“Glass are o poveste bună, cu o acţiune interesantă şi este un film care conclude şi în acelaşi timp deschide poarta către un viitor alternativ pieţei filmelor Marvel şi DC.”
Regizor: M. Night Shyamalan
Scenariu: M. Night Shyamalan
Lansare: 18 ianuarie
Durata: 2h 9 min
Studio: Universal Pictures
Distribuitor: Forum Film
Clasificare: A.P.12
Actori:H
James McAvoy … Patricia / Dennis / Hedwig / The Beast / Barry / Heinrich / Jade / Ian / Mary Reynolds / Norma / Jalin / Kat / B.T. / Kevin Wendell Crumb / Mr. Pritchard / Felida / Luke / Goddard / Samuel / Polly
Bruce Willis … David Dunn
Samuel L. Jackson … Elijah Price
Sinopsis:
Reluând firul epic din „Split”, Dunn pornește acum în căutarea Creaturii, o găsește, însă lucrurile evoluează neașteptat și cei doi se trezesc internați într-un spital de psihiatrie unde dau peste un personaje extrem de cunoscut – Price – care se dovedește a fi cel care deține secrete cruciale despre ei.
Recenzie:
După 3 ani M. Night Shyamalan revine pe marile ecrane cu concluzia unei trilogii la care nimeni nu se aştepta. După fantasticul succes al filmului SPLIT (receziile noastre aici și aici) şi legătura între acesta şi Unbreakable (2000) o a 3-a parte se aştepta din momentul în care spectatorii au ieşit din sala de cinema în 2016. Regizorul filmelor populare precum The Sixth Sense, Signs sau The Village promitea o concluzie sau o continuare a unui univers cu super eroi de care nu credeam că avem nevoie, pe o piaţă inundată cu filme de genul.

un film care îi aduce laolaltă pe David Dunn, Elijah Price și The Beast
Şi cum am zis, trei ani mai târziu a venit cu Glass, un film care îi aduce laolaltă pe David Dunn, interpretat de Bruce Willis şi personajul principal din Unbreakable, Samuel L Jackson jucându-l pe Elijah Price – antagonistul din Unbreakable şi favoritul publicului James McAvoy care reia multiplele personalităţi ale Hoardei din SPLIT. În urma unei lupte cu Bestia, Dunn şi Hoarda sunt prinşi şi internaţi într-un spital psihiatric de către Dr. Ellie Staple, jucată de Sarah Paulson – actriţă cunoscută pentru diversele personaje din American Horror Story, pentru a fi vindecaţi de ceea ce ea considera o boală psihică care se manifestă printr-o grandoare exagerată dându-le impresia celor afectaţi că ar avea super puteri. În acest spital se afla şi Elijah Price, personajul din titlul filmului, care pune la cale o evadare.

Sarah Paulson este unul dinTRE personajele marca Shyamalan de top
Aşteptările erau mari de la acest film, dar maestrul M. Night reuşeşte bifeze cam toate punctele care ţin de un film cu super eroi deosebit, care să se distingă de mulţimea MARVEL şi DC. Este o plăcere să îl urmăreşti pe McAvoy interpretând toate acele personalităţi sau să îl vezi pe Jackson cum îşi foloseşte intelectul în a devenii un răufăcător pe măsură situaţiei. Cel mai puţin dintre ei are de făcut Bruce Willis, dar se presupune că este cel bun cap-coadă. Anya Taylor Joy revine în film, după Split şi are un rol mic dar important. Sarah Paulson în schimb este unul dintre personajele marca Shyamalan de top. Ea în sine este un twist, filmul având câteva twist-uri de-a lungul acţiunii filmului.

un ”Origin Story” care se desfășoară în decursul a trei filme
Acţiunea filmului este mai amplă decât ne-am aştepta, având în urmă sa două filme care promit, pe tot parcursul lor, ceva spectacular ca să vedem la sfârşit rezultatul, iar Glass face cam acelaşi lucru dar cu câteva riscuri în plus. Începe cu o scenă de acţiune, menţine partea thriller-ului introducând acea problemă psihică şi se termină într-un act 3 cu acţiune şi o concluzie la care mulţi nu cred că s-ar aştepta. Probabil, chiar poate împărţii spectatorii în două tabere, unii vor adora filmul, iar alţii vor fi complet nemulţumiţi de sfârşit. Ceea ce se întâmplă deja, ținând cont de părerile criticilor și al cinefililor, de pe marile agregatoare de filme. Eu aparţin categoriei care a fost mulţumit, care a înţeles filmul ca o trilogie care se închide, dar lăsând loc de mai mult printr-o întrebare care începe cu ”Cine?”. M. Night Shyamalan ştie să spună poveşti, de cele mai multe ori, foarte interesante, iar această abordare a genului cu super eroi este destul de deosebită faţă de ce avem comercial la ora actuală şi cumva diferă mult de ceea ce există legat de super eroii pe scena ”indie” sau mai puţin mainstream, cu filme ca Super (2010) sau Defendor (2009). Este întradevăr un ”Origin Story” care se desfășoară în decursul a trei filme.

deschide poarta către un viitor alternativ pieţei filmelor de gen
Este simplu, Glass conţine o distribuţie de top, un regizor talentat şi popular, care nu face filme doar de dragul de a scoate ceva pe piaţă şi a cărui muncă este recunoscută chiar şi atunci când dă greş. Ar fi păcat să fie ratat pe marele ecran şi ar fi păcat pentru cei care s-au bucurat de Split şi poate nu au văzut Unbreakable, să nu prindă ocazia să vadă Glass, sau să îl treacă cu vederea. Este o poveste bună, cu o acţiune interesantă şi un film care conclude şi în acelaşi timp deschide poarta către un viitor alternativ pieţei filmelor Marvel şi DC.
Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Glass rulează din 18 ianuarie la cinema și este distribuit în România de Forum Film.
Poster:
Trailer: