Ascultă acest articol

Caravana Centenarului Filmului Românesc continuă cu episoadele 94, 95 și 96 la Dej și Bistrița.

Proiecția de la Dej va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie 2019, de la ora 17:00 și va fi găzduită în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej.

Cinefilii sunt invitați la proiecția filmului Kapitalism – Rețeta noastră secretă, în regia lui Alexandru Solomon.

Caravana ajunge la Dej cu sprijinul: Primaria Municipiului Dej|| Muzeul Municipal Dej|| Iașul Centenar – Primăria Municipiului Iași.

“În acest weekend, ne bucurăm de două întâlniri cu publicul de la Dej și Bistrița, cu doi invitați speciali. Ne apropiem de finalul proiectului și am strâns rândurile, ca să completăm harta filmică propusă la lansarea proiectului, în februarie 2018. Iașul, dincolo de festivalul de film SFR, a oferit, în colaborare cu Chișinăul, acest proiect, care scoate multe concluzii la suprafață – pe unele le știm bine, legate de marele ecran din țară. Lipsa acestuia, adesea, a făcut, cu atât mai mult, să întâlnim un public dornic de a vedea film românesc în condiții bune, cu dialog și întâlniri speciale”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.
#100filme la Nosa Film Festival Bistrița

Duminică, pe 24 noiembrie 2019, caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bistrița, cu doi invitați speciali: Adrian Titieni și Adrian Sitaru. Caravana se desfășoară în cadrul Nosa Film Festival Bistrița, cu filmul Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu), precum și cu o serie de scurtmetraje, trei dintre ele în regia lui Adrian Sitaru. Filmele vor fi vizionate la Cinematograful Dacia din Bistrița.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Bistrița

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 15:00

Proiecție de scurtmetraje:

– Valuri (regia: Adrian Sitaru)
– Farul (regia: Ionuț Gaga, Bogdan Ilieșiu)
– Șanțul (regia: Adrian Silișteanu)
– Dragă Moș Crăciun (regia: Bogdan Ilieșiu)
– Excursie (regia: Adrian Sitaru)
– Colivia (regia: Adrian Sitaru)

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:30

Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE FILME

Kapitalism – rețeta noastră secretă (2010)

Regizor: Alexandru Solomon
Durată: 77 minute
Gen: Documentar
Distribuție: George Becali, George Copos, Dan Voiculescu

Plecând de la ideea fictivă cum că fostul dictator Nicolae Ceaușescu ar face o vizită prin România anului 2009 și s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent și în capitalism, ocupând funcții impozante în structurile actuale ale puterii de stat, filmul încearcă să răspundă la întrebările: Cum au făcut primul milion de dolari Dinu Patriciu, George Copos sau George Becali și cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat.

Premii: UCIN – Premiul pentru film documentar de lungmetraj, 2010

Nominalizare Prix Europa – Germania, 2010
Trailer aici.

Farul (2017)

Regizor: Ionuț Gaga
Durată: 15 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Andi Vasluianu

Farul este o poveste care încearcă să stabilească dacă mai există sau nu în lume bărbați buni. Scurtmetrajul începe cu o discuție în contradictoriu între Dumnezeu și Diavol, care sfârșesc prin a pune pariu pe 10 mii de suflete. Toate acestea vor atârna de deciziile și principiile lui Radu Iovan, care în încercarea de a ajunge la fiica sa care urmează să plece din țară, este oprit pe drum de un polițist din cauza unui far spart.

Premii: Cel mai bun regizor la Festivalul Film 4 Fun Sinaia, 2019

Șanțul (2012)

Regizor: Adrian Silișteanu
Durată: 19 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Gabriela Popescu, Sergiu Costache, Emilian Marnea

Scurtmetrajul spune povestea lui Vasile, un țăran care are în jur de 50 de ani, care încearcă să găsească o scuză pentru a nu fi nevoit să meargă cu soția sa la biserică. Acesta îi spune acesteia că este nevoit să termine șanțul din fața casei pentru a nu primi amendă de la autorități, însă în același timp își dă seama că nu va reuși să facă singur toată treaba.

Vasile apelează la Petre, un tânăr țigan din sat, care însă îi trezește foarte multe suspiciuni soției lui și din cauza căruia se iscă o altă ceartă între cei doi soți.

Premii: Premiul publicului la festivalul de film NexT, 2013

Excursie (2014)

Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 19 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson

Scenariul scurtmetrajului este scris de actorul Adrian Titieni, care are și rolul tatălui lui Eugen, un copil de 9 ani. Acesta face parte din categoria părinților care consideră că „bătaia este ruptă din rai”, iar fiul său, Eugen este un băiețel delicat, vulnerabil, care își găsește propriul refugiu. Cel mic începe să-și filmeze viața de zi cu zi, cu o cameră luată de la tatăl său, până în momentul în care dispare.

Când este găsit, imaginile filmate sunt greșit interpretate de către mass-media și singurul care va înțelege mesajul din spatele acestora este tatăl copilului.

Premii: Premiul Arte, International KurzFilmFestival Hamburg, Germania, 2015
Cel mai Bun Scurtmetraj, Festivalul de film Anonimul, România, 2014
Mențiune Specială, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj NexT, România, 2014

Colivia (2010)

Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 17 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Clara Vodă, Vlad Vodă

Colivia este un scurtmetraj care prezintă relația dintre un tată și un fiu. Povestea începe în momentul în care Alex, un puști, găsește un porumbel bolnav în stradă pe care îl duce acasă unde întâmpină rezistența vehementă a tatălui. Copilul reușește să-l convingă pe tată, iar porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon. Nu trece mult și Alex îți încearcă din nou norocul, de data aceasta cerând și o colivie în care porumbelul să locuiască.

Premii: Premiul DAAD pentru scurtmetraj (Berlin 2010), Vila do Conde – Marele Premiu (2010), Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (TIFF, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Varșovia, 2010), Marele Premiu (Uppsala, 2010), Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune și Premiul de interpretare (Adrian Titieni, UCIN, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Gopo, 2011).

Și caii sunt verzi pe pereți (2012)

Regizor: Dan Chișu
Durată: 104 minute
Gen: Comedie
Rating: Nerecomandat sub 15 ani
Distribuție: Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Ionuț Vișan

Filmul relatează povestea a două destine din universuri sociale complet opuse, cel a lui Tocitu, un mărunt funcționar în prag de pensionare, dat afară din cauza incapabilității de a lucra pe calculator, și al lui Marius, un tânăr care se folosește de un nume fals – întâmplător, Tocitu – pentru a câștiga un premiu la o tombolă. În fapt, ambii sunt mânați de același vis, care a dominat primii ani de după Revoluție, visul îmbogățirii rapide și fără prea mult efort.

Premii: UCIN – Premiul de Interpretare Masculină Rol Secundar (Tudor Smoleanu), 2012
Nominalizări la Gopo pentru: Cel mai bun actor în rol secundar (Tudor Smoleanu), Cel mai bun actor (Adrian Titieni), Cea mai bună muzică originală (Paul Ilea), Cel mai bun scenariu (Dan Chișu), Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj (Andrei Iancu) și Cea mai bună imagine.

DESPRE INVITAȚI

Adrian Titieni

Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește teatrul, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români consacrați cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016). În 2012, a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții.

În anul 2016, i se acordă Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din Ilegitim, de Adrian Sitaru la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur, Belgia. De asemenea, este distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul Silver Hugo pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, Bacalaureat.

Adrian Sitaru

Absolvent al Universității Media, Adrian Sitaru este autor de scurtmetraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut este reprezentat de Valuri (2007), premiat la Festivalul de la Locarno, şi distins apoi cu alte 27 de premii naționale și internaționale. Primul său lungmetraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalurile din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.

În anul 2010, scurtmetrajul Colivia a fost decernat cu Premiul Serviciului German de Schimburi Academice în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.