Ascultă acest articol


Here we go! Cu puțin timp în urmă ne-am jucat cu surioara mai mică și mai elegantă a seriei Predator Helios și anume cu Predator Helios 300 Special Edition care ne-a lăsat o impresie bună, per total, iar acum vom vorbi puțin de “the big brother“, Acer Predator Helios 500 și mai exact de modelul PH517-51 care vine cu unul dintre cele mai noi procesoare Intel i9+ din generația 8.

Pachet

La fel ca și soră-sa, Acer Predator Helios 500 vine într-un pachet slim (și greu) pe al cărui ambalaj premium, cu un design cât se poate de minimalist, vedem imagini cu produsul și detalii despre acesta, iar înăutru găsim laptopul învelit într-un material de protecție și un (uriaș) încărcător cu cablurile aferente. Prima impresie este, clar, una bună și ne așteptăm la un “produs” pe măsură.

Aspect

Dacă sora lui mai micuță (în ediție specială) combină culoarea alb și “rose gold” și s-a dovedit a fi un laptop de gaming pentru doamne și domnișoare, nenea Helios 500 este mai masiv și combină culorile negru și albastru într-un mod, să spunem, destul de armonios.

Pe “capac” avem logo-ul Predator scris cu argintiu și înconjurat cu albastru, încadrat între două linii “sculptate”, iar, la fel ca și în cazul Helios 300 SE, capacul se mișcă atunci când apeși pe logo. Nu-mi place asta, dar pare să fie un “defect” standard pentru serie.

Pe laterala din stângă, avem o fantă de aerisire (sunt foarte multe prezente aproape peste tot), apoi avem portul Ethernet Gigabit, portul USB 3.0 și 2x USB Type-C Thunderbolt 3, dar și difuzorul. Latura din față are ascunse două difuzoare stereo, iar cea din spate prezintă două fante uriașe pentru circulația aerului. Între ele avem portul pentru alimentare, HDMI și DisplayPort și difuzorul.

Pe latura din dreapta avem port pentru microfon, jack pentru căști, 2x USB 3.0, fantă pentru aerisire și Kensington Lock-ul.


Pe spate avem, fante uriașe în dreptul procesorului și HDD/SSD, subwoofer-ul, găurica mică pentru baterie și niște piciorușe mari de cauciuc. De menționat este că în dreptul la toate fantele de aerisire este pusă câte o avertizare “Hot Surface”.

Deschidem capacul unde avem un display de 17.3″, în partea de sus fiind prezente microfon și camera web HD, iar în partea de joc, pe mijloc sigla Predator.

Coborâm la suprafața de contact unde, în partea de sus avem o fantă de aerisire, pe mijloc un buton triunghiular de On/Off și 6 butoane configurabile (macro) P, 1-5, iluminate. Deasupra lor, în dreapta avem LED-urile multicolore de HDD/SSD și de stare.

În partea de jos avem un TouchPad mediu ca dimensiuni și încadrat într-un dreptunghi iluminat, jos fiind cele două butoane click.

Între partea de sus și cea de jos e, bineînțeles, tastatura iluminată care include și Numpad-ul cu butoanele W,A,S,D respectiv săgețile de direcție, încadrate cu culoarea albastru.

Pe toată suprafața interioară avem și stickere care ne (re)amintesc că avem în fața noastră un laptop capabil de rezoluția Full HD și pregătit pentru VR, dar și că înăuntru găsim un procesor Intel Core i9 din a 8-a generație, placă video Nvidia Geforce GTX și alte informații despre tehnologiile incluse (și sunt câteva).

Tehnic

Eu am fost lămurit de aspect – un aspect sculptat pe măsura dimensiunilor și cu un design agresiv pe care-l puteți compara, dacă vreți, cu cel al unor mașini sport. Cel puțin așa mi-a dat mie impresia. Dar, hai să vedem ce ascunde sub capotă, bolidul!

Dimensiunile laptopului sunt de 3.8x43x30cm și are o greutate de 4Kg, iar alimentatorul are și el ușor peste 1kg.

Display-ul este de tip LCD IPS Full HD (1920 x 1080) cu o rată de refresh de 144 Hz cu suport pentru NVIDIA G-SYNC mulțumită plăcii video NVIDIA GeForce GTX 1070 cu 8GB DDR5.

Memoria RAM este 16 GB DDR4, iar la capacitatea de stocare avem un HDD Toshiba de 1TB (5400 RPM) și un SSD Intel de 256Gb.

Pe partea de conectivitate avem Wireless LAN IEEE 802.11ac, Bluetooth 5.0, pe lângă cele enumerate la capitolul “Aspect”, iar la capitolul audio avem o placă de sunet Intel Cannon Lake-H/S.

Tastatura mi-a plăcut, sincer să fiu. E iluminată cu posibilitate de preseturi, butoanele P și 1-5 sunt configurabile și chiar vin la îndemână atunci când preferi să-ți aranjezi tu cum vrei tastatura pentru tipul de joc pe care-l joci sau în mod office. Nu prea văd de ce să pui Numpad pe un laptop de gaming și dacă ar fi fost după mine, aș fi renunțat de tot la el și aș fi făcut butoanele un pic mai mari și cu spațiu mai mare între ele, dar într-un final e OK așa cum e.

Bateria este poate cel mai mare inconvenient pentru că vorbim aici de una Li-Ion (4 celule) cu o capacitate 4810 mAh capabilă de 3.5 ore de funcționare în regim mediu de consum.

