Ocean’s 8 – Recenzie

2
2970
Ascultă acest articol


Planul este perfect, însă totul trebuie să decurgă fără nicio abatere dacă echipa vrea să pună mâna pe diamante. Totul se face la vedere.

Regizor: Gary Ross

Scenariu: Gary Ross

Gen: Acțiune, Crimă, Comedie

Lansare: 22 iunie

Durata: 1h 50min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: A.P.13

Actori:

  1. Sandra Bullock
  2. Cate Blanchett
  3. Anne Hathaway
  4. Rihanna
  5. Helena Bonham Carter
  6. Mindy Kaling
  7. Sarah Paulson
  8. Awkwafina

Sinopsis:

Cinci ani, opt luni, 12 zile… și timpul trece în continuare. Atât de mult a trecut de când Debbie Ocean (Sandra Bullock) proiectează cel mai mare jaf din viața ei.

Pentru asta are nevoie de o echipă de profesioniste în domeniu, începând cu partenera ei de încredere Lou Miller (Cate Blanchett). Împreună recrutează specialistele: bijutierul Amita, hoața de buzunare Constance, experta în garduri Tammy, hacker-iţa Nine Ball și designerul vestimentar Rose.

Ținta este un superb colier din diamante în valoare de 150 de milioane de dolari, purtat de actrița Daphne Kluger (Anne Hathaway) care va fi starul celui mai mare eveniment al anului – Gala Met.

Planul este perfect, însă totul trebuie să decurgă fără nicio abatere dacă echipa vrea să pună mâna pe diamante. Totul se face la vedere.

Recenzie

Ocean. Danny Ocean. Acest James Bond al operațiunilor ingenioase ce au ca rezultat sustragerea unor sume uriașe de bani. Ultima oară vreo 500 de milioane de dolari plus ceva bijuterii de încă vreo 250 de milioane. Îmi pare rău că trebuie să va dau o veste extrem de proastă, însă Danny Ocean este mort sau cel puțîn pe asta se bazează Ocean’s 8. Am ținut morțiș să menționez numele filmului pentru că altfel ați fi avut probabil impresia că urmează o recenzie pentru cel mai nou sezon din Seria Evenimentelor Nefericite de pe Netflix.

Intră în scenă Debbie Ocean, sora răpostatului, acum încarcerată pentru bună purtare cu ceva tablouri. Similar cu remake-ul din 2001, Ocean’s 8 începe cu Debbie în față comisiei de evaluare pentru eliberarea sa condiționată. Fix din primul moment ai primul șoc. Ocean’s 8 vrea să fie un film serios sau cel puțîn așa se prezintă. Dacă Danny îi lua peste picior pe cei care urmau să-l elibereze, Debbie dă dovadă de reținere și respect, asigurându-și eliberarea fără prea mari probleme.

Prima scenă a filmului este și primul semnal că ceva nu e chiar în regulă cu Ocean’s 8. Nu ai încă nicio idee dacă toate aceste schimbări sunt de bun augur. Îți doreșți să fie pentru că te vei întâlni cu nume mari de la Hollywood precum Sandra Bullock, Helena Bonham Carter sau… cam atât. Ar mai fi și Cate Blanchett sau Anne Hathaway dacă prima ar fi avut parte de ceva mai mult timp în față camerei și a doua de ceva mai multe cuvinte. Nu a fost să fie. Restul sunt de umplutură. Inclusiv „hackerul” Rihanna aka 9 ball.

Cu alte cuvinte, nu am absolut nicio problema cu un cast feminim, însă mi-aș dori să nu fie unul chiar atât de comun. În trecut, până și personajele secundare au fost magistral interpretate de actori grei precum Bernie Mac, Matt Damon, Don Cheadle sau Casey Affleck. De data asta parcă au vrut să trișeze și se vede de la o poștă. Lipsește atenția pentru detalii, pentru fiecare scenă care aduce un plus de valoare, încă o cărămidă pe care se bazează toată construcția loviturii.

