Ascultă acest articol

În ziua de astăzi este foarte important să reușești să-ți menți corpul la o greutate favorabilă și să fie sănătos. Asta datorită a fel de fel de tentații culinare și modul de viață și cel profesional, care de multe ori este lipsit de activitate și necesită staționare la birou. Noroc că tehnologia a avansat și este alături de noi să ne ajute și să ne îndrume, nu numai să devenim mai activi și să fim sănătoși, dar și să ne menținem corpul măcar la un nivel constant.

Samsung Galaxy Watch Active – cel mai nou smartwatch din portofoliul Samsung – tocmai acest lucru face plus și mai mult de atât. Despre el vom vorbi puțin în rândurile care urmează.

Pachet

În micuța și eleganta cutiuță albă cu elemente metalice, strălucitoare, a Samsung Galaxy Watch Active, găsim pe lângă smartwatch-ul complet negru, o a doua curea (mai lungă), manual de utilizare și un încărcător mic wireless, magnetic, care se montează la PC/alimentator via USB.

Aspect

Culoarea complet neagră, cu un cadran și display lucioase, face ca SGWA să arate foarte atrăgător. Curelele sunt și ele negre, cauciucate cu un sistem ușor prindere și de a putea fi schimbate, iar în pachet există și o curea mai mare pentru cei cu încheieturi mai groase. Bineînțeles, se pot cumpăra separat curele cu o gamă largă de culori, după preferință.

Ceasul în sine este lucios și are doar două butoane pe partea dreaptă (Home și Back) care pot fi utilizate în mai multe scopuri, în funcție de aplicație. Display-ul touch este rezistent și are o “bordură” destul de măricică ceea ce face ca afișajul în sine să aibă o arie și mai mică.

Pe spate se află senzorii printre care și unul vizibil printr-o luminiță verde, care clipește rapid – îți atrage atenția că Samsung Galaxy Watch Active este mereu… activ.

Cu toate că este un device universal, la mâna unui bărbat poate părea cam micuț, luând în considerare trendul actual în materie de ceasuri inteligente (big is better?!).

Tehnic

Din punct de vedere al dotărilor tehnice, GSWA stă foarte bine, pornind de la display-ul touch Super AMOLED de 1.1″ (28.1mm) care redă 16M de culori și are rezoluția de 360×360, și ajungând în spatele display-ului care “ascunde” un procesor dual-core tactat la 1.15GHz, 0.75G memorie RAM și 4G de stocare, din care 1.5G disponibili pentru aplicații, muzică și imagini.

Dimensiunile GSWA sunt de 39.5 x 39.5 x 10.5mm și cântărește 25g, include motoraș de vibrații și senzori precum Accelerometru, Barometru, Gyroscop, Bătăi Inimă și Lumină.

La conectivitate avem NFC, WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz, Bluetooth v4.2 și pentru localizare, GPS, Glonass, Beidou, Galileo.

Sistemul de operare este Tizen și, bineînțeles, se conectează la smartphone via Bluetooth.

Bateria este de 230mAh și, conform Samsung, are o durată medie de utilizare de 45 de ore. Încărcarea completă a bateriei, cu alimentatorul din pachet, durează aproximativ 3 ore.

Software și teste

În primul rând, atunci când folosești pentru prima dată GSWA e bine să-l “împerechezi” cu smarphone-ul pe care să instalezi aplicația dedicată, Galaxy Wearable, apoi urmează câțiva pași rapizi de sincronizare. Odată ce ai făcut acest lucru, pe smartphone poți controla și vizualiza date importante de pe GSWA, precum detalii tehnice, controlul notificărilor și al aspectului și multe altele. Poți chiar trimite rapid și ușor imagini (capturi de ecran) de pe GSWA pe smartphone. De asemenea, direct din aplicația de mobil te poți conecta la magazinul de aplicații și teme special pentru smartwatch-uri și de acolo poți descărca și sincroniza cu GSWA tot ce dorești. Una din elementele interesante de ale aplicației este posibilitatea de setare a unui buton pentru a trimite un mesaj de urgență (S.O.S.).

Despre cea mai nouă versiune a sistemului de operare Samsung pentru smartwatch-uri, Tizen, numai cuvinte de laudă căci a ajuns într-un punct în care totul este atât de fluent și intuitiv încât te obișnuiești aproape instant cu totul. Acțiunile pe care le faci sunt logice și ai mereu la îndemână un “ajutor” care să te coordoneze atunci dacă, cumva, nu știi ce să mai faci.

Afișajul se poate schimba după plac printr-o apăsare mai lungă. GSWA vine cu câteva interfețe/teme preinstalate de unde-ți poți alege, dar și cu posibilitatea de ați lua/cumpăra altele din magazinul dedicat, direct de pe GSWA. Opțiunile sunt nenumărate și e imposibil să nu găsești un aspect pe placul tău, în funcție de nevoile tale.

