Ascultă acest articol


“Dacă îți plac RPG-urile „Souls-like” și cauți unul aflat în universul SF, The Surge 2 este cea mai nouă și potrivită alternativă la care poți apela.”

Gen: Acțiune, RPG

Lansare: 24 septembrie 2019

Studio: Deck13

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: Playstation 4, Xbox One, PC

Clasificare: A.P.15

Sinopsis:

Sistemul de lupte viscerale şi necruţătoare din RPG-ul The Surge, care s-a bucurat de aprecierea criticilor, revine în acest sequel aşteptat. Studioul Deck13 readuce iadul pe Pămant într-o lume mai mare, mai vastă şi mai periculoasă ca oricând, îmbunătăţind formula unică de lupte hardcore, progresia personajului, sistemul de dezmembrare şi mecanicile de loot.

În drum spre Jericho City, avionul tău este surprins de o furtună misterioasă şi se prăbuşeşte la periferie. Te vei trezi câteva săptămani mai târziu într-o instituție de detenţie din interiorul oraşului. Soldaţi înarmaţi pană în dinţi pun în aplicare legea marţială, roboţii sunt dezlănţuiţi, iar oraşul este cuprins de o nano-furtună aflată în creştere.

În încercarea de a supravieţui, explorează oraşul Jericho, întins şi devastat. Luptă cu numeroasele ameninţări feroce în cadrul luptelor brutale şi necruţătoare, dezmembrându-ţi adversarii şi furându-le echipamentul pentru a deveni mai puternic. Graţie arsenalului extins care include arme, armuri, abilităţi, implanturi şi drone, The Surge 2 te provoacă să supravieţuieşti şi să-i descoperi secretele.

Recenzie:

Trăiesc relații intense de tip love-hate cu RPG-urile, mai ales cu cele din specia Dark Souls-iană cu care nu am avut de-a face până acum. Am fost tentat să încerc un Dark Souls sau Bloodborne, știind doar din auzite și walkthrough-uri cu reacții cât de grele sunt aceste jocuri. Dar a rămas mereu pe un „altă dată”, așa cum amânăm diverse activități mai grele sau ieșiri din zona de comfort. Cumva am fost egoist oferindu-mă să iau The Surge 2 în piept. Și naiv să cred că mă pot dedica unui astfel de joc printre picături, pe lângă un Borderlands 3 și altele. Și așa a trecut mai mult timp până la recenzie decât ar fi trecut dacă știam mai bine în ce mă bag. Dar a fost o experiență, o lecție importantă și ca gamer și ca jurnalist și mi-o asum și nu regret.

Dacă îți plac RPG-urile „Souls-like” și cauți unul aflat în universul SF, The Surge 2 este cea mai nouă și potrivită alternativă la care poți apela. Și nu este doar un nou Dark Souls dar într-un mediu SF, The Surge 2 se așează la masa genului cu câteva idei proprii, fără să dea peste cap regulile. Nu este nevoie să fi jucat primul Surge ca să-l savurezi, povestea nu este atât de importantă ca acțiunea propriu-zisă în creația studioului Deck13, iar gameplay-ul este vizibil mai rafinat în sequel.

De exemplu, ești acum mult mai încurajat să experimentezi combinații de arme și drone, o dată pentru că funcția de swap între loadout-uri e la o distanță de apăsare a unei taste fără să pui pauză, și a doua oară pentru că nu mai există mecanica de afinitate din primul joc, care din contră, te încuraja să păstrezi același stil încă de la început. Astfel combat-ul este mai versatil și te poți concentra mai ușor pe membrele pe care vrei să le amputezi adversarilor. Și nici nu ieși din ritm, căci cu așa lupte solicitante cel mai mult detești pauzele.

Aidoma rostogolitului atât de faimos printre jucătorii de Dark Souls, eu am descoperit țopăitul la primul boss fight. Până mi-am dat seama ce vrea de fapt jocul de la mine și cum funcționează de fapt mecanica defensivă (pentru începători este ideal implantul care îți arată din ce direcții vin loviturile ca să ști cum te aperi) am preferat să sar în părți și în spate când vedeam că vin loviturile – ceea ce nu prea m-a ajutat cu adevărat. Mai ales că până și aceste lovituri folosesc energie.

Bara de energie cred că m-a făcut să fiu mai conștient de energia pe care o ard degeaba și-n viața reală. Orice acțiune ofensivă sau defensivă îți consumă din bara de energie așa că trebuie să înveți repede să te echilibrezi și să-ți găsești timing-ul potrivit în funcție de situație. Pe lângă bara de sănătate și cea „energică” mai există și o baterie din care îți încarci HP, iar pe toate trei le crești folosind punctele obținute la level up. Care apropo, level up-ul nu se dobândește pur și simplu în timp strângând puncte de experiență, ci adunând din ce în ce în ce mai mult scrap din mediul înconjurător și dușmanii răpuși. Aceste resturi le poți cheltui în MedBay-urile amplasate prin joc, în care personajul intră, e revitalizat, crește în nivel sau îi poți făuri noi arme și armuri.

Așa că în mare gameplay-ul se mișcă bine iar controlul este îndeajuns de ascuțit. Am descoperit, în fuga mea, că pot ocoli anumite zone cu inamici sau inclusiv să alerg mai repede decât ei până mă lasă în pace atunci când intru într-o clădire pașnică. Fuga-i rușinoasă dar e sănătoasă… până la un punct. M-am oprit din rânjit când am ajuns în puncte-cheie cu inamici de nivel mai mare iar eu sărisem peste antrenament. Ca să te bucuri de Surge 2 trebuie să nu te deranjeze să farmezi aceeași inamici atunci când o dai în bară, pentru că măcar ai ocazia să crești în nivel mai ales dacă te întorci îndeajuns de repede în locul în care ai murit ca să-ți recuperezi desaga cu scraps.

Dacă gameplay-ul e bine șlefuit și e pe gustul fanilor, grafica a cam rămas pe margine. Desigur că nu mă așteptam la o grafică revoluționară dar cu siguranță performanța motorului grafic este sub așteptările lăsate de imaginile promoționale. Ocazionale bug-uri din categoria ragdoll-urilor care se zvârcolesc pe jos te pot amuza sau scoate din atmosferă. În cazul meu, ce mă scot câteodată din atmosferă sunt contururile zimțate sau texturile nefinisate. Este cam greu să ai un gameplay complex bine pus la punct din punct de vedere al flow-ului și al regulilor cinstite și să mai ai timp de investit în perfecționarea graficii. Oricum fanii genului nu asta caută la grafica unui joc, este suficient cum arată atâta timp cât personajul poate fi cât mai personalizat. La început personajul nu arată cine-știe cum, character creator-ul este destul de basic, dar nu ai cum să nu fii mândru când îi pui în cârcă tonele de metale până arăți ca un robot Gundam.

The Surge 2 este cadoul de Crăciun/Moș Nicolae perfect pentru ahtiații după RPG-uri Souls, mai ales dacă îi mănâncă degetele de când nu au mai jucat ceva de genul. În rest, nu-l recomand decât celor care vor o provocare sau au timp să investească ore bune într-un joc fără să simtă neapărat că progresează prea mult în poveste. Piața pare prosperă pentru această nișă și mă aștept să găsim o denumire mai concretă decât „Souls-like”, fiindcă ceva îmi spune că în următorii doi ani vom vedea și mai multe titluri AA dacă nu chiar un AAA, și să vezi atunci comparații și fanbase-uri.

The Surge 2 îl găsiți din 24 septembrie în format retail pentru PlayStation 4, PC și Xbox One pe Gameshop și digital în PlayStation Store, Steam și Xbox/Microsoft Store.

Mulțumim Best Distribution

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.