“[…] în ciuda problemelor care le are filmul, este un succes global şi o mică injecţie de Queen publicului general.”
Regizor: Bryan Singer, Dexter Fletcher
Scenariu: Anthony McCarten, Peter Morgan
Gen: Dramă, Biografic, Muzical
Lansare: 2 noiembrie
Durata: 2h 14min
Studio: GK Films
Distribuitor: Odeon Film
Clasificare: A.P.13
Actori:
Rami Malek … Freddie Mercury
Lucy Boynton … Mary Austin
Gwilym Lee … Brian May
Ben Hardy … Roger Taylor
Sinopsis:
Bohemian Rhapsody este o celebrare plină de ritm a formației Queen, a muzicii lor cât și a extraordinarului vocalist Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a depășit convenționalul devenind astfel unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă. Filmul urmărește ascensiunea uimitoare a formației prin intermediul legendarelor piese, a sunetului unic și a iminentei despărțiri datorate stilului de viață al lui Mercury, culminând cu reuniunea triumfală în apropierea evenimentului caritabil Life Aid, unde Mercury, deși într-o stare de sănătate precară, reușește să conducă trupa într-una dintre cele mai spectaculoase performanțe din istoria muzicii rock. S-au pus în acest fel bazele unei moșteniri pe care trupa, care era mai mult ca o familie, o lasă iubitorilor de muzică și visătorilor de pretutindeni.
Recenzie:
În ciuda problemelor în timpul filmărilor, regizorul original, Bryan Singer, dat afară şi înlocuit de Dexter Fletcher din cauza unor probleme cu Rami Malek, actorul care îl interpretează pe Freddie în acesta biopic, filmul a ajuns teafăr şi nevătămat de polemică pe marile ecrane şi tot ce pot să spun e că în ciuda problemelor care le are filmul, este un succes global şi o mică injecţie de Queen publicului general.
Aportul, din punct de vedere informaţional, nu este unul foarte mare, filmul nu prezintă lucruri pe care fanii Queen nu le ştiau, nu vine cu ceva nou nemaivăzut sau nemaiauzit, şi filmul în sine poate să pară puncte atinse pe o foaie. La un moment dat chiar mă gândeam, în timp ce îl vedeam, ce se întâmplă exact, când era despre Freddie, când era despre trupa şi evoluţia trupei după care era despre piese şi boom concluzia. Da, a atins bulletpoints şi a avut anumite libertăţi, cu anumite date, ca să dea bine progresiv filmului, nu pe realitate, dar asta nu reprezintă absolut nici o problemă pentru spectator care din momentul în care ajungi în sala de cinema eşti la un film feel-good. Şi chiar dacă scheletul este unul previzibil, oarecum, sau ordinare şi nu face foarte multă dreptate unei trupe extraordinare cum a fost Queen, ideea şi prezentarea trece mult mai departe de film şi la fel ca şi interacţiunea între Freddie şi public, filmul apelează la cunoştinţele noastre populare, să identificăm uşor uşor piesele şi să vedem crearea lor şi drumul către acel concert cu care începe filmul.
Actorii au fost aleşi cu foarte mare atenţie şi o asemănarea chiar uşor înfricoşătoare cu cei din realitate, mai puţin Rami Malek care e Rami Malek oricum ai da-o, dar despre el o să discut un pic mai jos. Tipul care îl interpretează pe Brian May, Gwilym Lee, seamănă enorm de mult cu chitaristul tânăr. Şi Mike Myers (Austin Powers) apare în film, dar vă las pe voi să îl identificaţi. Şi acum să trecem la 50% din filmul Bohemian Rhapsody. Dacă jumătate este muzica şi parcursul cealaltă jumătate este în întregime actorul principal, Rami Malek. Am spus mai devreme ceva care s-ar putea interpreta greşit. Malek, la fel ca şi alţi actori, are un aspect foarte specific care, orice personaj ar interpreta, sunt foarte uşor de recunoscut şi aici este cazul, e Rami Malek, asta e clar, dar asta nu înseamnă că nu îl prezintă pe Freddie în cel mai autentic mod posibil. De la mişcări la gesturi. De la proteză cu dinţii ca ai lui Freddie la aspectul general. El este jumătate din film şi este perfect în rol. Este ambiţios în interpretare deoarece îi copiază mimica. Se recunoaşte un actor bun atunci când, după cine ştie câte sesiuni de văzut clipuri, filmuleţe, documentare, interviuri cu şi despre Freddie Mercury, ajunge să îl reinterpreteze în cel mai autentic mod posibil. Îl joacă cu adevărat pe cântăreţ, nu doar aduce aminte de el (cazul mai puţin fericit este Solo în care Alden Ehrenreich copiază interpretarea şi şarmul lui Harrison Ford ca Han Solo, dar se simte lipsa de autenticitate).
Pentru publicul general, Bohemian Rhapsody este un film biografic destul de bun; o mică trecere prin cronologia trupei Queen, prin punctele importante, prin momentele dificile, prin aluzii neexplicite, dar menţionate cu şi despre sexualitatea lui Freddie Mercury, dar cel mai mult este o poveste despre o prietenie atât de puternică care s-a transformat în familie şi succesul acesteia ca trupă.
De la creaţia piesei Bohemian Rhapsody şi albumul A Night At The Opera până la concertul Live Aid pot spune că filmul nu se abate atât de mult ca să fie aberant sau deranjat spectatorului care este acolo să vadă un film cu şi despre muzică. Nu ştiu dacă Bohemian Rhapsody este de Oscar, dar interpretarea lui Malek merită cel puţin să fie menţionată la cea mai importantă gală de film din lume pentru că, să recunoaştem acum, nu toată lumea poate să îl joace pe Freddie cum a reuşit Rami Malek.
Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Bohemian Rhapsody rulează din 2 noiembrie la cinema și este distribuit în România de Odeon Film.
Poster:
Trailer: