Centenarul Filmului Românesc a ajuns la finalul săptămânii trecute în alte trei orașe din România: Brașov, Sinaia și Râșnov. Au fost proiectate două mari filme care aniversează jumătate de secol, dar și o comedie. În deschiderea fiecărui film s-a vizionat filmul documentar realizat de AGERPRES: „Marea Unire, România, la 100 de ani”.
Episodul 23| Brașov| COLUMNA
Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor și directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, au fost cei care au vorbit despre filmul Columna, difuzat în cadrul unei proiecții speciale, la 50 de ani de la premieră.
Proiecția a avut loc în cadrul programului Festivalului de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a.
Irina-Margareta Nistor: „E un moment foarte tulburător, inclusiv pentru cei din sală, pentru că au fost absolut toate generațiile. Am revăzut pe ecran mare acest film, pentru că la televizor a mai apărut tăiat de cenzură și m-a bucurat enorm. Am zâmbit uneori, am încercat să îmi amintesc ce mai știu de la lecțiile de istorie. E unul dintre filmele care au însemnat și o super-producție internațională, pentru că era făcut cu patru vedete foarte mari”.
Nicolae Pepene: „Lăsând partea tristă, avem o parte spectaculoasă a acestui film. Te duci să faci un film despre daci și romani și găsești urme arheologice ale dacilor acolo. Asta a fost partea care cred eu că a dat avânt întregii echipe de filmare”. Istoricul Nicolae Pepene a povestit despre avanpremiera filmului, despre ce se întâmpla în Brașov în anul 1968, despre care spunea că a fost un „an de aur”, potrivit documentelor și presei vremii.
Ileana Popovici: „În timpul filmărilor pentru Columna eram foarte ocupată pentru filmările filmului Reconstituirea. Îi datorăm totul regizorului Lucian Pintilie, care ne-a deschis o altă lume, o lume bună, în care am intrat cu dreptul în cinematografie. (…) Filmele acestea istorice, care au din punctul de vedere al istoricilor, acum, multe defecte sau neadevăruri, totuși sunt filme istorice și povestea în sine, pentru un anumit public, este foarte importantă. Consider că alegerea acestor filme istorice este un lucru foarte bun, mai ales că filmele acestea se fac foarte greu”.
Episodul 24| Sinaia| AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1
Pe 21 iulie, la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia, s-a văzut Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăși, viața e frumoasă!, în prezența actriței Ileana Popovici care a vorbit despre filmul de comedie românesc a lui Cristian Mungiu.
Episodul 25| Râșnov| RECONSTITUIREA
Seara de 25 iulie din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov i-a fost dedicată filmului Reconstituirea, de la a cărui lansare s-au împlinit 50 de ani. Cel mai bun film românesc din toate timpurile s-a văzut la Cinematograful „Amza Pellea” Râșnov, cu o sală arhiplină. Momentul unic a fost posibil datorită reîntâlnirii dintre Ileana Popovici, Vladimir Găitan și George Mihăiță. Irina-Margareta Nistor a făcut racordul în această fotografie de peste ani, cu un moment de aducere aminte pentru regizorul Lucian Pintilie, pe care îl consideră sclipitor în arta cinematografiei.
Cei trei actori din film și-au amintit de perioada filmărilor și au povestit despre momentul în care au fost aleși să joace în film. Vladimir Găitan a precizat faptul că toți trei se aflau la început de drum, iar filmările pentru Reconstituirea aveau să fie începutul carierei actoricești pentru cei trei.
DOCUMENTARUL AGERPRES| O reverență în fața Marii Uniri
Marea Unire: România, la 100 de ani este documentarul AGERPRES care insoțește caravana Centenarului Filmului Românesc pe tot parcursul acesteia. Producția a fost vizionată înaintea fiecărui film, iar în cele trei localități, a putut fi vizionată în perfect acord cu Expoziția Fotografică AGERPRES, dedicată Centenarului.
Alexandru Ion Giboi (directorul general AGERPRES) a fost invitatul special al acestor momente marca AGERPRES și după vizionarea documentarului AGERPRES, de la Râșnov, a declarat: „De fiecare dată mă emoționează filmul ăsta și mă face să mă gândesc la tot felul de lucruri pozitive. Ne îndeamnă să fim pozitivi”. Directorul AGERPRES a punctat că își dorește și va face demersurile necesare pentru ca acest documentar să fie difuzat în școli.
Alexandru Ion Giboi: „Centenarul Filmului Românesc este cel mai important proiect de film românesc din ultimii ani. Sărbătorește 100 de ani de cinematografie românească, un lucru foarte important de susținut. Ne bucurăm că suntem alături și sperăm să fim alături de voi și în viitoarele proiecte.”
Andrei Giurgia (directorul Centenarului Filmului Românesc): Am venit în inima țării cu două momente aniversare de jumătate de secol, cu invitați de marcă, care au trasat câteva drumuri importante în cinematografia noastră. Ne bucură faptul că găsim parteneri care ne susțin și care vor să trăim împreună centenarul prin filmul românesc.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul.