Producțiile autohtone poate că nu mai sunt atât de multe ca număr, dar calitatea lor este incontestabilă, anual având filme care participă la festivaluri de film din toată lumea și sunt premiate. Din nefericire însă României îi lipsește elementul de diversitate, majoritatea producțiilor fiind drame, unde, de cele mai multe ori contează jocul actoricesc, dar aici stăm bine pentru că nu ducem lipsă de actori buni, deși nu sunt mulți ca număr.
Cinematografia română nu e tocmai bine susținută de stat, iar majoritatea producțiilor sunt finanțate/sponsorizate de terți sau făcute cu buget propriu sau prin donații. HBO, mai exact HBO Europe, a avut, are și sper să continue să investească în producțiile românești și să le pună pe platforma lor de streaming, HBO GO și la TV pentru că, după cum normal se știe, nevoia României de cultură este mare, iar filmele (și serialele) sunt cele mai bine și ușor de digerat de către publicul român, prezența în cinematografe și audiența din spatele micilor ecrane fiind în creștere an de an.
Dacă majoritatea producțiilor se întorc în timp în vremurile Ceaușiste și abordează teme dramatice, avem ici-colo și câte o comedioară, iar HBO a venit în această perioadă cu cel puțin două titluri mai de actualitate și anume vorbim aici de Hackerville și UMBRE – două seriale-adaptări în care audiența pătrunde atât în tainele securității cibernetice cât și în viața criminală din România.
Am simțit nevoia de această introducere pentru că, după cum s-a observat, suntem întotdeauna prezenți atunci când vine vorba să susținem cum putem filmele autohtone și sperăm ca și voi, cititorii noștri, să ne fiți alături să dăm o mână de ajutor, pentru că este clar că această țară merită să aibă mai multă susținere când e vorba de această superbă artă a cinematografiei.
Mulțumită HBO România am putut vedea anticipat primele trei episoade din serialul UMBRE, scris și regizat de Bogdan Mirică, care va avea premiera pe 20 noiembrie la HBO și pe HBO GO și a fost declarat cel mai lung sezon de până acum toate episoadele, 7 la număr, însumând 434 minute. Un alt aspect important este că serialul va fi disponibil integral pe HBO GO, nemaifiind nevoie să așteptăm pentru câte un episod pe săptămână.
În primul sezon ne-am familiarizat cu atmosfera și personajele din UMBRE; am aflat cum personajul principal, Relu Oncescu (Șerban Pavlu), a pășit, forțat de situație și împrejurări, în lumea crimei. Evoluția lui Relu în această lume interlopă se face treptat, pornind de la statutul de simplu taximetrist și ajungând să-și murdărească mâinile de sânge, constrâns fiind atât de lipsa de bani cât și punerea familiei sale în pericol. Facem cunoștință și cu soția sa, Gina (Maria Obretin) și cei doi copii al lor, Chuckie (Dan Hurduc) și Magda (Mădălina Craiu), dar și cu alte personaje precum Nea Puiu (Stefan Velniciuc), Teddy (Gabriel Hulan), Nico (Andreea Vasile), Sabin (Sergiu Costache) sau Căpitanu’ (Doru Ana) – să enumerăm o parte din aceștia. Personajele și interpretările lor sunt excelente, iar montajul, regia și muzica nu fac decât să accentueze perfect jocul acestora rezultând un prim sezon care a dus audiența în lumea interlopă românească într-o poveste captivantă, rece și pătată cu sânge.
Succesul a făcut ca sezonul al doilea să fie practic o certitudine, acesta sosind parcă mai târziu decât ne doream noi, fanii, dar a fost peste așteptări când vine vorba de poveste și nu numai. Relu continuă să se dezvolte ca personaj fiind acum parte întreagă din lumea crimei și se vede pus în ipostaze în care este nevoit să se integreze în aceasta, dar nu-și pierde însă individualismul. Ce pierde, se pare, este familia cu care nu se mai înțelege datorită “job”-ului pe care a ajuns să-l facă și colac peste pupăză pe urmele sale se pune și un polițist cu probleme la mansardă, Emilian, jucat extraordinar de Laurențiu Bănescu. Între cei doi va porni o cursă de-a șoarecele și pisica și practic sezonul al doilea se termină când tensiunea dintre ei atinge cote alarmante.
