“Jucăm și noi ceva? Normal!” Cum internet cafe-urile nu se mai găsesc ca “pe vremuri” cei care preferă totuși să fie alături de tovarășii de joacă fac reuniuni în pub-uri sau acasă la unii dintre ei, pentru a juca ceva și a se bucura împreună “pe viu”. Dar fiecare dintre ei au nevoie de tool-ul cel mai important al unui gamer care merge în deplasare: LAPTOPUL!
Laptopul e instrumentul principal al jucătorului de astăzi, fie amator sau profesionist. Din rucsac nu trebuie să lipsească acest laptop, mouse și preș pentru el, tastatură și căști. Bineînțeles este nevoie de un laptop cu hardware performant, cu o placă video bună, memorie RAM rapidă și SSD și bineînțeles o baterie cât de cât capabilă.
Cu acest intro am vrut să vă aduc către laptopul despre care vom vorbi imediat și anume Acer Nitro 5 (conform producătorului) dedicat gaming-ului, pe care l-am avut în teste și vom încerca să descoperim de ce este în stare.
Pachet
Cum ne place nouă și considerăm că merită menționat, vă spunem că laptopul nostru vine într-o cutie destul de mică pe care, ca deobicei, avem câteva imagini și informații despre produs, iar înăuntru găsim laptopul, un ghid de utilizare și alimentatorul – destul de micuț și el, luând în considerare puterea de calcul al laptopului și bateria.
Aspect
Nu știu dacă am mai menționat, dar personal nu mă atrag de nici un fel curcubeele la hardware-ul de gaming, dar prefer însă combinația de culori negru și roșu și vă spun acest lucru pentru că, odată ce am scos Acer Nitro 5 din cutie și i-am deschis capacul, a fost ca un fel de dragoste la prima vedere.
Dintre toate laptopurile testate de-a lungul timpului am mai nimerit câteva care combină aceste două culori, dar contează foarte mult și cum este făcută. Nitro 5 încă de când îl scoți din cutie și-l răsucești pe toate părțile ai impresia că ți în mână un produs de calitate, aș putea compara cu urcatul într-o mașină sport cu forme și culori alese să exprime viteza și, de ce nu, eleganța.
“Capacul” este printre cele mai frumoase elementele ale lui Nitro 5 care imită fibra de carbon și are culoarea neagră, iar pe mijloc, cu argintiu, este sigla Acer. Foarte tare și ce-mi place și mai mult este că nu rămân aprente. Din nefericire, însă, cum am scris la mai toate modelele de gaming de la Acer, capacul are un “joc” atunci când apeși cu degetul pe mijlocul capacului. Asta dă de gândit atunci când îl îndeși în rucsac sau pui ceva mai greu pe el. Se pot întâmpla nenorociri, dar probabil pot fi ocolite pentru că noi avem grijă de jucăriile noastre, nu? 🙂
În partea de jos, balamaua este de culoare vișinie și are ștanțat pe mijloc “Nitro”, iar dacă întoarcem Nitro 5 cu “burta”-n sus, avem patru piciorușe mari de cauciuc; partea de sus are fante de aerisire mari și avem și două ușițe care ne dau acces către SSD și memoria RAM pentru upgrade-urile viitoare.
Pe latura din față avem, în stânga și dreapta, cele două difuzoare stereo, iar pe latura din dreapta avem portul de alimentare, două LED-uri albastre de stare, două porturi USB 2.0 și jack-ul pentru căști. Pe latura din stânga avem Kesinghton Lock-ul, port Gigabit Ethernet, port USB 3.1 Gen 1, HDMI, USB 3.0 și un cititor de carduri SD/SDXC, iar pe latura din spate o fantă mare de aerisire.
Display-ul este LCD de 15.6 inch încadrat într-o ramă destul de lată pe care sunt două perechi de piciorușe de cauciuc (sus și jos), iar în partea de sus avem camera web HD și microfonul și jos, sub display, este sigla Acer.
Pe suprafața de contact avem un TouchPad generos, încadrat într-un chenar vișiniu, cu cele două butoane de click ascunse, iar întreaga suprafață are un imprimeu asemănător fibrei de carbon, în dreapta sus având în relief sigla Dolby Audio.
Tastatura QWERTY este iluminată cu roșu și include și NumPad-ul și are conturate mai bine butoanele WASD – tipic laptopurilor de gaming.
Tehnic
La aspect Acer Nitro 5 e pe calea cea bună și e completat de un hardware care se anunță capabil să ducă și jocurile recente cu mici modificări la setările grafice. Așadar, procesorul este un Intel Core i5-8300H (Coffee Lake) tactat la 2.300Ghz, memoria RAM este de 12GB DDR4 (două module cu 8GB și 4GB) și are două plăci video: una Intel UHD 630 și NVIDIA GeForce GTX 1050TI cu 4GB GDDR5.
Memoria internă de stocare este SSD cu capacitatea 256GB, iar la conectivitate sunt prezente și Bluetooth și Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac, display-ul fiind unul IPS cu tehnologia ComfyView și suportă rezoluția maximă Full HD (1920 x 1080).
