Justice League – Recenzie

1
4614
Ascultă acest articol


Încurajat de credința sa renăscută în umanitate și inspirat de acțiunea alturistă a lui Superman, Bruce Wayne cere ajutorul noului său aliat, Diana Prince, pentru a înfrunta un dușman și mai mare.

Regizor: Zack Snyder

Scenariu: Chris Terrio, Joss Whedon

Gen: Fantastic, Acțiune, Aventură

Lansare: 17 noiembrie

Durata: 2h

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: A.P.12

Actori:

Ben Affleck … Batman / Bruce Wayne
Henry Cavill … Superman / Clark Kent
Amy Adams … Lois Lane
Gal Gadot … Wonder Woman / Diana Prince
Ezra Miller … The Flash / Barry Allen
Jason Momoa … Aquaman / Arthur Curry
Ray Fisher … Cyborg / Victor Stone
Jeremy Irons … Alfred
Diane Lane … Martha Kent
Connie Nielsen … Queen Hippolyta
J.K. Simmons … Commissioner Gordon
Amber Heard … Mera

Sinopsis:

Încurajat de credința sa renăscută în umanitate și inspirat de acțiunea alturistă a lui Superman, Bruce Wayne cere ajutorul noului său aliat, Diana Prince, pentru a înfrunta un dușman și mai mare. Împreună, Batman și Wonder Woman acționează rapid pentru a găsi și a recruta o echipă de meta-oameni pentru a ține piept noii amenințări. Dar în ciuda unei ligi de eroi fără precedent, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg şi The Flash, ar putea fi deja prea târziu pentru a salva planeta de acest asalt de dimensiuni catastrofale.

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

Când am aflat că o să avem parte de vizionare cu presa, la acest film, adus în România de cei de la Vertical Entertaiment, am fost foarte bucuros, exaltat chiar și nu, nu am plecat cu preconcepții, având în vedere situația deosebită a Batman v Superman: Dawn of Justice și mai apoi cu Suicide Squad și imprevizibilul succes de casă cu Wonder Woman (unde e mână de femeie se vede diferența :-)).

Toate filmele enumerate mai sus le-am văzut, nu odată, ci de vreo trei ori fiecare, nu de alta, dar să văd/găsesc ceva ce ar putea ridica calitatea sau nu. Dintre toate, cel mai matur și bine făcut film a fost și este Wonder Woman. Trebuie să recunoaștem că acolo unde femeile pun mâna, de obicei, iese ceva bun, și de data asta s-a văzut și aici. Dar ajunge cu discuția despre Wonder Woman și să ne concentrăm pe Justice League.

Povestea și scenariul primului film, dintr-o nouă serie DC Extended Universe, are la bază povestea din” The New 52”, numărul 1, din octombrie 2011, aici personajele fiind mai multe, incluzându-l și pe Green Lantern. Nu vă bucurați, în film nu apare decât la început când ni se face introducerea noului bad-guy, Steppenwolf, interpretat aici de Ciarán Hinds, un actor de origine irlandeză, cu multe filme și seriale tv bune la activ.

Pe scurt, Superman e mort, iar Bruce Wayne (Batman), plin de remușcări dar și speriat de ce s-ar putea întâmpla cu Pământul, în încercarea lui de a ne salva lumea de la o invazie iminentă, încearcă să unească sub același stindard viitori eroi cu puteri deosebite.

În noua aventură i se alătură The Flash, Wonder Woman, Cyborg și Aquaman, pe parcurs aflând că există posibilitatea de a-l readuce la viață pe Superman folosind exact ceea ce invadatorii caută să recupereze.

Filmul a avut multe de suferit, fiind până în acest moment și cel mai scump film făcut vreodată, cu un buget final de peste 300 de milioane de dolari. Zack Snyder, care este considerat regizor al acestui film, datorită unor probleme personale, se retrage și este luat în echipă Joss Whedon, de altfel racolat chiar de Snyder să rescrie anumite dialoguri (este trecut pe generic ca și scenarist). Whedon preia, chiar în perioada de post-producție cârmele filmului și reface mare parte din scene.

Prima parte a filmului, exceptând introducerea (și o să vă explic ce e cu ea, dar mai încolo), se vede clar că a fost filmată de Snyder. Este haotică, un fel de jump across the story-line făcut, parcă în grabă și cu foarte multe coincidențe. Chiar vorbeam cu amicii cu care am fost la vizionare că au fost atât de evidente încât ne-am panicat că așa o să fie tot filmul. Din fericire nu a fost chiar așa.

În prima jumătate facem cunoștință cu noile personaje DCEU, și aici mă refer la Cyborg, The Flash și Aquaman. Dacă mă întrebați pe mine, sincer, parcă prea puțin s-a vorbit despre ei, singurul care are parte de mai multe momente de acest gen fiind, după părerea mea Cyborg, interpretat de Ray Fisher. Mie mi-a plăcut mai mult de jocul actoricesc al lui Fisher decât de cel al lui Ezra Miller. De altfel am mai spus asta, mi s-a părut o proastă alegere pentru al interpreta pe Flash.

Tot în prima parte, și asta este caracteristic celor de la DC în ultima perioadă, facem cunoștință cu SteppenWolf, personajul negativ. Ca și personaj, Steppenwolf, apare pentru prima dată în comics-ul din 1972, intitulat” New Gods #7”, aici fiind unchiul lui Darkseid, un alt viitor antagonist din DCU. În filmul de față se face o singură referire la Darkseid, dar nu ni se spune dacă este nepotul sau unchiul lui Steppenwolf (așa se zvonea înainte de premieră, cum că Darkseid, în Justice League, ar fi unchiul lui Steppenwolf). În film personajul negativ caută cele trei” Cutii-mamă” și ni se spune, pe scurt, chiar prea pe scurt, istoria acestora și cine este el, Steppenwolf. Dezamăgitor de puțin ţinând cont că era pentru prima dată când în acest univers cinematografic era introdus ca și villan, dar e doar părerea mea.

Ca și construcție personajul este slab, poate mai slab decât villan-ul celor de la Marvel din Thor: Ragnarok, Hela. Se pare că DCU a cam preluat modul de portretizare a personajelor negative, adică superficial și foarte sărăcăcios.

Revenind la personajele principale, vorbind de Bruce Wayne/Batman, trebuie să recunosc că Ben Affleck pare-se că și-a luat mult mai în serios rolul în acest film, pare că nu mai e atât de superficial și atât de hai să joc și eu într-un blockbuster-guy. Dialogurile par mai clare, mai logice, și aici, clar, se vede meritul implicării lui Whedon. Și cred că a avut o mare influență asupra jocului actoricesc și faptul că e cam cu sabia lui Damocles de-asupra capului. Zvonurile sunt că deja e debarcat ca și Batman, înlocuitorul lui pentru următorul film Batman fiind Jake Gyllenhaal. Așa spune, conform media, actualul regizor al noului film The Batman, Matt Reeves.

Mergem mai departe și vorbim despre The Flash, interpretat de Ezra Miller, personaj emblematic în DC Comics, dar care, de data asta a fost ca și umplutură, dacă mă întrebați pe mine. I s-au dat glumele, dar multe dintre ele seci și fără logică. Parcă au vrut să creeze un prostănac cu probleme de socializare, care de-abia scoate câteva cuvinte, și atunci când o face… o face prost, chiar foarte prost. Da, sunt subiectiv, pentru că am făcut comparația cu Barry din serialul TV The Flash, acolo fiind mai matur, mai logic, și da, am înțeles că nu puteau să-l aleagă pe Grant Gustin pentru acest film, pentru că ar fi trebuit să lege tot ce se întâmplă în serial cu filmul, dar totuși… parcă Ezra Miller nu e de acolo.

Aquaman (Arthur Curry) este interpretat de Jason Momoa, care mie nu prea pot să spun că îmi place ca actor, dar de data asta și-a făcut treaba ok, fără prea mare efort intelectual, dacă pot să spun așa. Nu ni se dau repere de unde, cum și în ce fel. Asta poate, la anul când vom avea filmul de sine stătător. (apropos în 2018 în Aquaman îi vedem pe Nicole Kidman și Dolf Lundgren). Au existat micile înțepături între cele două personaje, mă refer la Aquaman și Batman, siropoase dar bine conturate în poveste.

Cyborg este personajul care mie mi-a plăcut cum a fost conturat în Justice League, având parte, parcă mai mult, de momente de istorie și de acomodare. Rolul i-a fost dat lui Ray Fischer. El a apărut în BvS și-și va mai relua rolul în 2020, în două filme, Flashpoint (filmul despre The Flash) și în filmul de sine stătător, Cyborg. Personajul lui Fischer, conturat de Snyder și Fischer, mi s-a părut cel mai matur din toată gașca, excepție făcând Wonder Woman, intepretată de Gal Gadot. Dialogurile lui Fischer și modul serios, cerebral, de a le duce până la capăt m-a făcut să spun thumbs up! for Cyborg!

Nu cred că mai e nevoie să vorbesc despre eroina interpretată de Gal Gadot, pentru că deja o știm, ne-a plăcut, este de-acolo, așa că nu mai este necesar acest aspect.

Am să încerc, pe scurt, nu de alta dar mi-ar lua mai mult de 2-3 pagini să vorbesc despre diferențele din film, apropos de mâinile regizorale ale celor doi, Snyder și Whedon.

Vorbeam la început de prima jumătate a filmului, care a fost haotică și uneori chiar fără o logică a elementelor. Aici a fost mâna lui Snyder și modul ăsta de a te aduce în poveste este deja un trade-mark la el și s-a văzut asta și în BvS, din păcate. Din punct de vedere al imaginii mi s-a părut prea filtrat, prea închis, în comparație cu cealaltă jumătate a filmului, de care s-a ocupat Whedon, și se vede asta, mai ales dacă ai ochiul format și vezi diferențele.

Povestea și scenariul așa cum ne-am obișnuit este unul sărăcăcios și fad, nu are consistență, cursivitate și pe aocuri logică, dar la final, în ciuda rezervelor pe care le-am avut, filmul a fost bun și a meritat cele două ore. Apropo de asta, cred că a fost prea scurt. Două ore, ca să poți înțelege toată povestea și ca toate personajele implicate să poată să fie remarcate așa cum trebuie, dar cine suntem noi să cerem mai mult?

Cu toate up-urile și down-urile lui Justice League, într-un fel sau altul, a dat ceea ce a promis atunci când a fost anunțat, dar nu se poate spune că a făcut dreptate față de ce s-a întâmplat cu BvS sau Suicide Squad, din nefericire. Filmul merita mai multă atenție la dezvoltarea personajelor, mai ales a celor noi, și poate era mult mai bine dacă momentele de antagonism, și sunt câteva importante (nu vreau să fac spoiler aici), ar fi fost dezvoltate mai mult, la fel ca și în comics-urile după care s-au inspirat la crearea poveștii și a scenariului.

Era să uit… Superman is coming back, da, știu că asta vroiați să aflați. Revine, dar nu așa cum v-ați aștepta și nu așa cum ne-am așteptat noi cei din sală și ceea ce m-a deranjat foarte tare este CGI-ul folosit, și din păcate este vizibil acest lucru, pentru a-i ascunde celebra mustață a lui Cavil. Se vede cu ochiul liber și nu prea dă bine deloc.

Vă mai pot spune să nu plecați din sala de cinema până după final, pentru că da, aveți parte de două after-credits scenes, cea mai tare fiind ultima, după părerea unanimă din sală, la vizionare.

Nouă ne-a plăcut și vi-l recomandăm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Justice League / “Liga Dreptății” rulează la cinema din 17 noiembrie în 3D, Cinema City IMAX 3D și 4Dx și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.