Pinocchio nu este povestea noastră preferată
Sezonul al treilea continuă cu această cursă dintre cei doi, Relu fiind acum un apropriat al Căpitanului, iar Nicu (Costel Cașcaval), fratele acestuia, este și el un pion important în dezvoltarea familiei. Colectând și strângând bani din diferite transporturi de marfă ilegală, Căpitanul și Nicu decid să aducă în țară, din Ucrainia, un transport mai prețios ca niciodată, iar de acesta se va ocupa Relu și Paganel (Vitalie Bantaș). Problema este că gaboru’ Emilian nu stă degeaba și constrâns și mai tare de șeful lui, trebuie să caute o soluție de rezolvare a problemei. Acesta își face o echipă de oameni adunați pe sprânceană – unul și unul – și este pornit să-i vină de hac lui Nicu și să pună odată pentru totdeauna mâna pe Relu, dar nu e deloc simplu. Întâi trebuie să-i prindă în fapt, să-i aibă cu ceva la mână, iar pentru asta o prinde pe Nico la mijloc.
Gina și Sebastian (Mihai Călin) au o relație ascunsă, iar Relu nu știe nimic… deocamdată, iar pe de cealaltă parte relația lui Teddy și Magda este foarte tensionantă, după accidentul din sezonul al doilea. Episodul al treilea se termină cu o urmărire tensionantă între Relu și Emilian și o descoperire din trecut care probabil îi va face și mai grea viața lui Relu.
Sper că s-a înțeles că UMBRE este despre personaje; este ca o piesă de teatru cu focus pe personaje unde tensiunea și suspansul e crema, iar povestea se simte că avansează și se conturează frumos cu fiecare episod. Dialogurile sunt dure cu limbaj trivial, normal însă dacă luăm în considerare împrejurimile reale din acele zone ale României, iar umorul (sau mai corect spus “caterinca”) se strecoară deseori în acestea fiind de multe ori foarte amuzante deși se face mult haz de necaz. Spre exemplu discuția dintre Relu și unul dintre oamenii lui Emilian, prins de acesta transportând un tir, care se presupunea a fi marfă ilegală dar de fapt e cu fructe, este demențială, iar scena cu Sabin la bazin va smulge și ea zâmbete.
Ține vrea o bombonică? Ține? Țineee?
Muzica este perfectă, diversă și constă de la porțiuni orchestraționale la piese mai clasice din diferite genuri muzicale, dar sunt montate la fix pe desfășurarea acțiunii. La fiecare episod am rămas și la generic unde rulează mereu câte o piesă bună.
În mâna lui Mirică, camera surprinde foarte des scene întunecate și cadrele sunt trase în acel stil de mișcare ușoară, iar scenariului nu prea ai ce să-i reproșezi. Locațiile sunt și ele foarte bine alese și deseori le recunoaștem ușor, atmosfera mulându-se pe subiectul crimei și al lumii interlope. Nu, n-am uitat de introducerile sezonale colorate – imagini cu un element în mișcare – foarte foarte tari.
Am văzut primele trei episoade din sezonul trei în sistem de binge și cred că dacă ar fi fost toate, probabil somnul avea să mai aștepte, căci este atât de plin de tensiune și suspans că efectiv vrei să vezi mai departe. Vrei să vezi tot cap-coadă!
Dacă în primul sezon am admirat jocul lui Relu, iar nea Puiu a ieșit în evidență, Emilian a furat show-ul în sezonul al doilea, iar acum unchiu Nicu a avut un debut excelent, dar Emilian, cu toată nebunia sa, ne ține la fel de captivați și curioși despre limitele sale. Nu mă înțelegeți greșit, absolut fiecare personaj și actor care-l intepretează, în parte, joacă excelent și e perfect ales pe rol. Pornind de la cele mai mărunte roluri (măsurate în screen time) de la Romică, psihologul Magdei și cascadorul “Beefy” toți sunt excelenți ca personaje, dar și prestație actoricească.
Dacă totuși nu vă plac portocalele sau ce au ele în mijloc, puteți încerca nucile de cocos, săptămâna viitoare, dar veți avea nevoie de ciocănel ca să treceți de coajă.
Scris și regizat de Bogdan Mirică, UMBR3 va avea premiera pe 20 noiembrie la HBO și pe HBO GO, avându-i ca producători executivi HBO Europe pe Steve Matthews, Johnathan Young, Antony Root și Alina David.