Centenarul Filmului Românesc a fost inclus, pentru trei zile (3-5 august 2018), în cadrul programului festivalului Oradea Summer Film.
Echipa Artis Iași a propus trei filme românești pentru cele trei seri în care s-au adunat peste 2.500 de spectatori în Cetatea din Oradea.
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (realizat de Andrei Ujică), „Moartea Domnului Lăzărescu” (regia: Cristi Puiu) și „Reconstituirea” (regia: Lucian Pintilie) au deschis marele ecran din cetate, pentru un public divers și deschis spre dialog. Sesiunile de întrebări și răspunsuri de după vizionarea filmelor au fost prezentate de Andrei Giurgia și Irina-Margareta Nistor. Ileana Popovici a fost invitata specială a evenimentului, iar în seara dedicată filmului „Reconstituirea” a stat de vorbă cu publicul orădean, povestind despre parcursul ca actriță de film și despre cât de mult i-a schimbat viața rolul pe care Lucian Pintilie i-l oferise printr-o frumoasă întâmplare.
Centenarul Filmului Românesc la Oradea a însemnat și o parte de descoperire a orașului Oradea, a istoriei acestuia și a trecerii de la un stil arhitectural la altul. Invitații și echipa au fost ghidați de către criticul de artă prof. Ramona Novicov, care a prezentat și felul în care Oradea a devenit membră într-o rețea Art Nouveau, alături de Budapesta și Barcelona, fiind singura localitate din România care se bucură de așa ceva.
„Cetatea din Oradea a fost pentru trei zile Cetatea Filmului și mi-a plăcut că era un decor perfect pentru un film, ceea ce sper să îi inspire pe regizorii din ziua de azi. Oamenii vin la proiecții cu drag de pelicule românești, fac fotografii. Mereu întreabă când mai venim, deci Centenarului îi stă bine la drum!”, a declarat Irina-Margareta Nistor.
„Reconstituirea” la Oradea, cu Ileana Popovici, după 50 de ani
„Reconstituirea a schimbat totul în cinematografia românească. A reușit și să enerveze comuniștii, ceea ce, în sine, este extrem de important. A încercat să arate altfel tineretul, să arate așa cum era, foarte firesc”, a declarat Irina-Margareta Nistor, consultantul oficial al Centenarului Filmului Românesc.
„Am emoții, cu toate că n-ar fi cazul, au trecut 50 de ani, dar sunt onorată să vin ca un participant la acest film. Reconstituirea a fost foarte important, pentru că de aici am intrat într-o altă lume, într-o altă viață și am intrat cu dreptul sub îndrumarea extraordinară și norocul nemaipomenit pe care l-am avut să fiu sub bagheta minunată a domnului regizor Lucian Pintilie”, a spus actrița Ileana Popovici înainte de vizionarea filmului.
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, ca o carte de vizită a comunismului românesc
„Ideea de a-i spune Autobiografie este interesantă pentru că acum, cei foarte tineri, deja nu mai știu cum e cu autobiografia. Toată lumea îi spune CV”, a precizat Irina-Margareta Nistor în seara dedicată documentarului despre Nicolae Ceaușescu, realizat de Andrei Ujică din arhivele video pe care le-a descoperit.