu Matthew McConaughey, Idris Elba și Katheryn Winnick în rolurile principale, ghidați de regizorul Nicolaj Arcel, cunoscut și pentru A Royal Affair sau The Girl with the Dragon Tattoo.  (28 iulie, Forum Film)
  • Spider-Man: Homecoming – De la Cop Car și Natural Selection, Jon Watts primește în 2017 cârma unui alt așteptat proiect Marvel, Tom Holland fiind cel care ajunge de această dată să arunce cu pânză de păianjen după eșecurile lui Maguire și Garfield. (7 iulie, InterCom Film)
  • Valerian and The City of a Thousand Planets – Să ne mai întrebăm ce ar fi zis Christin și Mézières dacă ar ști că universul lor o s-ajungă-n cinema grație lui Luc Besson? Pe de altă parte, cât de mulțumiți ar fi aceștia știind că Laureline va avea fața mediocrei Delevingne, iar Valerian pe a lui Dane DeHaan, în ale cărui cearcăne ne-am putea îneca? (21 iulie, Ro Image 2000)
  • Dunkirk – Sau cum Nolan e chitit să-și aibă propriul Saving Private Ryan, cu jumătate din distribuția Peaky Blinders – Tom Hardy și Cillian Murphy îmbracă, alături de Mark Rylance și Harry Styles (!), hainele soldaților din al Doilea Război Mondial în timpul Bătăliei din Franța.

7. OCTOMBRIE

  • Blade Runner 2049 – Prea tânărul Villeuneuve a pornit din 2015 în linie dreaptă cu Sicario și nu se mai oprește. Pe drum, i-a cooptat pe cei pe care-i știm prea bine din primul film – Hampton Fancher și Harrison Ford, și a adăugat alte nume puternice precum cel al lui Gosling (doar e nevoie de un nou erou ca să ne aducă aminte de valorile celor vechi), Robin Wright, Dave Bautista, Jared Leto sau Mackenzie Davis. (6 octombrie, InterComFilm)
  • Thor: Ragnarok – Apocalipsa nordică ajunge-n cinematografe cu tot cu Tom Hiddleston revenind reciclat în rolul lui Loki, Mark Ruffalo cu al său Hulk, dar avem și apariții precum cea a lui Benedict Cumberbatch ca Stephen Strange (nu degeaba am avut acea scenă după generic), Karl Urban și chiar și Cate Blanchett. Un film de Taika Waititi, cel de la care avem hilarele What We Do In The Shadows și Hunt for the Wilderpeople. (27 octombrie, Forum Film)

8. NOIEMBRIE

  • Justice League – Să fim serioși, cât rău poate să mai facă Snyder în momentul ăsta? (17 noiembrie, Freeman Entertainment)

9. DECEMBRIE

  • Star Wars: Episode VIII – Mâna lui Rian Johnson o recunoaștem din Looper și Brick, însă tot el se va face responsabil pentru episoadele VIII și IX din seria care a marcat generații la rând. Având în vedere că prințesa s-a dus să se odihnească printre cei mare, îi vom vedea în roluri mai bine definite pe Andy Serkis, Benicio del Toro, dar și Mark Hamill. (15 decembrie, Forum Film)
  • Murder on the Orient Express – Filmul care se vede cu o ciocolată caldă, cu Poirot reinterpretat de Kenneth Branagh. În alte roluri îi găsim pe Daisy Ridley, Penelope Cruz și Johnny Depp.

10. Altele

  • Raw – Posterul acestui horror nu numai că se află printre cele mai cuprinzătoare de acest an, însă filmul o găsește pe regizoare și scenaristă, franțuzoaica Julia Ducournau, la debutul său cinematografic serios. Ce se întâmplă când încerci să transformi un vegetarian într-o persoană carnivoră? Printre cei care ne dau răspunsurile se numără și Ella Rumpf, Garance Marillier și Laurent Lucas
  • Proiect neintitulat cu focusul pe modă aparținându-i lui Paul Thomas Anderson. În rolul principal îl găsim pe Daniel Day-Lewis, povestea concentrându-se asupra unui conflict din industria modei din anii ’50.
  • A Quiet Passion spune povestea lui Emily Dickinson – în rolul poetei Cynthia Nixon – de la începuturile sale timide de artistă până în cele mai întunecate, izolate zile din ultima perioadă a vieții. Filmul este în regia lu Terence Davies, recunoscut și pentru Deep Blue Sea și The House of Mirth.
  • Call me by your name – sau cum dă Luca Guadagnino semne că două proiecte pe an e un număr mic de filme. Aceleași povești intense ce dau pe-afară de pasiune, fascinații bolnave și obsesii între personaje jucate de Armie Hammer, Timothee Chalamet și Michael Stuhlbarg, bineînțeles, pe malul mării.
  • Suspiria – Și ediția de anul acesta a reîncălzitului ciorbei! Al doilea proiect al regizorului deja menționat, doar-doar să nu-l supere pe Argento. Printre balerine le vom regăsi pe Chloe Grace Moretz, Dakota Johnson, cu Tilda Swinton învăluindu-se-n mândria lui Madame Blanc.
  • Rebel in the Rye – adică alt film care ne aduce aminte dorința (știa el ce știa) lui Salinger de a-și păstra nemăcelărită cartea-cult. Sub supravegherea premiatului Danny Strong, Nicholas Hoult, în rolul tânărului Salinger, are potențialul de a documenta veritabil, cu zvâc, începutul zilelor de glorie ale scriitorului. Cu Zoey Deutch, Kevin Spacey și Sarah Paulson.

