Vineri, 2 noiembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” Chișinău, a avut loc conferința de presă dedicată finalului de proiect Centenarul Filmului Românesc la Chișinău. La eveniment au participat: Valentina Iusuphodjaev (coordonator proiect Republica Moldova), Andrei Giurgia (director al proiectului), Ioana Pavelescu (actriță), Ileana Popovici (actriță) și Cătălin Bordeianu (director adjunct al Institutului Cultural Român – ICR Chișinău).

În perioada 27 aprilie – 3 iunie 2018, în 15 localități din Republica Moldova, au avut loc 15 proiecții de film, la care au participat peste 3000 de spectatori.

„Un proiect care s-a născut la o cafea, pe aceeași lungime de undă, dintr-un entuziasm și pentru că interesează filmul, am vrut să facem ceva pentru film. În afara Chișinăului lucrurile sunt dramatice. Nu există cinematografe. Generația tânără nu are experiența marelui ecran. E greu să aduni public în provincie. Oamenii au pierdut această tradiție de a merge la film.” – Valentina Iusuphodjaev, coordonator proiect în Republica Moldova

„Bunele noastre intenții de a reaminti și de a aduce spectacolul de cinema, cinemaul ca factor de educație, cinemaul ca realitate în penumbră în mijlocul confruntării digitalizării contemporane, nu ne face decât să admitem că totul începe cu această cunoaștere și, spre surprinderea mea, în orele de dirigenție nu se predă, încă, o introducere în cinematografie. Am încercat să aducem filme care au impus nume românești. Într-o bună tradiție a teatrului și cinematografiei românești am adus în față tineri, cei care ne dau speranță, dar și certitudine.” – Cătălin Bordeianu, director adjunct ICR Chișinău

„Ne place să aducem un strop de speranță pentru cultură și ne bucurăm că am venit acasă, ne bucurăm că ați primit filmele românești așa cum ele trebuie primite și apreciate. Vreau să va spun că cel mai frumos sentiment este că, după ce are loc o vizionare de film, sunt persoane care plâng și tineri care învață care și cine sunt cineaștii noștri adevărați.” – Andrei Giurgia, director proiect România

„Sunt pentru prima dată în Basarabia și pot spune că în inima fiecărui român este o Basarabie.” – Ioana Pavelescu, actriță

Echipa Centenarului Filmului Românesc a fost primită în vizită la Ambasada României din Republica Moldova

Tot vineri, 2 noiembrie 2018, echipa proiectului și invitații speciali au mers într-o vizită la Ambasada României în Republica Moldova, acolo unde, Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, a vorbit despre eforturile pe care le face instituția pentru a păstra și a promova o imagine clară și vie a României în Republica Moldova.

Vizita în Republica Moldova a continuat în satul natal al actriței Ileana Popovici, la Baimaclia, acolo unde, elevii Grupului Școlar „Veceslav Harnaj” au întâmpinat invitații speciali și echipa proiectului cu pâine și sare.

La Nisporeni, locul în care s-au născut mari personalități ale culturii românești

Sâmbătă, 3 noiembrie, la Casa Naționala Nisporeni, a rulat filmul Amintiri din copilărie, făcut după povestea cu același nume, scrisă de Ion Creangă. Smaranda Creangă este interpretată de actrița Corina Constantinescu, mama actriței Ioanei Pavelescu, prezentă la proiecție.

„Cel mai puternic sentiment este sentimentul amintirilor din copilărie. Fiecare dintre noi avem câteva amintiri de care nu vrem să ne luam rămas bun până în ultima clipă a vieții. Fiecare din noi visăm la clipele din copilărie, când suntem fericiți și iubim necondiționat. Cu acest sentiment vreau să plece fiecare din cei care au venit astăzi la acest film. Cu sentimentul împlinirii sau sentimentul amintirilor din copilărie”, a spus înainte de film, Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

„Nisporeniul se înscrie încă o dată în programul nostru Centenarul Filmului Românesc, pe care îl vom continua și în anul care vine, pentru că anul Centenar continuă până în anul 2020, anul în care reunirea într-un stat național unitar a tuturor românilor a fost recunoscută de marile puteri și după tratatele după Primul Râzboi Mondial.”, a completat prof. Valeriu Matei, Directorul ICR Chișinău.

Osînda, cu Ioana Pavelescu, în aplauzele publicului basarabean

Evenimentele din Republica Moldova s-au încheiat cu proiecția filmului Osînda, la Centrul Cultural Odeon din Chișinău. Pelicula, regizată de Sergiu Nicolaescu, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1977. Ioana Pavelescu, cea care interpretează rolul țărăncii Ruxandra, a spus că anul în care s-au realizat filmările a fost cel mai frumos an al carierei sale.

Ioana Pavelescu: „Eu cred că fiecare român trebuie să aibă în inimă Basarabia. E prima oară când vin aici și este cea mai frumoasă, cea mai intensă și cea mai importantă întâlnire din viața mea. Filmările de la Osînda sunt cele mai surprinzătoare pentru vârsta pe care o aveam și cum am pornit în cariera asta cu un film atât de important, mare și bun al lui Nicolaescu, cu un rol greu”.

Ileana Popovici: „Mă bucur enorm că ideile noastre au căpăt contur. Nu e vorba doar despre Ioana Pavelescu, ci și despre Corina Constantinescu, o actriță foarte cunoscută, apreciată și specială, care are origini la Nisporeni”.

Evenimentele de final de proiect în Republica Moldova au fost organizate cu sprijinul:
– Programul Catena pentru Artă/ Fildas ART;
– ICR Chișinău, Institutul Cultural Român;
– Primăria orașului Nisporeni;
– Filarmonica Națională Serghei Lunchevici Chișinău;
– Centrul Cultural Odeon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.