Ionaș visează că plouă (r. Dragoș Mihai-Hanciu) și Vasile (r. Sakari Suuronen), două dintre documentarele produse de Aristoteles Workshop (AW) în 2016, fac parte din selecția oficială a celei de-a XXIV-a ediții Astra Film Festival. Filmele au intrat în cursa pentru două dintre premiile oferite în cadrul festivalului internațional și vor putea fi urmărite între 16 și 22 octombrie, la Sibiu.
După un an încununat de succese în circuitul festivalurilor internaționale de film, timp în care au fost selecționate, printre altele, la Nyon si Tampere, cele două filme documentare realizate în 2016 în cadrul atelierului Aristoteles Workshop vor putea fi urmărite în România, fiind parte din programul celui mai longeviv eveniment internațional dedicat filmului documentar din România.
Selecționat în competiția Docschool, Ionaș visează că plouă, în regia lui Dragoș Hanciu, urmărește povestea unui bătrân dintr-un sat izolat din Maramureș. Aflat într-o luptă constantă cu timpul, bărbatul își petrece nopțile încercând să-și protejeze lanurile de porumb de porcii mistreți. Imaginea filmului a fost semnată de Ileana Szasz, iar montajul și sunetul au fost realizate de Maria Bălănean.
Documentarul Vasile, invitat in competiția de scurtmetraje, a fost realizat la cea de-a 11-a ediție Aristoteles Workshop de echipa formată din Sakari Suuronen, Ruxandra Pintilie și Diana Rusu. Filmul urmărește povestea lui Vasile Onea din Maramureș, ce reușeste să capteze frumosul în orice lucru banal sau mărunt, ajutat de aparatul de fotografiat. De la construirea căpițelor de fân, până la câinii leneși ce se ascund de arșiță, Vasile și-a transformat căsuța modestă din sat într-un monument viu și grăitor al momentelor trecătoare.
Din selecția din acest an mai fac parte alte două filme regizate de foști studenți ai Aristoteles Workshop. Eu sunt Hercule/ I Am Hercules, în regia lui Marius Iacob – participant la ediția din 2007 și The Side Street of Europe, regizat de Ambrus Emese, participantă AW 2008.
Din selecția oficială a festivalului de film Astra au făcut parte numeroase titluri produse în cadrul Aristoteles Workshop: End of the summer (2015, r. Alina Manolache), Mohamed Tomescu (2015, r. Olesya Bortnyak), Brick in the wall (2013, r. Gregory Brzozovski), Dacă 6 ar fi 9/ If 6 was 9 (2011, r. Ivana Mladenovici), Gutuiul japonez/ Japonese Quince Tree (2011, r. Mara Trifu), Women on canvas (2009, r. Otilia Babără), Independenta (2007, r. Rastko Petrovic) și Bar de zi și alte povestiri/ Bar de zi and other stories (2007, r. Corina Radu). Cu ocazia ediței care a marcat 10 ani de la înființarea lui în 2015, Astra Film Festival i-a dedicat atelierului o retrospectivă, proiectând 12 dintre cele mai bune filme produse de-a lungul timpului în cadrul Aristoteles Workshop.
Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. De-a lungul celor 12 ediții au fost produse peste 50 de filme documentare, iar 160 de regizori, directori de imagine, producători și editori din întreaga lume au avut ocazia să aprofundeze secretele filmului documentar, sub îndrumarea unor renumiți experți si tutori internaționali.