submergence

  • Loveless – După ce a ridicat săli în picioare în 2014 cu Leviathan, Andrey Zvyagintsev se întoarce anul acesta cu o dramă despre un copil dispărut în tumultul certurilor dintre părinții săi.
  • The Trap – De la Kids la Spring Breakers la regizat clipurile Rihannei, Harmony Korine a scris și regizat pentru anul acesta un thriller horror despre un fost deținut care se răzbună 14 ani mai târziu pe un rapper și prietenul său care l-au trădat în mijlocul unui jaf. În distribuție îi găsim pe Al Pacino, Benicio del Toro și Robert Pattinson.
  • Downsizing – Satira lui Alexander Payne (de la care avem The Descendants și Nebraska) în care Matt Demon trebuie să se micșoreze ca să descopere că viața lui ar fi mult mai bună așa. Cu Kristen Wiig, Cristoph Waltz, Alec Baldwin și Jason Sudeikis.
  • Wonderstruck – Spune două povești, una pe linia prezentului și una din urmă cu 50 de ani, una cu un băiețel și cealaltă cu o fetiță, amândoi căutând fix lucrul care îi va aduce împreună. Todd Haynes (Velvet Goldmine, Carol, Far From Heaven) adaptează cartea lui Brian Selznick cu Michelle Williams, Julianne Moore și Oakes Fegley.
  • The Snowman – Michael Fassbender își ia hainele de detectiv și investighează dispariția unei femei a cărei eșarfă roz (Sherlock intensifies) este găsită pe un om de Zăpadă. De la regizorul Tinker Taylor Soldier Spy, Tomas Alfredson, în alte roluri avându-i pe Chloe Sevigny, Rebecca Ferguson, Val Kilmer și JK Simmons.
  • Get Out – Este comedia-horror-satiră a lui Jordan Peele ce urmărește un tânăr afroamerican care își vizitează iubita caucaziană în suburbii. Ce se ascunde în spatele cardiganurilor și pantalonilor cargo rămâne de văzut.
  • Annihilation – Aplaudat fiind pentru Ex Machina, Alex Garland nu stă degeaba, adaptând după romanul lui Jeff VanderMeer o poveste despre un biologist care ia ca misiune excursia într-un loc în care legile naturale nu se aplică. Cu Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar Isaac și Gina Rodriguez.
  • Suburbicon – E al treilea proiect la care stă George Clooney în spatele volanului. Ajutat de frații Coen la scenariu, e un crime mystery din anii ’50, unde cele mai bune, dar și rele părți ale omenirii sunt zugrăvite prin intermediul lucrurilor de zi cu zi prin faptele unor oameni obișnuiți. În distribuție îi avem pe Josh Brolin, Matt Damon, Oscar Isaac și Julianne Moore.
  • Submergence – Ceea ce noi sperăm că va fi revenirea lui Wim Wenders. Regizorul lui Paris, Texas revine cu această dramă despre cum claustrofobia (forțată sau nu) e un magnet pentru amintirile despre fosta ta iubire. James McAvoy e James Moore, un englez ținut capitv de jihadiști, la capătul opus fiind Alicia Vikander.

submergence

  • Lights Out – După cinci ani de pauză, Brian De Palma se întoarce cu acest thriller despre o fetiță chineză prinsă în mrejele demascării unui program de asasinare top-secret.
  • How to Talk to Girls at Parties – Iată că și schița lui Neil Gaiman ajunge în cinematografe, regizată de John Cameron Mitchell. În rolurile principale se află Elle Fanning, Alex Sharp, Nicole Kidman și Ruth Wilson.
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Martin McDonagh se întoarce cu al treilea thriller-comedie, fiind aclamat pentru In Bruges, dar uitat după Seven Psychopaths. O mamă din Missouri (Frances McDormand) se plânge public de munca șefului poliției (Woody Harrelson) din cauză că nu a reușit să-l găsească pe cel care i-a omorât fata.
  • Thoroughbred – Ultimul proiect în care îl vedem pe Anton Yelchin și debutul regizoral/scenaristic al lui Cory Finley. Două fete – Anya Taylor-Joy și Olivia Cooke – din suburbiile Connecticut-ului încearcă să-și reconstruiască prietenia după ce s-au îndepărtat și, deși nu reușesc, găsesc de cuviință că o crimă le-ar rezolva problemele.

Olivia Cooke and Anya Taylor-Joy appear in Thoroughbred by Cory Finley, an official selection of the NEXT program at the 2017 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute | photo by Claire Folger.

  • Eagles of Death Metal: Nos Amis – Al doilea documentar al lui Colin Hanks după All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records se concentrează asupra atacurilor din 13 noiembrie 2015 din Paris și prietenii săi din trupa Eagles of Death Metal.
  • It – Adaptarea după celebrul roman al lui Stephen King în regia lui Andres Muschietti, cunoscut pentru debutul spectaculos (tot horror) Mama din 2008. Toată lumea știe deja că suedezul Bill Skarsgård este clovul Pennywise, cel care-i va teroriza pe membrii clubului The Losers.
  • Lords of Chaos – După ce și-a construit faima regizând clipuri pentru Madonna, U2 sau Lady Gaga, regizorul suedez Jonas Akerlune revină cu al doilea proiect, în distribuiție avându-i ca protagoniști pe cunoscuții adepți ai cinemaului independent, Emory Cohen, Rory Culkin și Jack Kilmer. Despre drama unui tânăr care încearcă să lanseze black metal-ul norvegian în Oslo-ul anilor ’80.

Voi ce film așteptați cel mai mult?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.