Ascultă acest articol

Realitatea Virtuală este de ceva vreme la îndemâna publicului larg și și-a făcut o intrare ușoară mai mulți retaileri intrând în acest “joc” și creând căști cu tehnologii care mai de care mai noi cu scopul de a aduce oamenii într-o realitate virtuală cât mai aproape de cea reală.

Despre VR vom vorbi în rândurile următoare, mai exact despre Acer OJO 500 pentru “Windows Mixed Reality” – cum este casca în sine și experențele care le veți avea cu aceasta.

Pachet

Având în vedere că totuși nu s-a ajuns la un nivel ca totul să fie integrat într-o pereche de ochelari normali, ne așteptăm așadar la o cască mai voluminoasă, fire, căști și accesorii. Acer OJO 500 vine ambalată într-o cutie destul de elegantă și cu un sistem de închidere/deschidere a cutiei cu “schemă”, iar pe cutie vedem imagini cu casca și detalii despre aceasta. Pachetul e de dimensiuni destuli de mici și “ascunde” casca, două căști care se atașează pe cască (va trebui să o faceți voi) un manual și se observă lipsa celor două joystick-uri care face experiența VR completă. Acestea vin separat în cutii individuale și despre ele vom vorbi puțin mai jos.

Aspect

La prima vedere casa e destul de arătoasă și arată și pare făcută din materiale rezistente precum plastic tare și bureți rezistenți și țin să subliniez că avem de a face cu un device modular, partea din față (capacul) cu camerele se detașează de sistemul optic cu lentile, urmând apoi “masca” care se mulează pe fața utilizatorului, apoi avem “scheletul” care se montează pe cap, iar de el se atașează cele două căști (stânga și dreapta), iar un film de la acestea se conectează la sistemul optic.

Nu sunt chiar așa de multe fire cum ne temem noi că vor fi. E un fir lung și gros (cel principal) care pleacă de la sistemul optic și are în capăt un HDMI 2.0, USB 3.0 care se conectează la laptop/PC, iar firele de la căști, unul ocolește casca și se fixează pe aceasta în niște cleme, iar celalalt se conectează tot la sistemul optic. Și atât cu firele.

“Scheletul” care se montează pe cap e ajustabil mulțumită unui sistem de strângere care se face ușor cu ajutorul unei rotițe (se strânge sau se eliberează). Al sistem de control al fixării căștii VR pe cap mai este și la nivelul nasului. Cu ajutorul unei mici rotițe, poziționată tot pe sistemul optic, se reglează cât de strâns sau de larg să stea casca “sprijinită” de nas. Atât în dreptul frunții cât și la ceafă sunt prezenți bureți ăentru a face purtarea căștii VR cât mai comodă.

Căștile on-ear se conectează ușor la “schelet” printr-un sistem de cleme, se pot ajusta în înălțime, una dintre ele are o rotiță de volum, iar ambele sunt prevăzute cu bureți pentru o comoditate cât mai mare.

Spuneam mai sus că experiența e completă doar cu ajutorul celor două joystick-uri (sau manete, cum le numesc unii), care sunt speciale pentru mâna dreaptă, respectiv stângă. Acestea vin dotate cu un șiret care se fixează pe mână și par, de asemenea făcute dintr-un plastic tare. Pe ele există câte 4 butoane, un mini-joystick și un buton ascuns în compartimentul de baterii (funcționează cu câte 2x baterii AA). Cercul cel mare e dotat cu mai multe LED-uri împrăștiate de-a lungul acestuia și se aprind în anumite situații. Joystick-urile au și motorașe pentru vibrații.

Tehnic

Iată-ne ajunși la “caseta tehnică” și aici sunt câte ceva de spus, mai ales că înaintea acestui model Acer a mai avut o inițiativă, iar ce avem noi aici este o variantă îmbunătățită a sa. Pe partea din față avem două camere (cu un LED de stare între ele) și senzori (accelerometru, giroscop) dar și microfon (există și opțiunea controlului vocal). Cele două lentile (display-uri) sunt LCD de 2.89 inch fiecare și suportă rezoluția de 1440 × 1440 pixeli (706 ppi) per ochi (2880 × 1440 pixeli amândoi), au o rată de refresh de 90 de grade și un Field of View de 100 de grade.

