Ascultă acest articol


“În acest joc, în afara porțiunilor scurte de combat, nimeni nu te grăbește și te poți afunda în relaxare ca într-un Bob Ross Simulator.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 8 octombrie 2019

Studio: Pixelopus

Distribuitor: Sony Interactive Entertainment

Platforme: Playstation 4, PlayStation VR

Clasificare: A.P.13

Sinopsis:

Ia-ți pensula magică și începe să pictezi Denska, orașul abandonat, dându-i viață din postura lui Ash, tânărul creativ pe care se bazează acest joc de aventură și acțiune impresionant, exclusiv pe PS4.

Înconjurat de poluare și urmărit de bătăuși, doar tu poți renova acest oraș de pe malul mării care odată era luminos și plin de viață, utilizând Vopseaua Vieții pentru a-i curăța străzile și aleile.

Creează-ți propria artă stradală pe pereții poluați din Denska și urmărește cum năzdrăvanele Duhuri pictează primăvara la viață și-ți vin în ajutor. Fiecare Duh posedă puteri naturale magice care nu doar că te ajută să rezolvi enigme și să-ți învingi adversarii, dar sunt și elemente cheie pentru schimbarea destinului Denskăi și al lui Ash…

Recenzie:

Către Concrete Genie m-a împins mai mult intuiția cred. Am aruncat doar un ochi pe ceva trailer cu gameplay și a fost îndeajuns să-l pun pe radar în caz că uit de el când urma să înceapă ploaia de lansări importante ale toamnei. Stilul grafic și impresia că va fi un joc cu energii pozitive au fost factorii decizionali. Abia jucând-ul am aflat mai limpede cum se joacă și care este povestea pe care o are de spus.

În Concrete Genie intri în rolul lui Ash, un adolescent singuratic care desenează toată ziua în caietul său de schițe. El își căută liniștea și inspirația artistică în Denska, orășelul în care a copilărit, acum abandonat și în paragină. Dar în pustiul orășelului pescăresc își petrec zilele și gașca de bullies care se iau de Ash cu orice ocazie. În introducerea jocului, după ce înveți cum se folosește senzorul de mișcare al controller-ului DualShock 4 sau după caz echipamentul de VR în sketchbook, bătăușii nu au altceva mai bun de făcut decât să-și bată joc de Ash rupându-i caietul și lăsând foile cu desene să fie purtate de vând în toate direcțiile (urmând pe parcursul jocului să le colecționezi). Apoi îl închid pe Ash în telecabina care duce către insulița farului presupus bântuit – dar ce nu știe Ash e că acolo e punctul de începere al aventurii sale magice.

Ash află de la Luna, un spirit care sălăsluiește în ruinele farului, că dacă ar umple orașul cu desenele sale colorate întunericul mâzgos care-l domină s-ar retrage și viața ar reveni la cursul ei normal în Denska. Luna îi dăruiește o pensulă uriașă cu capacități magice (sau o mătură mai fancy dacă vrei) în care stă magia gameplay-ului. Folosindu-te de template-urile din sketchbook, ale cărui pagini trebuie să le obți, vei picta pe majoritatea pereților peisaje care prind viață folosindu-te de senzorul de mișcare – sau de stick, dacă simți că ai mai multă precizie așa. Vorbesc de controlul fără VR pentru că nu dețin modulul aferent PS4-ului.

Acești Genies din titlul jocului sunt niște creaturi din imaginația lui Ash pe care îi desenezi în locuri specifice și rămân pe parcursul jocului în lumea din pereții clădirilor. Pentru varietate, trebuie să strângi foile cu design-uri împrăștiate prin oraș, atât design-uri generale ale trupului cât și foi cu diverse detalii haioase precum coarne, urechi și cozi pe care le poți adăuga după bunul plac. Un Genie te va ajuta să treci mai departe prin nivel deblocând anumite obstacole în funcție de elementul genie-ului – foc, electricitate sau vânt. Cu butonul L1 îi chemi oriunde ai nevoie pentru un puzzle sau doar pentru a te distra. Dar ca să te ajute el îți va solicita câte un desen pe care și-l dorește și îl face fericit.

Fiecare zonă din oraș are o porțiune în care sunt amplasate becuri, iar pentru a lumina orașul la propriu și la figurat vei desena în aceste zone după cum te taie capul până se vor aprinde becurile. Însă nu peste tot ai voie să desenezi din prima, unii pereți sunt pătați de respectivul Întuneric de care vorbeam mai devreme, peste care nu poți desena decât cu Super Paint, o funcție a pensulei pe care ți-o încarcă genie dacă îl încânți cu desenele solicitate. După ce luminezi toate zonele unui cartier „boss-ul final” e un Masterpiece care se deblochează după ce înlături tot Întunericul. Masterpiece-ul e reprezentat de un desen mai mare care va lumina cel mai mult fața acelui cartier.

