Sunetul este foarte important când vine vorba de o experiență completă fie că e vorba de TV, PC; fie că e vorba de a viziona un film/serial sau de a participa intens la un joc video. Este foarte important să avem device-urile potrivite care să completeze partea audio cu cea vizuală, iar aici intervin căștile audio, sistemele audio și plăcile de sunet, dar și anumite tehnologii care să contureze și mai mult calitatea sunetului redat.

Un “campion” cu ceva vechime în device-uri pentru redarea sunetului este Creative, care au reușit să conducă, la un moment dat, cota de piață, cu cele mai bune și performante device-uri de acest gen și vorbesc aici în special de plăcile de sunet, care au tot evoluat și au reușit să țină pasul cu cele mai noi tehnologii apărute.

Ei bine, de această dată nu vom vorbi despre plăci de sunet ci despre un sistem audio, Creative Stage 2.1 – de pus atât la TV cât și sub monitor pentru PC. Am avut așteptări mari și era normal ca orice produs ar lansa Creative să ne ofere acea calitate cu care și-a obișnuit clienții de ani de zile.

Pachet

De pe pagina oficială a produsului am văzut că este vorba despre un sistem care se axează foarte mult pe simplitate, cu dimensiuni reduse, care se poate monta și la TV și la PC și are să ne ofere acea calitate a redării sunetului așa cum ne așteptăm de la Creative.

Pachetul nu e deloc voluminos, deci înăuntru este un compartiment destul de măricel neutilizat, pentru că lungimea soundbar-ului (70 x 550 x 78 mm) este un pic mai mare decât cea a subwoofer-ului (420 x 115 x 250 mm), dar chiar și așa totul ocupă puțin loc.

Pe cutie sunt detaliile tehnice principale ale Creative Stage 2.1 și imagini ale produsului, iar în interior găsim soundbar-ul și un chit de instalare pe perete a acestuia, subwoofer-ul, telecomanda și un cablu pentru line-in stereo to stereo de 3.5 mm. Manualul de utilizare nu lipsește nici el, iar greutatea este destul de redusă pentru un astfel de sistem (1.2 kg – soundbar, 3 kg – subwoofer).

Aspect

Totul sistemul este negru realizat din materiale precum lemn și plastic negru lucios (subwoofer-ul) și plastic lucios și grilaj metalic (soundbar-ul). Subwoofer-ul de lemn este destul de subțire, pe față având, în partea de jos tubul pe unde iese aerul, dintr-un plastic lucios, iar în partea de sus sigla Creative.

Pe latura din dreapta, pe mijloc e difuzorul protejat de o plasă din material textil, iar pe partea de jos avem piciorușe de cauciuc antiderapante. Subwoofer-ul se conectează la soundbar printr-un singur cablu (2m).

Soundbar-ul are pe partea din față acoperită cu un grilaj metalic care ascunde cele două difuzoare, în partea stângă fiind sigla Creative, iar pe mijloc, în spatele grilajului, un afișaj LED alb care se schimbă în funcție de conexiunea folosită și atunci când se schimbă volumul (trepte de la 1 – 35).

În partea de jos, două piciorușe duble de cauciuc își fac datoria să nu plece soundbar-ul de unde e poziționat, iar pe latura dreaptă avem două butoane fizice de volum +/- și cel de Power și portul USB pentru USB Stick cu MP3-uri.

Pe partea din spate, pe mijloc avem port-ul unde se conectează subwoofer-ul, cele două sisteme pentru prindere pe perete, intrarea AUX (line in), intrarea optică și cea HDMI pentru TV Arc. Bineînțeles avem și cablul de alimentare (1m).

Telecomanda este micuță ca dimensiuni, dar cam butucănoasă. Funcționează cu două baterii AAA, care nu sunt incluse în pachet, și pe ea avem butoane de Stand By – On/Off, Imput – alegerea conexiunii, împerecherea cu Bluetooth și Reset. Avem și o coloană cu 4 preset-uri de egalizator pentru Music, Cinema, Concert și Gaming și a treia coloană pentru controlul pentru Bluetooth și USB (Stop, Play-Pauză, Prev.-Next Track).

Dedesubt avem câte două butoane +/- pentru Treble, Bass (în 5 trepte – de la 1 la 5) și Volum și buton de Mute. Imediat sub acestea avem sigla Creative.

Tehnic

Puterea. Puterea interesează pe oricine atunci când achiziționează un sistem audio, iar la acest capitol Creative Stage 2.1 atinge un (peak) maxim de 160 W (Soundbar: 2 x 20 W, Subwoofer: 1 x 40 W) și are o frecvență de răspuns de 55 Hz ~ 20 kHz.

La conectivitate avem posibilitatea să conectăm prin USB de până la 32 GB, FAT32 cu MP3-uri, prin intrarea AUX-IN prin cablul acela din pachet care se conectează la ieșirea jack 3.5 mm a smartphone-urilor, tabletelor, PC sau alte dispozitive, iar la TV se poate conecta prin TV (ARC) sau Optic. Prin Bluetooth-ul 2.1 se pot conecta orice device care are suport pentru această tehnologie având o acoperire de 10 metri în jurul Creative Stage 2.1.

