Tenda AC5 – Smart streaming de jocuri la calitate UHD

Tenda AC5 este produs pe care te poți baza când vine vorba de stabilitate, putere a semnalului și capacități de streaming de conținut UHD, fie că e vorba de date sau gaming.

3
1865
Ascultă acest articol


Tenda este un nume cunoscut când vine vorba de un brand dedicat accesoriilor și gadget-urilor pentru rețea și internet, iar cele mai populare dintre acestea sunt routerele. Despre acestea vom vorbi în rândurile care urmează, mai exact despre modelul AC5 pentru AC1200 Smart Dual-Band Router.

Direct de pe ambalaj vedem scris mare “Gaming UHD Streaming” ceea ce ne duce fix cu gândul la posibilitatea de streaming la jocuri, la viteze mari și la asta ajută și procesorul puternic, aplicația de smart management și este menționat că oferă o acoperire mare a semnalui fără “deadzones”. Dar asta vom decide noi cât de adevărat este prin câteva teste. Așadar să începe cu…

Ce găsim în pachet

Interiorul pachetului este unul standard și include un cablu ethernet, manual cu instrucțiuni, routerul și alimentatorul, iar, de menționat, că pe cutie avem și un sticker cu un număr de telefon de la Call Center plus unde putem găsi pe net sau social media, Tenda România, ceea ce mă face să cred că dacă am o problemă de operare sau întrebare pot primi ajutor direct de la sursă, indiferent de unde am achiziționat produsul. Am zis să și testăm, și în data de astăzi, la ora 10, când am scris această recenzie, cineva s-a aflat la capătul “firului” și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta. Deci funcționează. Bun. Să trecem mai departe la…

Specificații tehnice

Conform specificațiilor de pe cutie și site-ul oficial, Tenda AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router are ca highlight posibilitatea de migrare a numelui și parolei de ISP, 4 x antene 5dBi dual-band omni-directionale, procesor integrat tactat la 1 GHz (28nm) / MU-MIMO cu tehnologie Beamforming+ și posibilitatea administrării de la distanță via Tenda WiFi App.

Am instalat pe un smartphone cu S.O. Android aplicația, fără probleme și făcut rapid conexiunea cu router-ul via WiFi în doi pași și trei mișcări. Nicio problemă, dar vom reveni apoi și la aplicație imediat.

Procesorul este capabil de redare, fără probleme, a conținutului 4K și a streaming-ului online de jocuri, iar dispozitivul dispune de noua tehnologie 802.11ac Wave 2.0 și combină rata de transfer dual-band wireless cu până la 1167 Mbps printr-o frecvență de transmisie de 5 GHz cu canale independente, stabilă și fără interferențe. Acea tehnologie MU-MIMO, menționată mai sus, este responsabilă de cantitatea device-urilor conectate simultan la rețeaua WiFi, iar cu ajutorul Beamforming+ avem parte de o acoperire mare a semnalului.

Conectarea routerului se face rapid prin cablul ethernet conectat la sursa internetului, iar restul setărilor le veți face ușor via aplicație.

Descrierea routerului

Ca aspect și dimensiuni routerul e ușor, are o formă interesantă în partea de sus (nu mai pare așa monoton ca unul standard), cele 4 antene de putere mare se pot direcționa după plac având un sistem de prindere rotativ pe router, iar pe spate avem un sistem de prindere pe perete. Atât lateralele cât și partea de dedesubt au fante pentru ca routerul să “respire” (nu am detectat supraîncălziri pe perioada testelor), iar în partea din față, lângă logo-ul Tenda avem led-urile de stare care ne semnalizează conexiunea wifi, porturile și conexiunea la internetul principal.

În partea din spate observăm din prima că lipsește portul USB – un standard în zilele noastre, pentru conexiunea unei surse externe de stocare. Avem jack-ul de conectare a sursei de alimentare (care are un fir cam scurt și pare de calitate slabă), butonul de WPS (securizarea automată a semnalulu/Reset, buton de activare/dezactivare semnal WiFi, intrarea WAN pentru sursa principală de internet și trei porturi ethernet pentru conectarea pe fir a diverse dispozitive (în cazul de față am avut conectat TV-ul, consola PlayStation 4 Pro și PC).

Aplicația și configurarea

Odată instalată aplicația poți opta prin a configura routerul prin aceasta sau prin versiunea clasică a conectării via browser pe pc/laptop.

Managementul este destul de stufos putând să aduci modificări destul de amănunțite la puterea semnalului, cine are voie și cine nu să se conecteze la router, poți bana IP-uri, da voie printr-un guest (dacă trece un amic o fuguță pe la tine), poți securiza după preferințe semnalul și ai două posibilități de conectare la wireless în funcție de capacitățile device-ului care vrei să-l conectezi (simplu și 5G).

Aplicație de mobil

Configurare și setări (browser)

Testarea

Întâi de toate țin să precizez că testarea avut loc pe o conexiune cu lărgime de bandă de 500Mbps de la DIGI și pentru a face testele de viteză de transfer via internet am ales un server DIGI, respectiv unul din Las Vegas pentru a vedea, cel mai important, stabilitatea semnalului. Testele le-am rulat de mai multe ori în regim de “stres” pentru a observa posibilie pitch-uri. Nu a fost cazul pentru acestea. Semnalul a fost constant, iar rezultatele medii le aveți mai jos.

Pe partea de streaming am încercat se redau pe laptop via WiFi (prin remote), de pe PC conținut UHD, inclusiv via gaming, iar rezultatele au fost satisfăcătoare (de subliniat că laptopul pe care s-a făcut testul nu este unul de gaming ci unul office cu specificații medii – i7, 4Gb Ram, SSD). Concluzia de “satisfăcător” fiind influențată și de performanțele laptopului. Din punct de vedere al semnalului nu există nimic de reproșat, într-un apartament de aproape 60mp cu toți pereții de beton, semnalul fiind la maximum de liniuțe deci o viteză de transfer bună.

Pe parcursul utilizării continue (aproximativ o săptămână), indiferent de testele făcute, routerul nu s-a încins și nu a avut blocaje sau restartări.

Concluzie

După aproape o săptămână de testare pentru Tenda AC5, lăsând deoparte că alimentatorul pare unul de o calitate slabă (construcție și materiale) și lipsa unui USB pe router, luând în considerare prețul de aproximativ 200lei în România, avem în față un produs pe care te poți baza când vine vorba de stabilitate, putere a semnalului și capacități de streaming de conținut UHD, fie că e vorba de date sau gaming. Aplicația chiar mi se pare utilă și am folosit-o și văd în acest produs unul dedicat tuturor celor care vor să aibă acces la internet și streaming fără prea mari bătăi la cap cu instalarea și configurarea, dar și celor un pic mai pretențioși când vine vorba de transfer de fișiere mari, streaming la calitate UHD sau streaming de jocuri.

Tenda AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router este disponibil acum în România în magazinele retail și online la un preț în jur de 200lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.