Ascultă acest articol


Culorile. Culorile și infiltrarea lor în mediul gameristic a fost atât de intens în ultima perioadă încât aproape toți producătorii de componente electronice, care au gamă dedicată gaming-ului, au cel puțin un produs cu luminițe și licurici.

Da, e moda acestui deceniu și toți jucătorii aleargă să-și asorteze device-urile și accesoriile de gaming a căror luminițe nu lipsesc nicicum. Mai mult de atât, nu vorbim aici de 2-3 culori și un joc de lumini ci la sute, mii de combinații de culori și jocuri de lumini pe care le pot controla, în majoritatea cazurilor, jucătorii prin aplicații dedicate.

Un anume segment de gaming este cel al căștilor audio. Acestea nu mai sunt simple căști care redau sunetul și gata ci s-au transformat, adaptat cerinței pieței și au devenit adevărate device-uri profesionale a căror performanță a atins noi culmi ale tehnologiei.

Căștile de gaming au evoluat enorm și rapid, în ziua de astăzi având acces la zeci și sute de produse de la zeci de producători, fiecare luptând cu concurența pentru a oferi jucătorului cele mai bune device-uri de pe piață. Jucătorul, la rândul său, caută perfecțiunea prin câțiva parametrii importanți care, dacă se prestează cererii, devin automat căștile perfecte! Pe scurt elementele acestea sunt: difuzoarele, forma și aspectul, materialele de construcție folosite, microfonul și oarecum recent… luminițele!

Unul dintre competitorii serioși la această categorie este Trust cu divizia sa Trust Gaming al căror produse GXT am mai testat și noi de-a lungul timpului, iar acum ne vom axa privirile și vom ciuli urechile la Trust Gaming GXT 450 Blizz RGB 7.1 Surround Gaming Headset!

Pachetul

Toate produsele de gaming testate până acum, de la Trust, fie ele mouși, tastaturi, căști sau boxe, au un anume stil de ambalaj care combină culorile negru și roșu, folosesc carton de calitate cu anumite imagini mai lucioase decât restul cutiei și sunt cât se poate de compacte. Mi-a plăcut acest lucru și stilul se aplică și căștilor GXT 450 Blizz. Ele vin într-o cutie compactă, neagră cu o latură roșie cu o imagine a căștilor imprimată și detalii și informații despre produs și conținut în mai multe limbi inclusiv în română. Nivelul informațiilor oferite este destul de mare, potențialul client având la dispoziție tot ce trebuie să știe despre produs.

Știți ce se spune despre părerea de la prima vedere. Ei bine aceasta contează, chiar dacă este vorba doar de un ambalaj, în cazul nostru, iar Trust stă bine la acest capitol.

În cutie, căștile stau într-un cofraj de plastic tare, protejate de un burețel subțire, iar lângă ele găsim nelipsitul sticker cu logo GXT, pe care-l găsim la toate produsele din gamă plus un manual de instalare și utilizare și unul cu alte informații utile (reciclare, garanție etc)

Aspect

Căștile funcționează via USB 2.0 și au un cablu de 2M armat și rezistent, iar controlul volumului (+/-), funcția de Mute/Unmute, Oprire/Pornire microfon, respectiv, Oprire/Pornire luminițe, nu se află, de această dată pe una din cupe ci direct pe fir, pe un fel de telecomandă destul de măricică și iluminată. Când funcțiile de microfon, luminițe și sunet sunt pe Off, luminița se stinge.

Microfonul omnidirectional nu este detașabil și nici nu se poate lungi sau micșora, dar este mobil și-l poți îndoi după plac, tija acestuia fiind acoperită de un material metalic, dar maleabil. Microfonul este acoperit de un burețel și are în vârf un LED colorat.

Căștile sunt unite printr-o bandă de plastic destul de lată, iar ajustarea pe cap se face cu ajutorul unei bande din material textil cu arici la capete. Prin modificarea acelor arici banda se găsește exact mărimea potrivită pentru a veni la fix pe cap.

Difuzoarele au deasupra bureței moi, acoperiți cu un material din piele sintetică și se rotesc limitat în jurul axei lor, pentru a acoperi total urechea (over-ear). Forma difuzoarelor este una destul de interesantă, iar pe partea exterioară avem un inel de LED-uri multicolor (full RGB), inclusiv logo-ul GXT central.

În principal, la capitolul aspect, GXT 450 Blizz sunt arătoase dar, în afara jocului de lumini de pe cupe, sunt închise la culoare, nu ies foarte mult în evidență și per total, cu toate că sunt destul de ușoare (326 gr), par destul de bine construite, deși plasticul este ușor și pare casabil și sper eu, ca în timp să nu se deterioreze. Pe parcursul celor două săptămâni de teste zilnice, nu am întâlnit cazuri de deteriorări fizice/de aspect.

Tehnic

Căștile 7.1 Surround sunt la mare căutare pentru o experiență de gaming maximă, dar care merg foarte bine la vizionarea de filme, iar GXT 450 Blizz oferă acest suport prin driverii săi de 40mm (120 dB) capabili de o frecvență de răspuns între 20 Hz – 20000 Hz.

Iluminarea LED (full RGB) ajută GXT 450 Blizz pentru a le putea asorta cu restul accesoriilor și componentelor de gaming care au suport și ele pentru iluminare, iar mouse-ul, tastatura, carcasa PC-ului cu vedere la memoria RAM, cooler-ul de procesor, cooler-ului plăcii video și a ventilatoarelor de pe carcasă se vor contopi într-o baie de mii de culori, transformând experiența de joc într-una euforică. Accesorii precum mouse, tastatură și căști se asortează, de asemenea și cu modelele mai noi de laptopuri de gaming care au mai nou tastatură cu acest tip de iluminare.

Testare

Funcționând via USB este de ajuns să conectezi GXT 450 Blizz la portul USB al PC/laptop-ului și intri direct în Battle Royale! Sincer, personal îmi place mai mult telecomanda pe fir decât cea pe una din cupe, dar aș fi vrut totuși să se poată detașa microfonul deși, odată ce l-ai dat peste cap nu te mai încurcă cu nimic.

Pe capul meu ca un bostan de Dăbuleni GXT 450 Blizz se mulează excelent și mi-am ajustat rapid acea bandă din material textil cu arici, iar greutatea redusă a căștilor și burețeii confortabili mi-au dat posibilitatea de sesiuni prelungite de gaming fără discomfort. Chiar dacă nu au acea opțiune de anulare a zgomotului de fundal, cupele sigilează destul de bine urechea, zgomotul exterior nefiind deranjant și nici nu deranjează pe cei din jur ce se aude la ele.

Cablul e destul de rezistent și îndeajuns de lung, iar USB-ul din capăt e destul de măricel, dar cred că, în viitorul apropiat, se va renunța de tot la fir, existând deja pe piață căști wireless cu o autonomie bună a bateriei și o redare a sunetului fidelă fără pierderi de semnal sau distorsiuni.

Personal nu sunt adeptul curcubeelor de luminițe, care noaptea zici că e poliția în sufragerie cu girofarul aprins și s-a întâmplat chiar să mă deranjeze de la joc, atrăgându-mi atenția. După cum am zis mai sus, un click pe telecomandă și se scot luminițele, după plac.

Microfonul este printre cele mai bune pe care le-am testat la căști de gaming, deși dacă se putea pune în pachet și un burețel mai voluminos de schimb (pentru utilizarea exterioară), calitatea convorbirilor ar fi fost perfectă. Amicii m-au auzit foarte bine, clar, fără să fie deranjați de alte zgomote din camera de joc, dar e musai ca microfonul să-l ți aproape de gură.

Calitatea sunetului este cea la care mă așteptam deși aș fi vrut să am posibilitatea să comut rapid dintre 7.1 la 2.0, cel puțin în cazul ascultării de muzică sau convorbirilor prin aplicații gen Skype sau FB Messenger.

Filmele și jocurile se aud excelent pe căști (7.1) efectul de spațialitate simțindu-se în mod plăcut și oferă acestora tridimensionalitate (ca să spun așa). În jocuri știi exact unde este poziționat un inamic sau un obiect care face zgomot, iar în jocurile competitive lucru acesta contează enorm.

Pe lângă câteva filme cu suport Atmos pentru căști (aplicație pentru Windows 10) și jocuri precum Fortnite, Diablo III, Gears of War 4, Battefield V, clasicele Warcraft și Warcraft II și Diablo (via GOG.com), am ascultat și muzică via Spotify, iar experiența auditivă în aceastea a fost mai mult decât satisfăcătoare, balanța între sunetele înalte și joase fiind destul de echilibrată și volumul maxim este mai mult decât ai nevoie. Nu este cazul să discutăm de distorsionări sau vibrații la bași sau mai știu eu ce alte defecte tehnice, pentru că nu am întâlnit.

Nu vreau să fiu răuț, dar un săculeț de transport ar fi fost la fix și nici nu ar fi crescut așa mult prețul produsului. Pentru că orice gamer care se respectă își cară în rucsac, pe lângă laptopul de gaming și accesoriile – căștile, mouse-ul sau chiar și tastatura și vrem ca acestea să fie bine protejate și să le putem lua cu noi peste tot.

Concluzie

Am enumerat, la începutul articolului, ce caută un gamer la căștile perfecte, iar toate acele elemente le găsim la GXT 450 Blizz. Difuzoarele sunt capabile de radarea unui sunet de calitate, forma e una futuristică și aspectul oarecum abstract, dar îndrăzneț – atuuri importante. Materialele folosite nu par a fi de calitate, deși a rezistat la uz zilnic, microfonul am fost impresionat de performanțele sale și da, nu lipsesc luminițele! Bineînțeles, dacă ar fi fost microfonul detașabil (pentru un plus de confort când nu este nevoie de el) și dacă acesta ar fi avut și un burețel mai măricel pentru joaca pe afară pe gălăgie și vânt, ar fi fost și mai bine. Iar dacă ar fi avut și un săculeț de transport ar fi fost chiar minunat.

Mi-aș fi dorit și sunt curios cum se comportă și cum vor arăta GXT 450 Blizz după mai mult de două săptămâni de utilizare moderată, zilnică, decât am testat eu în cele două săptămâni pentru că materialele chiar dacă fac căștile mai ușoare par a nu fi chiar așa de rezistente în timp.

Una peste alta, GXT 450 Blizz sunt căști bune de gaming și entertaiment. Se conectează ușor și rapid, le poți asorta ușor cu restul perifericelor tale de gaming, datorită iluminării full RGB și forma lor nu te face de rușine dacă le folosești în public, din contră, poate atrage priviri.

Trust Gaming GXT 450 Blizz RGB 7.1 Surround Gaming Headset le găsiți în România la un preț de aproximativ 160 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.