Cred că ați sesizat deja ce se întâmplă în Ocean’s 8. Debbie Ocean (Sandra Bullock) în fruntea unei echipe de infractoare mărunte vrea să dea lovitura vieții ei. Doar că de data asta ea nu mai visează la banii din Las Vegas, ci la bijuteriile de la Met Gala din New York – cea mai prețioasă, prestigioasă și importantă petrecere din oraș.

Trebuie să recunosc că bijuteriile dau un farmec aparte filmului, o eleganță de care are atâta nevoie pentru a aparține seriei Ocean. Înțeleg deci motivul pentru care s-au îndepărtat de banii cazinourilor din Las Vegas și înțeleg raționamentul departamentului de marketing. Femeile sunt îndrăgostite de bijuteriile scumpe și cum ne bazăm inclusiv pe ele pentru un astfel de film, alegerea este cât se poate de corectă. Doar că… nu e. Da, poate că este o alegere populară, însă până la urmă este doar un clișeu, o alegere la fel de comună precum banii sau mașinile în cazul bărbaților. Dacă tot ai propus o schimbare în bine cu un cast exclusiv feminin, hai să facem totuși un efort și să mergem cu ea până la capăt. Într-un final, alegerea nu e rea, însă nu este deloc surprinzătoare, iar asta este o lovitură fatală pentru un astfel de film.

Avem echipă, avem valoare, avem echipa cea mai tare!

Mi-aș fi dorit să fie un slogan potrivit pentru Ocean’s 8, însă nu se potrivește absolut deloc. Dacă pot să trec cu vederea toate schimbările aduse, nu pot să accept nota mult prea serioasă a filmului. Lipsește acel sentiment că ai de-a face cu o echipa inteligentă și haioasă în același timp, capabilă să rezolve orice problemă folosindu-se de cunoștințele și experiența membrilor care o compun.

În cazul lor totul se rezolvă cu un telefon sau cu un prieten. Apreciez deci faptul că producătorii au vrut să aducă un cast feminin în prim plan, însă nu înțeleg de ce nu le-au dotat puțin mai mult la capitolul inteligență sau măcar experiență de viață. OK, Debbie Ocean pare să se integreze perfect, însă restul sunt parcă venite cu barza… ieri… din ținuturi calde… și foarte, foarte îndepărtate.

Putem deci recomanda filmul fanilor seriei? În niciun caz. Toți ceilalți puteți să va duceți fără nicio problemă, dar și fără așteptări prea mari. Ocean’s 8 este genul de blockbuster de vară, aerisit, încântător sau dacă îmi permiteți să inventez un cuvânt, glamuros. Este ca și cum ai traduce din limba engleză „glamorous” cu un cuvânt care nu există în limba română și dacă nu mă credeți nu trebuie decât să căutați „glamuros” în dicționar. Cam așa este și Ocean’s 8 față de restul filmelor din serie. Lipsit de substanță.

Debbie spune la un moment dat în film că lovitura nu este pentru ele, ci pentru fetița de 8 ani care se uită la știri și care visează că într-o bună zi va deveni infractoare. Această afirmație este chiar esența filmului și apreciez enorm intenția. Avem mare nevoie de asemenea imbolduri în societatea noastră și trebuie să ne îndemnăm copiii să-și urmeze visul, indiferent care ar fi el și indiferent dacă noi sau în general societatea nu îl consideră potrivit pentru el sau ea. Trăim cu impresia că dacă unii dintre noi am fost efectiv programați în viață și cei care rămân în urmă noastră, ar trebui să pățească același lucru. Nimic mai fals.

Aș vrea totuși ca intenția să se concretizeze într-o producție cu greutate, cu poate ceva mai multă știință și ingeniozitate, cu sentimentul că experiența de viață contează la fel de mult ca școala și cu ideea că niciun scenariu fabricat pentru marele ecran nu este la fel de bun ca cel pe care ți-l poate oferi viața. Abia atunci pot considera că filmul și-a îndeplinit misiunea pe care și-a propus-o.

 

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Ocean’s 8 / “Ocean’s 8: Jaf cu clasă” rulează la cinema din 22 iunie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.