Precum sistemul de operare Android, un scroll de sus în jos pe ecran va face acces rapid la opțiunile cele mai importante precum, Bluetooth, Luminozitate, Localizare, Wifi, Night Mode ș.a.m.d. Navigarea cu scroll spre dreapta te va duce la notificări fie ele din social media, telefonie, mail etc, iar spre stânga vei naviga prin 15 ecrane alese de tine. Poți interacționa la notificări, spre exemplu la mail poți citi o parte din el și apoi poți opta să afișeze pe smartphone totul, să răspunzi rapid pe messenger cu cuvinte presetate sau create de tine sau cu emoji și chiar ai posibilitate și să scrii cu ajutorul butoanelor sau al scrisului cu degetul (scrii câte o literă și formezi cuvinte).

Alegi singur la ce dorești notificări, iar acestea vor fi personalizate prin vibrații. Vibrații scurte, lungi, intermitente – în timp vei învăța ce anunță fiecare.

Nu, nu am uitat că de fapt toate acestea sunt un fel de bonus, căci GSWA a fost construit inițial, la bază, ca fiind o “brățară de fitness” și are tot ce-și poate dori un sportiv activ. De la numărul bătăilor inimii și până la controlul respirației pentru “destresare”, GSWA numără pașii făcuți, calculează distanțe parcurse, pentru diferite moduri de activitate (alergare, mers, bicicletă, înot etc.), cât timp ai fost activ și câte calorii ai ars în acea perioadă. O balanță între acestea este făcută din start (sau poate fi modificată de utilizator) și aceasta este misiunea zilnică pe care trebuie să o îndeplinești. Nu lipsește nici aplicația de monitorizare a somnului care îți “spune” cum ai dormit, cât ai dormit și alte amănunte. Sincronizându-se cu aplicația Samsung Health de pe smartphone, acolo vei avea acces la statistici amănunțite zilnice, săptămânale și lunare despre toate activitățile tale.

GSWA se sincronizează cu agenda ta și-ți amintește ce ai de făcut, iar starea vremii mereu este la îndemână și primești notificări dacă în ziua respectivă se va “strica” vremea, sau dacă vei avea o zi frumoasă. Zilnic, la început și sfârșit de zi primești statisticile zilei respective (Briefing), iar GSWA are mereu grijă să-ți amintească să te pui în mișcare, când detectează că stai prea mult și te răsplătește atunci când îți atingi țelurile propuse zilnic.

Muzică poți asculta via Spotify sau MP3-uri de pe smartphone și asta o vei face pe căști care se vor sincroniza via Bluetooth cu GSWA. Poți vizualiza clipuri și imagini pe GSWA de pe smartphone, ba chiar poți instala aplicații destule precum una de YouTube prin care poți urmări clipuri pe ecranul de 1.1′.

Poți, de asemenea, să instalezi și un browser de pagini web care funcționează foarte bine și este optimizat pentru ecranele mici ale smartwatch-urilor.

Bixby este și el alături de tine, ceea ce înseamnă că te poți folosi și de comenzile vocale, iar pe partea de telefonie, GSWA “știe” să preia un mesaj scris și poți trimite înapoi unul și afișează atunci când ești sunat de cineva pe smartphone. Poți căuta în agenda de pe smartphone-ul sincronizat și apela pe cine vrei (redarea se va face prin căștile cu microfon conectate la GSWA via Bluetooth).

GSWA este rezistent la praf și apă, iar în cel de-al doilea caz ai o setare care protejează ceasul de picăturile de apă sau apăsarea accidentală a display-ului de către picături. Se poate activa/dezactiva după caz.

Concluzie

Cele două săptămâni în care GSWA a fost în permanență la mâna mea pot spune că, acum că nu mai este, îi simt mult lipsa. De ce? Pentru că nu mai era necesar să scot telefonul din buzunar (Samsung S9+) la fiecare notificare și GSWA mă îndemna în permanență să fiu activ, iar când îmi îndeplineam din “misiunile” zilei, eram întotdeauna felicitat. Nu, nu eram “condus” de tehnologie (aviz fanilor Black Mirror) ci era un companion/trainer care se ocupa mereu de mine și asta are impact la activitatea fizică zilnică.

Meseria pe care o practic este una de birou, deci a fost un mare “challenge” să port acest GSWA, dar am sfârșit prin a ne împrieteni foarte bine. Pe de altă parte, dacă ești sportiv, prin GSWA îți poți strânge statistici și poți deveni din ce în ce mai bun. Știi mai ușor care-ți sunt task-urile zilnice și ce ai de făcut. Așadar fie că ești o persoană mai puțin activă fizic, sau una sportivă, GSWA are grijă de amândouă, iar notificările și funcțiile care nu țin de “brățară de fitness” ușurează traiul tuturor.

La urma-urmei scopul acestui tip de device este să te îndemne să fii sănătos și îți ușurează mult acest task și mai mult de atât, îți scade mult și interacțiunea cu smartphone-ul.

Samsung Galaxy Watch Active se găsește în magazinele de specialitate la un preț de aproximativ 1.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.