Nu, nu am uitat procesorul, care este marele “eroul principal” al acestui masiv laptop de gaming. Acesta este, după cum am zis și mai sus, un Intel Core i9-8950HK din generația a 8-a cu 6 nuclee, tactat la 2.90 GHz, iar sistemul de operare cu care vine pre-instalat este Windows 10 Home (x64).

Software

Da, am spus că e cazul să pomenesc măcar că laptopul de față vine cu aplicația PredatorSense care ține loc de un fel de panol de control a tot ce înseamnă modificări atunci când vine vorba de overclocking (controlul frecvenței procesorului și al GPU-ului), preseturile backlight, controlul ventilatoarelor și un sistem de monitorizare a tot ce se întâmplă pe laptop, în timp real. Foarte util și ușor de umblat cu aplicația.

Aplicația pentru placa de sunet Waves MaxxAudio este și ea destul de utilă, sunetul redat fiind de bună calitate (mulțumită și sistemului de difuzoare și al subwoofer-ului), iar cu aplicația Killer Control Center ai acces mai rapid la date privind tranferurile din rețea și aplicațiile care rulează pe fundal. Le poți administra ușor pentru un bun management și funcționare a laptopului.

Teste

Probabil aici vă așteptați să postez “jdemii” de grafice și comparații cu alte laptopuri, dar n-am s-o fac și am să rămân strict pe experiența de gameplay și teste “la cald”. Bine, am zis “hai măcar să vedem un scor” în cel mai popular benchmark de testing de performanțe, 3D Mark, și o să le vedeți imediat mai jos, iar pentru a vedea exact despre detaliile tehnice am postat și câteva capturi de ecran din Cpu-Z respectiv HWiNFO:

3D Mark (Time Spy și Fire Strike Ultra)

Cpu-Z și HWiNFO

În testele în regim normal (non-gaming) bateria s-a consumat în aproximativ 3 ore, iar într-o sesiune de gaming (cu un consum mare al resurselor), bateria a cedat în sub o oră de gameplay. Încărcarea completă se face destul de rapid, în aproxiv 2 ore și un pic am bateria fiind umplută de la 0 la 100 cu laptopul închis. E adevărat, vorbim aici de un monstru de laptop care ne așteptam să “omoare” resursele deci s-ar fi putut cumva pune una cu capacitate mai mare. Să nu mai vorbim de dimensiunile și greutatea încărcătorului. Deci la capitolul portabilitate nu prea stăm bine. Să cari cu tine un laptop de 4Kg plus un încărcător de 1Kg, să nu mai punem de necesarele din rucsac – mouse, căști și ce mai e nevoie – ajungem la concluzia că dacă vrei să te deplasezi cu toate astea ai nevoie și de ceva condiție fizică.

Nu mai e nevoie să vă mai zic cât de bine “se mișcă” totul la utilizare în mod office și entertainment (muzică, filme 4k) și o să trec direct la teste de jocuri, căci, la urma-urmei despre asta este vorba aici.

Ca și în cazul surioarei mai mici, Helios 300, am testat câteva jocuri de genuri diferite pentru a vedea cum se comportă laptopul nostru din teste. Așadar am băgat clasicele și nemuritoarele Diablo 3 (RPG), StarCraft (Strategie), demo la Forza Horizon 4 (Racing), DOOM (FPS) și Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered. Toate la setări grafice maxime au rulat excelent, fără frame drops, sacadări, sau mai știu eu ce inconveniențe ceea ce mă face să cred că ar face față cu brio și la jocuri lansate recent, singurul inconvenient fiind probabil tehnologiile noi suportate doar de generațiile mai noi de plăci video.

Pe durata testelor suprafața cu tastatura și TouchPad-ului nu s-au încins, dar în timpul sesiunilor de gaming se simțea că laptopul emană căldură prin nenumeratele fante de aerisire. De asemenea și nivelul vibrațiilor emanate de utilizarea intensă a AeroBlade-ului 3D se simțeau și dacă era liniște deplină în cameră, făcea ceva gălăgie. Dar, având în vedere componentele performate “îndesate” într-o carcasă de dimensiuni reduse, să spunem că am putea trece cu vederea.

Concluzie

Ca deobicei, sunt sincer și vă spun din experiența mea de testare cu ce am rămas la sfârșit de zi (vorba aceea). Predator Helios 500 mi-ar plăcea să-l am ca laptop personal, de zi cu zi, pentru că a demonstrat că se descurcă minunat la toate capitolele, dar nu-mi place deloc lipsa de portabilitate și nici nu sunt mare fan al curcubeului de luminițe când vine vorba de un device – fie el PC sau laptop. Prefer combinația de culori negru și roșu ceea ce mi se pare mai potrivit și pentru seria Predator (dacă este să facem o comparație cu seria de filme). Experiența auditivă este de top, iar cea de utilizare pentru office/entertaiment și gaming este una extrem de satisfăcătoare de accea am să vă spun că, cu Predator Helios 500 joci în deplasare “like a boss”… dar să ai condiție fizică pentru că ai de cărat 5kg, inclusiv alimentatorul fără de care nu se prea poate mai nimic, “mulțumită” capacității mici a bateriei.

Așadar, vorbim aici de un adevărat gaming device cu specificații tehnice bune, iar decizia îți aparține dacă “se merită” să cheltuiești peste 8.300 lei pe el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.