Pe 15 septembrie, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Zalău, în sala de spectacole din Clădirea Transilvaniei, cu filmul Pentru Patrie, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Filmul va fi proiectat pe marele ecran începând cu ora 19.00.
Documentarul AGERPRES și expoziția fotografică România: Evoluție însoțesc Caravana la Zalău. De la ora 16:30 expoziția, care cuprinde cele mai importante momente din istoria României, va fi deschisă publicului din Zalău, iar de la 17.00 va rula, în Clădirea Transilvaniei, documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani.
Invitata specială la proiecții este actrița Ileana Popovici.
“Două filme istorice vor fi proiectate la Zalău și Jibou, unde am fost primiți cu generozitate și, mai mult decât atât, cu o apreciere pentru ceea ce înseamnă proiectul în anul 2018. De fiecare dată când mergem într-o nouă localitate, ne gândim la harta celor 100, prin care, practic, se formează harta filmului românesc, susținut la propriu de autorități, primindu-le acolo. Marele ecran se deschide pentru filmul bun românesc, ales de Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor și Cristian Mungiu, mergând acolo unde, poate nu s-au mai văzut filme românești la cinema de peste douăzeci de ani”, spune Andrei Giurgia, managerul proiectului Centenarul Filmului Românesc.
Duminică, 16 septembrie, Centenarul Filmului Românesc ajunge la Jibou cu filmul Mihai Viteazul, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Proiecția filmului va avea loc la ora 12.30, la Casa de Cultură Jibou, în prezența actriței Ileana Popovici.
Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Guvernului României – Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Municipiului Zalău și Primăria Orașului Jibou.
DESPRE FILME
Pentru Patrie (1978)
- Regizor: Sergiu Nicolaescu
- Durată: 188 minute
- Gen: Istoric, Război
- Rating: Audiență generală
Distribuție: Mircea Albulescu, Amza Pellea, Emil Hossu, Ilarion Ciobanu, Costel Băloiu, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Adrian Pintea, Draga Olteanu-Matei
Realizat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la proclamarea Independenței României, filmul Pentru Patrie urmărește în paralel două acțiuni strâns corelate: deciziile politice și militare din perioada Războiului de Independență și activitatea unui detașament special constituit din soldați moldoveni și olteni pe parcursul ostilităților.
Accentul filmului este pus pe personajul colectiv, fără a fi neglijați eroii Războiului de Independență. Autorii au dorit să aducă un elogiu atât eroilor cunoscuţi, cât şi celor anonimi, care şi-au dat viaţa pentru îndeplinirea idealului naţional al României. Grandoarea filmărilor a impus prezenţa unui număr mare de actori cunoscuţi.
Mihai Viteazul (1970)
- Regizor: Sergiu Nicolaescu
- Durată: 203 minute
- Gen: Istoric
- Rating: Audiență generală
Distribuție: Olga Tudorache, Sergiu Nicolaescu, Ioana Bulcă, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Alexandru Repan, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ion Besoiu
Amploarea dimensiunii sale istorice și narative include Mihai Viteazul printre filmele istorice de referinţă în evoluția cinematografiei. El degajă o puternică emoție patriotică, de factură epopeică. O desfăşurare imensă de forţe are scopul de a reda scene de bătălii pline de viaţă. Personajul principal devine un exponent al eroului colectiv român care s-a sacrificat pentru independenţă şi unitate naţională. Intrigile politice sunt descrise veridic, iar unele dialoguri sunt adevărate mostre de patriotism şi de înţelepciune diplomatică.
DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA ZALĂU și JIBOU
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.