Bob Ross Simulator

În acest joc, în afara porțiunilor scurte de combat, nimeni nu te grăbește și te poți afunda în relaxare ca într-un Bob Ross Simulator. În primele patru capitole nu te afli incă într-un pericol real. Dacă eşti prins de bătăuşi aceştia te vor închide într-un tomberon din care revi cu acelaşi spor de pictură. Iar atunci când cazi în apă sau de la o înălțime prea mare jocul te întoarce pe cea mai apropiată platformă cât ai clipi.

Adesea m-am surprins încă desenând chiar şi după ce îndeplineam norma minimă pentru obiective. Ai cu ce şi ai unde să pictezi în lumea jocului, mai ales că după ce termini cu una din cele 4 zone, o deblochezi în modul Free Painting, un mod sandbox fară bullies şi obiective în care iți sunt păstrate desenele din storyline.

Combat-ul intervine abia în capitolul 5, când ai de furcă cu niște Dark Genies, iar varianta îmbunătățită a pensulei presupune câte un atac pentru fiecare element, focul fiind damage brut, electricitatea folosită la spargerea scuturilor și aerul pentru stun. Nici nu știam că există și combat în joc până în acel punct și prima reacție a fost să mă bosumflu că nu mai am de desenat și mă aflu în pericol real de data asta, cu checkpoint și tot tacâmul. Nu este un combat complex și dacă vrei poți juca pe dificultatea Casual ca să nu simți provocarea. Eu abia așteptam să trec de porțiunea de combat ca să mă întorc la explorare și desen.

În total jocul are 6 capitole și fiecare dintre ele îți ia în jur de 40 de minute sau o oră, depinde și cât de mult caști gura la peisajele cărora le dai viață. Deci dacă te pui pe el îl poți termina în aceeași zi. Ce mai poți face extra sunt niște puzzle-uri prin Denska sau foi cu design mai bine ascunse. Un tip de puzzle sunt billboard-urile cu reclame vechi peste care trebuie să desenezi exact după model pentru a le împrospăta, și fiecare îți deblochează un nou concept art în jurnal. Mai interactive sunt unele desene din cretă pe pereți care îți dau un indiciu cu ce trebuie să desenezi dacă chemi unul din genie în acel loc. Genie-ul îți va indica ce își dorește să desenezi, ca de obicei, doar că de data aceasta el va interacționa amuzant cu desenul.

Pe parcursul poveștii magice vei găsi ziare din care afli cronologic ce s-a întâmplat de fapt cu orașul Denska și care este backstory-ul acțiunii. Deși e o poveste simplă cred că merită să învățăm ceva din ea ca societate mai ales când îți dai seama că poluarea este un pericol real. Sunt convins că în Ash se vor regăsi numeroși artiști tineri și mă bucur că am avut ocazia să joc în rolul unui astfel de erou. Până și bătăușii au un backstory care ne îndreaptă atenția spre realitate și ne amintește că toate comportamentele au de cele mai multe ori un motiv în spate plecat din copilărie.

Pentru un joc atât de frumos cum e Concrete Genie chiar ar merita ediția Deluxe, îți este și drag să vezi artwork cu un asemenea stil grafic, iar muzica este atât de calmantă și binevoitoare că nu strică s-o ai sub formă de OST. Plus că e vorba de cel mai mic studio din familia Sony, Pixelopus, și cred că merită încurajați să lucreze la un sequel semnificativ mai vast ca suprafață și lungime a poveștii. În momentul de față jocul normal costă pe PS Store 129.90 de lei și Deluxe este 179.99, și primești și două teme dinamice superbe. Ceea ce nu este tocmai scump. Ce mi s-a părut nelalocul lui este că ediția Deluxe îți deblochează în joc o colecție de template-uri de folosit la peisaje. Pe parcursul poveștii deblochezi câte o nouă categorie de peisaje de desenat cu pensula uriașă, una de pădure, care implică brazi, flori și altele, altă categorie se bazează pe elemente de zăpadă și așa mai departe. Colecția dedicată cumpărătorilor Deluxe se referă la elemente pentru lacuri, precum nuferii și libelulele. Spun ca mi s-a părut puțin ciudat bonus-ul pentru că oricum sunt numai 5 categorii de desene cu totul, și e cam păcat să păstrezi unul pentru categoria mai mare de preț.

Concrete Genie se adresează gamerilor mai casual, de fapt aș spune că este jocul ideal pentru pasionații de desen, dar care nu prea se joacă jocuri video. Dacă ești mai hardcore și îți plac provocările, s-ar putea să îți placă doar pentru stilul grafic sau pentru că simți nevoia de o pauză de la violență.

Concrete Genie îl găsiți din 4 octombrie în exclusivitate pentru PlayStation 4 și PlayStation VR în format digital în PlayStation Store.

Mulțumim PlayStation România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.