Alita: Battle Angel – Recenzie

Nu e nimic complex de spus despre film sau de dezvoltat, decât pur şi simplu trebuie să îl recomand.

2
3144
Ascultă acest articol


“[…] nimic nu te pregăteşte pentru spectacolul vizual şi povestea atractivă cu care filmul ăsta te cuprinde şi nu îţi dă drumul până la sfârşit”

Regizor: Robert Rodriguez

Scenariu: James Cameron

Gen: Acțiune, Romantic, Sci-Fi

Lansare: 15 februarie

Durata: 2h 02 min

Studio: 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Rosa Salazar … Alita
Christoph Waltz … Dr. Dyson Ido
Jennifer Connelly … Chiren
Mahershala Ali … Vector
Ed Skrein … Zapan
Jackie Earle Haley … Grewishka

Sinopsis:

De la producătorii de film James Cameron (AVATAR) şi Robert Rodriguez (SIN CITY) vine Alita: Îngerul războinic, o aventură epică a speranţei şi a increderii în forţele proprii. Când Alita (Rosa Salazar) se trezește fără să-și amintească cine este, într-o lume din viitor pe care nu o recunoaște, este luată de Ido (Christoph Waltz), un medic binevoitor care își dă seama că undeva în acest corp de cyborg abandonat se află inima și sufletul unei tinere cu un trecut extraordinar. În timp ce Alita învață să-și trăiască noua viață pe străzile rȃu famate ale orașului Iron, Ido încearcă să o protejeze de trecutul ei misterios în schimb noul ei prieten inteligent Hugo (Keean Johnson) o ajută să-şi recapete memoria. Dar atunci când forțele mortale și corupte care conduc orașul vin după Alita, ea descoperă un indiciu din trecutul ei – că are abilități unice de luptă incăt nimic nu o va putea opri. Dacă ar putea stapăni aceste abilități ar putea fi salvarea prietenilor, familiei și lumii în care a crescut.

Recenzie:

unul dintre cele mai bune filme de acţiune pe care le-am văzut în ultimii ani, bazat pe o bandă desenată

Nu ştiu de unde să încep să spun ceva despre acest film care este în dezvoltare de cam 20 de ani. De la Guillermo del Toro, la James Cameron la actualul regizor Robert Rodriguez. Alita este un manga de la începutul anilor ’90 care a ajuns undeva prin 2000 în mana arhicunoscutului regizor James Cameron, pe care îl ştim ca omul din spatele filmelor mari precum Aliens, Titanic, Terminator 2 şi filmul care a avut preferinţă acum mulţi ani urmă în defavoarea Alitei, Avatar. 10 ani mai târziu şi cu tehnologia actualizată, în poziţie de producător şi cu o amplă dezvoltare în lumea filmului, atât pe partea 3D-ului cât şi a tehnologiei CGI, James Cameron l-a susţinut pe Robert Rodriguez în a ne aduce, nouă, cinefililor de rând, unul dintre cele mai bune filme de acţiune pe care le-am văzut în ultimii ani, bazat pe o bandă desenată, care nu e Marvel sau DC.

Aşteptările mele pentru filmul ăsta erau destul de mari, cunoscând materialul sursă şi talentul atât din spatele camerelor cât şi a celor prezenţi pe marele ecran, însă nimic nu te pregăteşte pentru spectacolul vizual şi povestea atractivă cu care filmul ăsta te cuprinde şi nu îţi dă drumul până la sfârşit. Nu are nici un moment low, nu are nici un moment în care să te relaxezi, pentru că eşti 110% dedicat fiecărei scenă la care te uiţi. Şi în ciuda faptului că poate stilul ăsta ”Cyberpunk” nu este pentru toată lumea, povestea nu dezamăgeşte în a te atrage şi a susţine personajele care luptă pentru libertate şi alte motivaţii în care nu aş vrea să intru în detalii pentru că ar trebui să vorbesc despre tot filmul. La bază, filmul se aseamănă cu Pinocchio însă este mult mai mult de atât şi contează pentru că Alita face mai multe lucruri diferite, decât din cele pe care le-am mai văzut, iar riscurile pe care și le asumă, în special spre sfârşit, sunt cele pe care ţi le doreai pentru o dezvoltare şi o motivaţie mai mare a personajelor. Este întradevăr un manga/anime dus pe marele ecran cu o fidelitate mai mare decât tot ce am văzut până la ora actuală. Ghost in the Shell, Priest sau Speed Racer, pentru că trebuie să menţionez doar adaptările americane, că altfel avem destul de multe filme japoneze bazate pe manga/anime bune, sunt filme care comparativ cu Alita sunt doar capricii Hollywoodiene.

Sinergia castului cu efectele speciale este perfectă. Din momentul în care începe filmul şi personajul lui Christoph Waltz, da, acel Christoph Waltz premiat la Oscar, o descoperă pe Alita, la momentul trezirii şi interacţionării sale cu tot ce o înconjoară, este excepţional la nivele care de acum încolo sper să devină standard. Rosa Salazar, cunoscută din filme ca Maze Runner, reuşeşte în spatele acelui costum pentru a captura mişcări şi expresii să prezinte un personaj mai departe, CGI, absolut convingător, de la expresii faciale la mişcări de luptă. Keean Johnson, care este love interest-ul Alitei în film îmi aduce aminte de Brenton Thwaites, un actor popular care întotdeauna pare a fi miscast-uit în filme de acţiune însă, Johnson, chiar este potrivit pentru rol şi arc-ul lui, ca personaj, este complet şi perfect în combinaţie cu cel al Alitei. Avem şi alţi actori precum Jennifer Connelly, care mi-a distras atenţia că nu puteam să îmi aduc aminte numele filmului ăla a lui Dario Argento în care a jucat când era tânără, Phenomena se numea, Ed Skrein, apare şi el, însă din punctul meu de vedere nu era nevoie să îl facă chiar atât de robotic, mecanic, cibernetic pentru că Ed Skrein este un tip care arata foarte interesant şi doar cu nişte enhancement-uri ar fi fost o schimbare interesantă şi îl mai avem şi pe Jackie Earle Haley, interpretându-l pe Grewishka, aghiotantul negativ principal, care până nu m-am uitat pe cast nu mi-am dat seama că este el. Mahershala Ali este şi el în film şi în ciuda talentului ca actor, pe care l-a demonstrat în ultimele apariţii, şi cel mai recent în sezonul 3 din True Detective, apare mai puţin decât mi-aş fi dorit să îl văd.

De lăudat este Robert Rodriguez care surprinde din toate punctele de vedere cu filmul ăsta. Nu ştiu câtă supraveghere a avut din partea lui James Cameron, sau care a fost înţelegerea per total însă nimic din ce a făcut Rodriguez până la momentul de faţă nu se aseamănă cu Alita. Şi îmi place Rodriguez, sunt fan Sin City – un film bazat pe un comic, dar nu în felul ăsta şi la fel cred că am văzut filmul ăla de vreo 8 ori, atât de mult mi-a plăcut, sau seria Mariachi/Desperado/Once Upon A Time In Mexico, dar cum am zis, nici unul din filmele pe care le-am menţionat nu se aseamănă cu Alita. Atenţia la detalii, americanizarea manga-ului în film este compatibilă complet, a făcut din ceva ce putea să fie un eşec sau un flop/bomb la cinema ceva care trebuie recunoscut ca un punct important în storytelling atât prin efecte speciale cât şi prin personaje interesate şi o poveste care să îţi capteze atenţia. Şi Rodriguez ştie să navigheze prin toate cu mare îndemnare. Aş putea spune că a şi el şi ceea ce a creat ”face toţi banii”

Nu e nimic complex de spus despre film sau de dezvoltat, decât pur şi simplu trebuie să îl recomand. Actori, regie, efecte speciale şi o poveste care te prinde din primele minute sunt ingredientele cu care filmul garantează o porţie bună de acţiune şi două ore dintr-o lume pe care de abia aştept să o revăd. Diferit de filme ca Mortal Engines, ca să menţionez unul recent cam din aceeaşi categorie şi buget (aproximativ), tot ce ţine de Alita este infinit mai închegat şi complet, felul în care se pun problemele sau poveştile pe care nu le vedem nu te lasă confuz ci doar completează filmul. Repet, nu pot decât să recomand filmul din toate punctele de vedere şi cu siguranţă o să fie, personal, unul din cele mai bune pe anul ăsta care doar ce a început să se dezmorţească.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Alita: Battle Angel/”Alita: Îngerul Războinic” rulează din 15 februarie la cinema și IMAX și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.