“una dintre famiile cele mai de seamă din latura comedică a horror-ului este familia Addams”
Regizor: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Scenariu: Matt Lieberman
Lansare: 25 octombrie
Durata: 1h 26min
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Distribuitor: Forum Film
Clasificare: A.P.
Actori:
Oscar Isaac … Gomez Addams (voce)
Charlize Theron … Morticia Addams (voce)
Chloë Grace Moretz … Wednesday Addams (voce)
Snoop Dogg … It (voce)
Bette Midler … Grandma (voce)
Martin Short … Grandpa Frump (voce)
Sinopsis:
Sunteți pregătiți să pocniți din degete? De Halloween, clanul Addams, revine pe marile ecrane într-o nouă comedie de animație cu cea mai bizară familie din cartier. Amuzantă, extravagantă, de-a dreptul iconică, familia Addams redefinește ce înseamnă să fii un bun vecin. O aventură cu accente de comedie ce va spune povestea membrilor familiei Addams, ale căror vieţi încep să fie serios afectate odată ce sunt puşi faţă în faţă cu şireata gazdă a unui reality-show, în vreme ce se pregătesc de o mare reuniune de familie, pentru a sărbători un eveniment major, în stilul caracteristic clanului Addams.
Recenzie:
Ne aflăm în săptămâna aceea în care totul devine spooky și ne pregătim să facem cosplay în schimbul unor dulciuri. Halloween-ul, deși nu-i o sărbătoare tradițională la noi (încă!), este una din zilele preferate ale pasionaților de cinematografie și nu numai. Unii preferăm să râdem, alții preferăm să ne speriem, important este că de obicei toți ne adunăm în fața unui ceaun cu vrăji și maratonăm filmele sau serialele preferate. Iar una dintre famiile cele mai de seamă din latura comedică a horror-ului este familia Addams.
Când a apărut trailer-ul acestui reboot animat al familiei Addams recunosc că n-am fost încântat. Stilul grafic, deși pare potrivit, ceva din execuția sa nu m-a dat pe spate, iar alegerea piesei muzicale pentru trailer mi s-a părut neinspirată. Cu toate acestea, nu mi-am mai văzut demult rudele îndepărtate și am considerat că se cade să le vizitez în aproprierea sărbătorii cele mai importante cu ocazia noului look.
Probabil că cei mai mulți dintre voi îl vor vedea cu copiii de mână și asta presupune varianta dublată în care nu-i veți auzi pe Oscar Isaac, Charlize Theron sau Chloë Grace Moretz (vocea perfectă de Wednesday). E interesant să auzi diverși actori pe care-i cunoști la față făcând voci de desen animat. I-am recunoscut un pic mai greu pe Theron și Isaac, dar dacă ești atent ei sunt. La fel a fost și în cazul lui Finn Wolfhard în rolul lui Pugsley – puștiul ăsta are un viitor strălucit ca actor și voice actor, vă spun! Nick Kroll este tare haios ca Unchiul Fester (poate îl recunoști din Big Mouth). Nu te entuziasma pentru Snoop Dogg: vărul It e inexplicabil mai scund decât te aștepți, vocea nu e tocmai recognoscibilă și pe scurt, e prezent doar ca să nu lipsească, de parcă scenariul și-a amintit brusc de el la un moment dat. Pentru dezamăgirea asta producătorii îmi datorează un spin-off R-rated centrat numai pe vărul It și afacerile sale. Și musai de aplaudat în schimb Conrad Vernon pentru cele patru voci pe care le face, inclusiv Lurch și spiritul casei (da, omul de turtă dulce din Shrek, chiar el).