Bateria este de 48.000mWh cu o durată de utilizare de aproxim 5 ore, iar dimensiunile aproximative sunt 27 x 390 x 266mm și cântărește aproape 3kg.
Am făcut și câteva capturi din CPU-Z și HWiNFO pentru mai multe detalii și am dat și două teste cu 3D Mark (Time Spy și Fire Strike Ultra – pe setări standard) pentru a afla care sunt scorurile:
Teste
După mai bine de 2 săptămâni, în care Acer Nitro 5 mi-a fost obiectivul principal de lucru și joacă, experiența în utilizarea lui în aplicații de tip office și entertainment a fost una bună pentru că laptopul este capabil să redea muzica și filmele HD și cele 4K fără bătăi de cap, fie ele prin streaming sau redate de pe SSD-ul lui sau de pe o unitate externă via USB. De asemenea, calitatea și puterea cele două difuzuare stereo au fost peste așteptări auzindu-se chiar mai bine și mai tare decât la alte modele mai scumpe din aceeași gamă.
Pe durata utilizării jocurilor aerisirea s-a făcut eficient, încălzindu-se foarte puțin partea din spate dar nederanjant la partea de contact care s-a menținut relativ rece.
Tastatura pot spune fără dubiu că este printre preferatele mele ca experiență de tastare, aspect și nivel de zgomot, dar din nefericire prezența NumPad-ului (pe care, personal, îl văd inutil la un laptop de gaming) a făcut ca spațiul dintre taste și chiar dimensiunile unor taste importante (exemplu cele 4 săgeți de direcție) să fie micșorate foarte mult. Bineînțeles, avem butoanele WASD conturate mai în evidență și m-a cam scos din pepeni timpul foarte scurt în care se oprește automat iluminarea tastelor și pentru că cifrele, literele și simbolurile sunt pictate cu culoarea vișiniu, dacă iluminarea se oprește sunt foarte greu vizibile. Că tot suntem la capitolul tastatură aș vrea să precizez că nu mi s-a părut niciodată fiabil să incluzi și butonul de Power alături de celelalte butoane. Foarte ușor poți apăsa pe el, din greșeală, dacă folosești, spre exemplu, o aplicație de tip office și lucrezi cu cifre, căci butonul e poziționat lângă cel de End și minus (-).
Am ajuns la capitolul Jocuri, iar aici începe distracția și starea de bine căci Acer Nitro 5 e un băiat rău și face față practic la toate jocurile, chiar și cele mai noi, fiind nevoit să micșorezi doar câteva detalii la setările de grafică. Cum îmi place să procedez, am testat jocuri din diferite genuri pentru a vedea cum se mișcă și cum se interacționează cu ele cu ajutorul laptopului de față. Am testat Acer Nitro 5 în Diablo 3 (RPG), StarCraft (Strategie), demo la Forza Horizon 4 (Racing), DOOM (FPS) și Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered dar și Battlefield V. Spre deosebire de celelalte, la BFV a fost nevoie să scot sau să cobor câteva setări grafice, la advanced pentru a avea un gameplay fluent, în rest, la celelalte, a mers totul ca pe roate cu setările date la maxim.
Nu am uitat de baterie. Aceasta face ca laptopul să fie, cu adevărat, un device portabil – să poți juca, în deplasare, fără să stai cu alimentatorul după tine. La acest capitol tehnologia mai are nevoie de evoluție, dar e pe drumul cel bun. Revenind la Nitro 5, bateria a ținut aproximativ 3 ore de utilizare moderată în office cu ascultat de muzică și văzut de clipuri HD, iar în sesiuni de gaming, cu un consum maxim de resurse, bateria a rezistat aproape o oră și 45 de minute. Luate ca atare, nu sunt cifre impresionante, dar încă o dată vă reamintesc, că vorbim aici de un laptop de gaming cu un consum foarte mare al resurselor, deci este normal să se întâmple asta.
Bateria se încarcă relativ rapid la curent și probabil va trebui să iei cu tine în deplasare și alimentatorul care, noroc că nu ocupă prea mult spațiu și nici foarte greu nu e.
Concluzie
Trăgând un fel de linie și făcând socotelile, cu bune, cu rele, experiența utilizării lui Acer Nitro 5 a fost una plăcută, la capitolul aspect și performanțe acesta fiind lăudabil și la urma urmelor acestea contează, cred, cel mai mult. Scuzând acele mici inconveniențe legate de timpul scurt de iluminare a tastaturii, vechea bubă cu capacul flexibil și înghesuirea tastaturii datorită NumPad-ului, chiar am simțit că laptopul e pe gustul meu și sunt nerăbdător să văd și să testez seria Nitro 6. După atâtea Predatoare în test chiar mi-am dorit ceva în combinația de culori negru-roșu cu un design cât se poate de abstract și Nitro 5 e foarte aproape de a-mi fi pe plac.
Bun la rulat orice tip de aplicație sau joc, Nitro 5 vrea și poate să fie prietenul în deplasare al oricărui jucător fie el amator sau profesionist, iar multitudinea de modele cu capacități hardware diferite și un preț decent pentru fiecare, face din laptopul de față să merite toată atenția noastră.