Centenarul Filmului Românesc ajunge la Codlea

“Ilustrate cu flori de câmp” va fi difuzat în prezența Irinei-Margareta Nistor

0
1710
Ascultă acest articol


Caravana celor 100 de filme ajunge pe 1 septembrie în municipiul Codlea, din județul Brașov, la Casa de Cultură a Municipiului Codlea cu două producții românești și un invitat special.

De la ora 17:00, spectatorii pot viziona filmul documentar AGERPRES, Marea Unire: România, la 100 de ani, iar de la ora 19:30, pe marele ecran, va fi proiectat filmul Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier. Invitatul special al episodului 82 din Centenarul Filmului Românesc este Irina-Margareta Nistor, critic de film și ambasador cinematografic al proiectului.

“Proiectul nostru ajunge la final. Mai avem de realizat, după evenimentele de la Codlea, 18 episoade. Ne bucurăm, până acum, de relații frumoase cu primăriile localităților în care am ajuns, unde am fost invitați sau le-am trimis noi și ei au acceptat, iar asta ne spune că în România, cinematografia are nevoie de spații de desfășurare, de promovare și de întâlniri cu publicul. Practic, cea mai importantă parte, cea a întâlnirii cu publicul și a apropierii acestuia de realizatori, regizori, actori, critici, o realizăm și ne place să trăim filmul românesc prin astfel de inițiative. Am început în anul Centenarului și continuăm până în 2019, iar dacă proiectul nostru va fi solicitat în continuare, vom deschide marele ecran cu selecții și în 2020. La Codlea, am găsit deschidere și susținere prin Primăria municipiului și prin faptul că există gust pentru filmele românești” precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului #100filme.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Codlea, al Consiliului Local și al Casei de Cultură a Municipiului Codlea.

DESPRE FILME

Ilustrate cu flori de câmp (1975)
Regizor: Andrei Blaier
Durată: 86 minute
Gen: Dramă
Rating: AG
Distribuție: Carmen Galin, Draga Olteanu Matei, Eliza Petrăchescu

Laura (Carmen Galin) ajunge într-un orășel de pe malul Dunării pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Ea se adresează Irinei (Elena Albu) și mamei acesteia (Eliza Petrăchescu) pentru un avort provocat cu metode rudimentare în urma căruia moare. Irina asistă la această dramă, pe care nu o poate depăși emoțional.

Premii: Premiul ACIN pentru Regie; Premiul ACIN pentru interpretare feminină; Premiul ACIN pentru scenografie și costume.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA CODLEA

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.