Casca are o greutate de 600gr și dimensiunile 7.3 x 17.2 x 26.7cm, iar pe joystick-uri găsim un buton mare, principal (un fel de Enter), poziționat lângă joystick (direcții) și un buton mai mic de meniu, iar mai jos avem un buton Windows. Pe mâner, mai avem un buton – ca un fel de trăgaci – care poate fi folosit ca alternativă la butonul mare, sau ca buton de foc în shootere, spre exemplu. Ziceam mai sus și de un butonaș mic, ascuns în compartimentul bateriilor care se folosește în caz că joystick-ul are probleme în a se “împerechea” cu sistemul.

Instalarea și aplicația

Odată conectate cele două cabluri HDMI și USB la un sistem care trebuie să suporte VR (VR Ready) cu o placă de video capabilă și sistem de operare Windows 10 și conectat la internet, își face imediat apariția un program care se actualizează automat și intri imediat în etapa de conectare și de “împerechere” ale căștii cu joystick-urile și PC/laptopul. Printre pașii de urmat este și acela de selectare al spațiului de desfășurare (se stabilește și testează un perimerimetru în fața PC/laptopului), sau, dacă dorești poți opta pentru a sta jos pe timpul experiențe virtuale. Odată trecuți toți pașii se deschide aplicația de unde poți selecta ca, în realitatea virtuală să vezi delimitat perimetrul selectat mai devreme care va arăta ca niște pereți de sticlă, sau să nu apară deloc. Jocurile și aplicațiile se pot procura fie din această aplicație din Microsoft Store (dedicată Windows Mixed Reality) sau din Steam VR. De asemenea, cu ajutorul căștii VR poți vedea și poze 360 de grade și urmări clipuri filmate special pentru aceasta.

Test

M-am familiarizat relativ rapid cu toate componentele și prima oară am intrat în acea cameră specială – un fel de home virtual – în care poți deschide pagini de net, urmări poze și clipuri și descărca jocuri și aplicații pe care ți le așezi cum vrei în încăpere sau curte. Ai de ales și printre câteva aplicații și demonstrații de joculețe în care îți poți testa “abilitățile” și de a te obișnui cu casca și controlul. Vizionarea de clipuri, inclusiv documentare și filmulețe create special pentru acest gen de experiență, mi s-au părut cele mai plăcute. Pentru început am făcut sărituri cu parașuta și am înotat cu peștii în oceane, iar adrenalina mi-a fost pusă la testare atunci când am mers cu viteză prin munți și deșerturi alături de alți participanți la curse. Libertatea de a putea privi în toate direcțiile și a urmări reacțiile altor persoane de lângă tine, mi s-au părut chiar interesante.

Jocurile sunt de fapt unul din motivele cele mai interesante pentru a achiziționa un astfel de device căci experiența este mult mai intensă decât în fața unui monitor, la mouse și tastatură. Trebuie să faci mult mai mult efort decât să apeși pe butoane și să miști mouse-ul. Privești în jur, interacționezi, te deplasezi și participi la acțiune cu ajutorul joystick-urilor, iar mânuirea lor ți se va părea familiară cu cea a “manetelor” de PlayStation sau Xbox. Dacă cumva nu ai manetele, sau nu mai ai baterie la ele, sunt aplicații pe care le poți controla (naviga) vocal sau chiar și cu privirea, în VR (în unele aplicații dacă privești fix un buton sau obiect, se activează un cerculeț care se încarcă și odată încărcat complet, se activează acel buton/obiect. De asemenea în clipuri/filme și la poze nu e nevoie de manete.

Concluzie

Cu Acer AH101 in the wild (cum s-ar spune), OJO 500 putem spune că este o variantă aproape perfectă din ceea ce poate oferi experiența VR Windows Mixed Reality și o cască Acer care aduce, într-adevăr, Realitatea în Realitatea Virtuală. Este încă de domeniul SF-ului să ne gândim la o variantă ca-n filme – ochelari ca orice orchelari normali dar cu toate aceste tehnologii implementate. Dar, luând în considerare de unde s-a plecat – tehnologii, dimensiuni – și unde s-a ajung în momentul de față, dar și cât de repede a evoluat tot, viitorul unor astfel de device-uri VR cât mai mici și fără fire și alte inconveniențe, nu e chiar așa de departe. Până-una alta, căștile VR în general, dar și Acer OJO 500 sunt o opțiune digerabilă pentru a experimenta Realitatea Virtuală chiar din sufrageria ta. Este nevoie de un laptop/calculator capabil să țină piept performanțelor cerute de astfel de device-uri, dar nu este nici pe departe un impediment.

Acer OJO 500 e aici, e la îndemâna oricui și oferă o experiență Windows Mixed Reality într-atât să te facă să aștepți cu nerăbdare ce-ți rezervă viitorul apropiat în materie de VR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.