Evident, noul The Addams Family se petrece în contemporanul în care toată lumea are un smartphone cusut de palmă. Ciudata familie Addams ne mai amintește că există distracție și fără social media (nu știu dacă fraza asta e mai degrabă horror sau fantasy în ziua de azi). Lecția cu care pleci de la acest film este că trebuie să îi acceptăm și pe cei diferiți chiar dacă inițial îi considerăm ciudați pentru că așa am fost învățați de-a lungul vieții. Iar în esență, toți facem câte ceva ciudat și nu vrem să recunoaștem. Un comentariu social poate mai puțin evident sub stratul de comedie se referă la funcția de Big Brother din aplicațiile de social media. Margaux, antagonista poveștii, renovează case și este obsedată să știe până și cele mai intime aspecte ale cetățenilor micului oraș-proiect Assimilation. Când ceața se ridică și dezvăluie sub ochii tuturor conacul familiei Addams, poți paria că Margaux se ambiționează să le renoveze casa cu sau fără consimțământul lor, un proiect ideal pentru emisiunea ei de redecorări.
În ceea ce privește dezvoltarea personajelor, firul narativ este oleacă dezechilibrat. Pugsley și Wednesday trăiesc vârsta la care simt nevoi să se diferențieze față de părinții lor. Băiatul trebuie să treacă de proba tradițională a bărbăției în familie, iar fata își dorește să vadă lumea de după porțile conacului. Cel puțin pentru mine, Wednesday a ieșit cel mai mult în evidență, îndepărtându-se cel mai mult de obiceiurile casei și fiind cel mai puternic personaj, este cea care face absolut ce vrea și nimic nu o poate doborî. Gomez și Morticia sunt niște părinți care se îngrijorează de bunăstarea și educația copiilor și ajung să-și susțină copiii în activități neașteptate. Fester, Lurch și Mânuța sunt mai mult de comic relief dar ei au cele mai bune poante din film, în care includ mai ales gaguri vizuale la care nu mă așteptam să râd.
Filmul are un început călâu și mă așteptam să nu râd la nimic însă am fost luat pe surprindere de umor destul de des. Scenariul are glume pentru toată lumea, dacă nu te amuză gagurile vizuale reușite poate vei chicoti la poantele macabre. Nu aș merge atât de departe încât să zic că este o comedie memorabilă, dar cu siguranță depășește puțin reacțiile negative care domină deja pe Internet.
S-ar putea să ți se pară o alegere bizară folosirea coloanei sonore specifice Addams cu tot cu versuri abia în încheierea filmului, dar având în vedere cum la început ți se arată cum este creată, mie mi s-a părut un lucru potrivit. În rest, diversele piese alese pentru film nu au fost nici ele atât de nepotrivite cum mă așteptam după trailer (unii chiar nu știu să facă un trailer captivant, pe bune). Însă sincer până dimineață am uitat deja ce s-a utilizat.
Am lăsat ce-i mai evident la final: stilul grafic. Aici intervine poate cel mai mult subiectivitatea. Ca design, mai ales ca personaje, mie mi se pare potrivit universului, dar în continuare ceva din felul în care este executată grafica per ansamblu mi-a dat impresia de neșlefuit. Fundalurile par șterse și simplificate cu cât sunt mai îndepărtate. Ritmul în care zboară „camera” deseori poate fi distractiv pentru copiii care se bucură de 3D, însă adulții care poară ochelarii 3D peste cei de vedere vor obosi repede și vor scoate acel oftat care înseamnă „2D nu ne mai plac animațiile?”. Și adevărul este că în afară de niște tranziții 3D-ul nu este justificat. În mare, am impresia că filmul trebuia să iasă cu 2-3 ani în urmă, dar dacă e să fim cinstiți, impresia se creează și din cauza discrepanței dintre tehnologiile de care dispun studio-urile. Cu Toy Story 4 încă proaspăt în amintiri și Frozen II pregătit să ne încânte la primul tremur de frig mai serios din noiembrie, este prea ușor să compari filmele de animație cu ce reușește Disney. Din momentul în care te apuci de un film animat ești conștient că Disney te va eclipsa cu prima ocazie.
Așadar, deși nu impresionează cu nimic din punct de vedere audio-vizual, distribuția și scenariul cu poveste comică și drăguță, cu glume pentru copii și referințe simpatice pentru adulți, sunt punctele forte ale filmului și poate reprezenta o alegere bună pentru o ieșeală la mall cu copiii în perioada Halloween-ului mai ales pentru fanii mai nostalgici.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. “Familia Addams”/The Addams Family rulează cinema din 25 octombrie și este distribuit în România de Forum Film.
Poster:
Trailer: