Festivalul de Film Central European Timișoara se pregătește pentru 2018

0
1721
Ascultă acest articol


În perioada 3-9 septembrie 2017, Timișoara a găzduit Festivalul de Film Central European în opt spații: Piața Libertății, Piața Dacia, Cinema Tiimiș, Sinagoga din Cetate, Casa Artelor, Iulius Mall, Adam Muller Guttenbrunn, Casa Artelor și Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, aducând peste 5000 de cinefili în cele nouă secțiuni festivaliere (inclusiv cea dedicată Lugojului), dar și în evenimentele conexe.

Timp de o săptămână, am avut parte de un festin cinematografic, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, fiind lansate într-un dialog  interetnic și intercultural prin intermediul temei din acest an, „cultura minorităților”.

În cadrul competiției s-au întrecut 13 filme din țări central-europene și sud-est europene ale unor regizori demni de urmărit, acestea fiind analizate de un juriu format din Dite Dinesz (realizator TV, România), James Ulmer (critic de cinema, SUA), László Kántor (producător,Ungaria), Ingeborg Bratoeva-Daraktchieva (istoric de film, Bulgaria),Wolfgang Ruf (scenarist și crtitic de film, Germania).

În urma deliberării câștigătorii au fost:

Premiul Cel mai bun Film: „1945” de Ferenc Török

Argumentarea juriului:

Pentru focusul său puternic, direct şi stilul vizual clar care arată în mod paradoxal, secreta şi eluziva lume a panicii, trădării şi vinei care confruntă întorcerea a doi evrei într-un mic sat unguresc aflat sub ocupație sovietică.  

Premiul pentru Cel mai bun Regizor: Barbara Eder pentru „Vă Mulţumim că ne-aţi bombardat”

Argumentarea juriului:

Pentru că spune, cu măiestrie şi curaj, o poveste despre povestitori plecaţi teleleu Tănase, aranjând cronologic povestea a trei corespondenţi din Afaganistan care împing limitele confruntării umane şi ale manipulării în lumea cinică a războiului global.

Premiul pentru Cea mai bună Imagine: Jolanta Dylewska şi Rafal Paradowski pentru filmul  „Urma” de Agnieszka Holland şi Kasia Adamik.

Argumentarea juriului:

Pentru evocările cinematografice de peisaje, care relevă frumuseţile şi brutalitatea naturii în război cu lăcomia psihicului uman.

Premiul pentru Cel mai bun Scenariu: Petr Jarchovský pentru filmul  „Profesoara” de Jan Hrebejk

Argumentarea juriului:

Pentru abilitatea captivantă de a spune o poveste în intimitatea unei mici săli de clasă din Slovacia, care desenează o imagine mult mai mare a consecinţelor intimidării şi presiunii societăţii comuniste din timpul anilor ’80.

Cea mai bună interpretare – Actor: Yannis Kokiasmenos din  „Smac” de Elias Demetriou

Argumentarea juriului:

Pentru empatia convingătoare şi intimitatea cu care leagă complexităţile personajului său de persoană fără adăpost.

Cea mai bună interpretare – Actriţă: Zuzana Mauréry pentru  „Profesoara” de Jan Hrebejk

Argumentarea juriului:

Pentru că aduce un iz de umanitate şi un spirit jucăuş la rolul unui personaj manipulator şi adesea neplăcut.

Premiul publicului: „Sieranevada” de Cristi Puiu.

CEFFTm a fost organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.