Terminator: Dark Fate – Recenzie

Revenirea vedetei francizei originale pentru o reîntâlnire cu Arnold Schwarzenegger în pielea iconograficului său cyborg din viitor este ceea ce Terminator: Dark Fate folosește în avantajul său ca mijloc de a șterge în mod esențial poveștile pentru a le înlocui cu ceva mult mai bun.

0
2068
Ascultă acest articol


Terminator: Dark Fate este mai puțin un film de groază autentic decât prima intrare a francizei, dar păstrează o prezență amenințătoare. ”

Regizor: Tim Miller

Scenariu: David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray, James Cameron

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare: 1 noiembrie

Durata: 2h 08min

Studio: Paramount Pictures, 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.15

Actori:

Linda Hamilton … Sarah Connor
Arnold Schwarzenegger … T-800 / Carl
Mackenzie Davis … Grace
Natalia Reyes … Dani Ramos
Diego Boneta … Diego Ramos
Gabriel Luna … Gabriel / Rev-9

Sinopsis:

Sarah Connor și un hibrid cyborg-om trebuie să protejeze o tânără de un nou și modificat Terminator din viitor.

Recenzie:

Au trecut câteva decenii de când Linda Hamilton a fost în pantofii lui Sarah Connor, purtând pe umerii ei salvarea lumii într-un film Terminator. Deoarece capodopera care este Terminator 2: Judgment Day a ajuns în cinematografe în 1992, calitatea francizei poate fi rezumată la „uitată”. Revenirea vedetei francizei originale pentru o reîntâlnire cu Arnold Schwarzenegger în pielea iconograficului său cyborg din viitor este ceea ce Terminator: Dark Fate folosește în avantajul său ca mijloc de a șterge în mod esențial poveștile pentru a le înlocui cu ceva mult mai bun. În timp ce fanii hardcore ai filmelor originale pot avea legătura cu filmul în secvența sa de deschidere, ceea ce urmează ar trebui să justifice iertarea păcatelor pentru cei mai puțini înverşunaţi fani.

Sosind din viitor, personajul lui Mackenzie Davis, Grace, este teleportată în mijlocul unui pod din Mexico City și trimisă dezbrăcată pe pământ. Înainte ca cineva să aibă un moment pentru a respira, ea își afirmă dominanța futuristă în zilele noastre și este trimisă în misiunea clasică a Terminatorului. Grace trebuie să o protejeze pe tânăra Dani Ramos (Natalia Reyes), care este cheia supraviețuirii umane în viitor.

Terminator: Dark Fate ar trebui considerat cel de-al șaselea film Terminator, dar studiourile au propriul tip de mașină a timpului, așa că este retroactiv al treilea. Adică, vă amintiți de filmele 3, 4 și 5? Uitați-le. La fel ca în ultimul Halloween, în care Laurie Strode a lui Jamie Lee Curtis nu mai este sora mai mică a lui Michael, Sarah Connor și fiul ei, John, nu au reușit să scape ”basma-curată”. Se pare că a existat un alt T101 care s-a ținut ascuns, și a rămas așa până când Sarah și John au coborât garda. Prologul filmului de față prezintă traiectul tragic. Da, Sarah și John au împiedicat nașterea Skynet-ului exterminator, dar o altă mașină plină de ură împotriva umanității, a apărut, purtând numele de Legion. (Nu se putea ca cineaştii să fi venit cu un alt tip de răufăcător? Sunt la fel de plini de lipsă de imaginație ca și cavalerii care spun „Ni”: „Vrem o altă tufă!”)

James Cameron – care primește primul credit pentru poveste, urmat de alți patru scenariști – face un lucru mai bun decât oricine: sacrificiul de sine. Lasă-mă, salvează-te, mor pentru toată omenirea, etc, lucruri grozave pentru un film de război, iar actorii o joacă bine. Davis a fost pregătită pentru rolul ăsta de ceva vreme (ea este uimitoare în ”Always Shine” și o sufletească domniță în ”Izzy Gets the Fuck Across Town”), și reușește să sugereze tristețea unui hibrid dintre om și mașină. Reyes, originară din Columbia, evocă nevinovăția lui Dani fără să pară insipidă, fără a părăsi vulnerabilitatea. Noul Terminator, Gabriel Luna, arată în mod superb și îți dă un anume hype atunci când apare pe ecran și când își recuperează forma umană. Arnold Schwarzenegger – despre care m-am temut că nu va scăpa niciodată de umilirea Terminatorului: Genisys, este la fel de expresiv pe cât este posibil pentru el.

Primul act al filmului, este suficient lăsat inexplicabil pentru a induce un fel de plăcere de vertij, mai ales că premisa călătoriei în timp lasă un spațiu larg pentru ca narațiunea să se dubleze sau să schimbe traseele. Așa cum se dovedește, Terminator: Dark Fate este mult mai liniar decât ultima versiune din această saga, terminatorul convolut din 2015: Genisys.

Davis face destul de mult în intrarea ei în scenă, umplând ecranul prin intermediul unor scene de acțiune coregrafiate și chiar fură un zâmbet din partea publicului. Cu toate acestea, Hamilton are revenirea finală la formă atunci când apare într-o secvență crucială pentru a arunca în aer chiar mașinile pe care le urăște atât de mult, suflând simultan speranță în așteptările publicului. De la vocea ei răgușiă la un ticălos intens, Hamilton aduce atitudine în film, care ridică calitatea generală pe măsură ce scenele se succed.

Dacă am spune adevărul, filmul ar fi funcționat bine doar cu Hamilton, Davis și Reyes singuri. Schwarzenegger are o interpretare surprinzător de comică, dar nu a fost niciodată complet necesară filmului în afară de a servi drept pictograma Terminator. Prezența lui cu siguranță nu distrage atenția de la film, deoarece momentele sale de pe ecran sunt o bucurie nostalgică pură sporită de abilitățile moderne și abilitățile VFX. Miller nu se ferește de scufundarea în bugetul VFX. Deși este uneori perfectă, trecând de la efectele practice la cele computerizate, nu este nimic din ce publicul nu a mai văzut până acum. Asta înseamnă că originalitatea și inovația primelor filme s-au pierdut în Terminator: Dark Fate, dar în mare parte sunt înlocuite cu o poveste demnă de întoarcerea lui Hamilton, oferind niveluri impresionante de nostalgie, deși oarecum probabil.

Terminator: Dark Fate urmărește oarecum formula din perechea originală de filme pe care James Cameron și-a pus amprenta cu ani în urmă. De data aceasta, Cameron se află în postura producătorului, acordând un vot de încredere lui Tim Miller, regizorul filmului Deadpool, în a regiza filmul. Miller este în mod clar un fan al francizei, nu doar pentru că oportunitatea l-a adus în această postură, ci și pentru că entuziasmul său este vizibil transpus pe tot parcursul filmului. Fiind fidel rădăcinilor francizei și aducând, prin rolul lui Gabriel Luna ca Rev-9, un omagiu rolurilor avute la începuturi de Schwarzenegger și Robert Patrick, Miller a elaborat în mod exploziv urmărirea poveștii lui Sarah Connor. Prezența amenințătoare a lui Luna vine cu un pic mai mult farmec decât filmele anterioare, ceea ce înseamnă că Terminator: Dark Fate este mai puțin un film de groază autentic decât prima intrare a francizei, dar păstrează o prezență amenințătoare.

Terminator: Dark Fate potolește în sfârșit foamea în rândul fanilor pentru o monitorizare satisfăcătoare și fidelă a Terminatorului și T2.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. “Terminator: Destin Întunecat”/Terminator: Dark Fate rulează cinema din 1 noiembrie și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.