Paterson – Recenzie

4
3865
Ascultă acest articol


Adam Driver joacă rolul unui șofer din Paterson, New Jersey, care duce o viață simplă, de rutină, dar care observă și transformă poezia din micile lucruri și gesturi din jurul său.

Regizor: Jim Jarmusch

Scenariu: Jim Jarmusch, William Carlos Williams

Gen: Comedie, Dramă, Romantic

Lansare: 16 februarie

Durata: 1h 58min

Studio: Amazon Studios

Distribuitor: Voodoo Films

Clasificare: I.M.

Actori:

Adam Driver … Paterson
Golshifteh Farahani … Laura
Nellie … Marvin
Rizwan Manji … Donny

Sinopsis:

Paterson, proiectat în competiție la Cannes, celebrează viața cotidiană, cu micile ei victorii și înfrângeri și cu poezia ei. Adam Driver joacă rolul unui șofer din Paterson, New Jersey, care duce o viață simplă, de rutină, dar care observă și transformă poezia din micile lucruri și gesturi din jurul său. Fermecător și emoționant, o odă adusă cotidianului, Paterson a fost primit cu entuziasm de critica internațională, fiind considerat unul dintre cele mai „luminoase” filme ale cineastului american.

Recenzie:

Paterson este ultimul film artistic apărut în palmaresul gigantului regizor Jim Jarmusch, care reușește să pipereze și acest film cu amuzament și multă cultură.

La o primă vedere, filmul pare că urmărește un cuplu normal din Paterson, New Jersey, cuplu cu hobby-uri diferite și personajul masculin jucat de Adam Driver are un job care pare ușor și repetitiv. De asemenea, pe personaj îl cheamă tot Paterson. Spun că la o primă vedere filmul poate părea doar un film calm și cald, dar are o grămadă de teme, substraturi și o referință surprinzătoare pentru fanii lui Wes Anderson.

Jarmusch explorează prin personajul său principal de fapt istoria culturală a Patersonului. Aici s-au născut poeți precum William Carlos Williams și Allen Ginsberg, poetul meu favorit de altfel, care face parte din geneza generației beat, care a influențat apariția mișcării hippie. Oricât de comune ar părea acțiunile personajelor în unele cazuri, filmul este o celebrare a locației, nicidecum o simplă poveste de dragoste sau ceva asemănător. Sau dacă este o poveste de dragoste, este o poveste de dragoste față de oraș.

Spuneam mai sus că jobul de șofer de autobuz al lui Paterson, care pare repetitiv, nu este absolut deloc așa. Adam Driver reușește în acest rol să arate cât de importantă este clasica vorbă “acting is reacting”, pentru că personajul lui tăcut reacționează la tot ce este în jurul lui: discuțiile din autobuz, natura, interacțiunile cu soția și alte personaje, până și interacțiunea cu câinele său, dulceața de Marvin care îl târăște prin tot orașul. Filmul este structurat pe zile ale unei săptămâni tocmai pentru a arăta faptul că este o odă adusă omului obișnuit cu aspirații, dar care își vede de treaba lui în timpul acesta și reușește să le îmbine pe amândouă. Cu atât mai mult, Paterson compune poezii legate de lucrurile cu care interacționează, transformând în artă detaliile zilnice. Este cu siguranță cel mai bun rol al lui Adam Driver de până acum.

Filmul este unul dintre cele mai bune ale anului 2016, a fost al 2-lea în topul meu pe anul respectiv, văzându-l în Retrospectiva de la Cannes și încă o dată în cinema, iar Blu-ray-ul a fost rulat de o grămadă de ori la mine în casă. Este un film care n-ar putea fi prezentat unui studio deoarece pentru mulți poate părea destul de lent, dar tocmai lentoarea sa oferă spectatorului ocazia să descopere temele și să le analizeze cum trebuie.

Mă bucur că am avut din nou ocazia să-l văd în cinema, fiind un film pe care n-aș refuza niciodata să-l revad.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Paterson va fi lansat din 16 februarie la cinema și este distribuit în România de Voodoo Films.

Poster:

Trailer:

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.