Teste

Conectarea se face se face cât se poate de rapid. Montezi cablul subwoofer-ului la soundbar (nu are alimentare separată), cablu de alimentare din soundbar la priza de curent și apoi la device-ul preferat.

Întâi de toate am să subliniez faptul că dimensiunile, atât ale soundbar-ului cât și cele ale subwoofer-ului sunt destul de reduse ceea ce le face foarte utilizabile, iar design-ul negru, simplu le face să se potrivească/asorteze cu orice.

Întâi am testat sistemul la PC/desktop, și soundbar-ul se așază perfect sub un monitor de 29′ și ar încăpea perfect cred și cu cele de 27′ și dacă vrei, poți pune soundbar-ul, fără probleme, în spatele monitorului sau suspendat deasupra lui prinzându-l de perete. Subwoofer-ul e destul de subțire să-l poți piti cu ușurință. La PC/desktop l-am conectat prin AUX-IN la jack-ul plăcii de sunet (care este tot Creative). Comutat din telecomandă pe presetul Gaming, orice joc ai juca, face experiența mult mai imersivă decât un sistem normal audio.

La TV prin TV (Arc) ai avantajul că sistemul audio se conectează direct atunci când deschizi televizorul și poți controla totul din telecomanda TV-ului, iar prin optic experiența audio este aceeași. Poți, de asemenea, să conectezi sistemul cu TV și prin AUX-IN, dacă TV are jack 3.5, sau prin Bluetooth. Soundbar-ul se așază perfect și în cazul TV-urilor, asortându-se cu acestea indiferent de mărimea lor, dar având și posibilitatea să-l montezi și deasupra TV-ului.

Pe lângă TV și PC/desktop (sau laptop) poți reda muzica pe Creative Stage 2.1 de pe orice dispozitiv cu Bluetooth, fie că e vorba de un smartphone sau tabletă, iar dacă ai un stick USB cu muzică, îl pui la soundbar și redai muzica folosind butoanele de pe telecomandă pentru a naviga prin melodii.

Așadar la capitolul conectivitate și potrivire ca aspect și dimensiuni, Creative Stage 2.1 se ține bine, dar să să vorbim acum puțin și despre calitatea sunetului redat.

Anterior am mai avut în teste astfel de sisteme audio și am aflat cât de important este ca soundbar-ul și subwoofer-ul să se completeze unul pe celălalt și să avem atât Treble (Înalte) cât și Bass (Joase) în egală măsură. În cazul Creative Stage 2.1 există avantajul de a putea controla tu cât Bass și cât Treble dorești, în funcție de ceea ce asculți și am găsit foarte utile și cele 4 preset-uri care, în cazul Music scoate mai mult în evidență Treble, la celelalte preset-uri combinația fiind aleasă destul de bine.

Cu Creative Stage 2.1 conectat la TV via Bluetooth, m-am jucat puțin pe PlayStation 4 Pro, dar și pe PC cu sistemul conectat via AUX-IN (cu preset-ul Gaming), iar rezultatele au fost excelente. Am testat chiar și un concert și am comutat pe preset-ul Cconcert și într-adevăr, cumva, redarea sunetului te face să te simți ca și fiind acolo, iar filmele și serialele pe un TV cu diagonală mare și setarea de Cinema și o porție de floricele făcute proaspăt, este o experiență mini-cinematică mai mult decât reușită. Preset-ul de Music, e și el bine echilibrat, prin oricare metodă de conexiune la Creative Stage 2.1, muzica fiind redată așa cum trebuie, iar în funcție de genul muzical ascultat o intervenție la Treble și Bass de pe telecomandă, n-ai cum să nu nimerești exact combinația ta preferată sau potrivită.

Telecomanda și Bluetooth-ul nu a avut interferențe, într-o sufragerie de dimensiunile de 4x3m, iar volumul și calitatea sunetului redat de Creative Stage 2.1 au fost perfecte, în această situație.

Concluzie

Fie că ești gamer, asculți muzică des sau te delectezi la filme și seriale Creative Stage 2.1 are tot ce-i trebuie pentru a-ți oferi experiența maximă de confort auditiv printr-un sunet clar pe care-l poți balansa singur după bunul plac sau rapid prin preset-urile de pe telecomandă. Mai mult de atât, îl poți conecta și la TV și la PC, sau dacă vrei și la dispozitivele mobile – de fiecare dată Creative Stage 2.1 livrând calitate audio și dimensiunile sale reduse și aspectul abstract-atrăgător îl fac potrivit pentru orice încăpere de mărimea unei sufragerii cu dimensiuni medii.

Am fost impresionat de capabilitățile Creative Stage 2.1, deși, după cum am spus la începutul articolului, mă așteptam la redare audio de calitate și am primit și mai mult de atât. Acum că am parcurs toți pașii și ne-am format o părere despre sistemul audio de față, vă întrebați probabil, dacă Creative Stage 2.1 se găsește și la noi pe piață și la ce preț. Ei bine, da, se găsește și la noi la un preț, sincer, prea mic pentru tot ce oferă și în comparație cu alte sisteme de gen, de 500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.