A venit și vremea lui Shazam!
Regizor: David F. Sandberg
Scenariu: Henry Gayden
Gen: Acțiune, Aventură, Comedie
Lansare: 5 aprilie
Durata: 2h 12min
Studio: Warner Bros.
Distribuitor: Vertical Entertainment
Clasificare: A.P.12
Actori:
Zachary Levi … Shazam
Michelle Borth … Mary Shazam
Djimon Hounsou … The Wizard Shazam
Mark Strong … Dr. Thaddeus Sivana
Sinopsis:
Toți avem puteri nebănuite de supererou… e nevoie doar de puțină magie ca să le scoatem la suprafață. Billy Batson, de exemplu, nu trebuie decât să spună „SHAZAM!” astfel încât, dintr-un adolescent isteț de 14 ani să devină un ditamai supereroul, grație atingerii magice a unui vrăjitor.
Un suflet de copil într-un corp superdotat, Shazam profită de puterile sale exact așa cum ar face orice adolescent: se distrează folosindu-le! Poate zbura? Poate vedea prin pereți? Poate produce fulgere cu mâinile? Poate sări peste teste? Shazam va testa limitele abilităților sale cu naivitatea și bucuria unui copil. Însă va trebui să învețe rapid să își stăpânească puterile pentru a face față confruntării cu forțele distrugătoare ale dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong).
Recenzie:
A venit și vremea lui Shazam!, un film pe care îl așteptam cu mare curiozitate încă de când a fost anunțat. Un supererou magic, cu puteri aproapiate de ale lui Superman, despre care nu știam mai nimic – și nu poți spune că sunt neinformat în privința culturii benzilor desenate, doar că nu mă interesase personajul până atunci. Se anunța ca un film mai luminat și mai voios decât ce oferise până atunci universul DC. Începând cu Wonder Woman și continuând cu Aquaman, s-a observat cum producătorii de la Warner Bros. au schimbat foaia și au impus o abordare mai comică în noul univers de filme DC, iar mai recent s-a renunțat complet la legăturile strânse dintre filme în încercarea a imita MCU. Vezi de exemplu reboot-ul The Suicide Squad sau noul Joker – al cărui trailer a apărut chiar ieri în pragul avanpremierei Shazam!.
Îmi place când personajul negativ este introdus înaintea eroului, cum se întâmplă în cazul de față. Introducerea filmului te ajută să înțelegi cu claritate motivațiile lui Sivana și cum funcționează magia acestui univers mai departe în film. Cele Șapte Păcate Capitale întemnițate în Rock of Eternity sunt pe cale să prindă destulă putere pentru a scăpa, iar ultimul vrăjitor Shazam care le ține în frâu îmbătrânește și își pierde din puteri, așa că are nevoie de un înlocuitor vrednic. După ce îl refuză pe Thaddius Sivana (Mark Strong) acesta devine obsedat să găsească din nou acel loc magic, dorind să se simtă vrednic de puteri nebănuite, deoarece toată copilăria i s-a spus că nu e îndeajuns de bun. Când într-un sfârșit obține puterea celor Șapte Păcate, este prea târziu, așa că vrăjitorul îi oferă puterile următorului canditat ce pare să aibă inima pură – buclucașul orfan Billy Batson (Asher Angel). Numai că odată devenit Shazam (Zachary Levi), trebuie să învețe de unul singur cum îi funcționează puterile – inclusiv cum și le activează strigând „Shazam!”.
De aici filmul începe deja să fie cel mai amuzant film DC de până acum. Te simți din nou ca un copil atunci când apar discuțiile entuziasmate de la școală despre supereroii deja existenți în filmele precedente – cu precădere Superman, Batman și Aquaman. Dar mai ales din moment ce personajele principale formează o familie de copii adoptați, nu ai cum să nu ți se transmită energia lor. Vorbesc mai mult de Billy și Freddy (Jack Dylan Grazer), duo-ul perfect. Freddy este fratele cu un handicap locomotor expert în supereroiu care îl ajută pe Billy să-și descopere puterile. Grazer este un tânăr actor deosebit de talentat, asta s-a văzut de la IT încoace, iar Asher Angel nu e departe. Ceilalți frați care în benzile desenate devin familia Shazam au dat mai mult impresia de personaje secundare de umplutură, însă dacă privești scenariul din ansamblu îți dai seama de ce nu prea a fost timp pentru dezvoltarea lor. Problema personajelor secundare care nu sunt memorabile este comună în acest gen de filme. Mai gravă este problema răufăcătorilor seci, iar din fericire în Shazam! nu este cazul. Nu o fi Sivana vreun Joker dar este cu mult mai bun decât variații răufăcători subdezvoltați din filmele Marvel de acum câțiva ani de exemplu. Este ambițios și ros pe dinauntru de Cele Șapte Păcate. Chiar dacă filmul este copilăros (în cel mai bun sens), ai putea aprofunda puțin implicațiile morale ale manifestărilor păcatelor. Doar pentru că narațiunea se concentrează pe situații comedice, asta nu-l face un film slab sau lipsit de inteligență. Este o poveste bine închegată cap-coadă, scrisă și interpretată ca la carte. Momentele-cheie sunt previzibile dar compensează prin execuția plină de energie.
Este o coincidență interesantă cum regizorii ultimelor două filme DC sunt cunoscuți pentru filme horror. Dacă James Wan și-a lăsat amprenta în Aquaman în anumite scene din adâncurile înfricoșătoarele ale regatelor subacvatice, în Shazam! nu apar indicii vizibile că Sandberg ar fi regizat Lights Out sau Annabelle Creation. Comparativ cu Aquaman, Shazam! nu este atât de spectaculos când vine vorba de acțiune, însă cum am zis și mai sus, părerea mea este că avem în față cel mai haios film DC.
Inspirația din Big este binevenită, una din referințe chiar m-a luat prin surprindere în toiul acțiunii atunci când Sivana îl fugărește pe Billy prin magazinul de jucării. Mă bucur că nu au glumit când au spus că Shazam! va fi o fuziune între filmele Big si Superman. O, da, Superman. Clipele in care este menționat el sau Aquaman sau Batman sunt delicioase. Nu sunt easter eggs subtile, nici cameo-uri care sar pragul.
Coloana sonoră nu impresionează, de apreciat inserția unor acorduri din vechea coloană sonoră dedicată lui Superman. În general muzica contribuie la energia adolescentină a firului narativ dar numai pe un plan de fundal, fiindcă suntem lăsați să ne concentrăm pe interpretarea frumoasă a actorilor principali fără să fim distrași de un playlist insistent, un truc de care alte filme similare au abuzat nițel.
Evident, merită să rămăi până la final-final, adică să vezi scena de după primul generic de încheiere, care oferă un teaser pentru un eventual (garantat aș îndrăzi să spun) sequel, dar și pentru scena amuzantă de după genericul mai lung.
Shazam! este un film din lumea supereroilor pe care îl recomand cu căldură atât fanilor DC cât și Marvel, de ce nu, dar este un film ideal și pentru începătorii genului, făcând haz de această lume fără să-și bată joc sau să se bazeze strict pe asta. Este un film mai ales despre familie – familia și casa ți le poți și alege până la urmă.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Shazam! va rula la cinema și IMAX din 5 aprilie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.
Poster:
Trailer:
[…] minte pe tot parcursul filmului, pentru că va conferi naraţiunii nişte valenţe mai profunde. Sorin Mincă de la MovieNews.ro observă foarte bine că filmul, cu toate că este o comedie, nu atinge direcția parodiilor cu […]