Ascultă acest articol


Cazurile în care semnalul WiFi ale unui router nu acoperă cum trebuie locuințele mai mari sau cele cu multe ziduri de beton, sunt destul de dese, precum situația în care mergi în excursie/concediu/tabără departe la o cabană sau mai știu eu ce hotel care nu are WiFi, dar are priză pentru internet. Router-ul are o anumită putere de acoperire, iar pentru a nu fi nevoie să mai iei un alt router care să-l legi la primul, poți apela la un extender/repeater care preia semnalul de la router, îl amplifică și-l dă mai departe, fie via WiFi fie printr-un cablu de rețea.

Extender-ul/reapeater-ul este o soluție rapidă care se conectează la priză, preia semnalul de la router, fie prin WiFi, fie prin cablu de rețea, îl amplifică și-l dă mai departe prin WiFi. Un astfel de aparat este Tenda A15 AC750 Dual Band WiFi Repeater care vine într-o cutie de dimensiuni reduse pe care sunt imprimate informații tehnice despre produs și care include repeater-ul și un ghid de instalare.

Micuțul device este de culoare albă, include două antene și are un design arăgător, partea din față având un model foarte interesant. Pe lângă aspectul stilistic, pe partea din față avem logo-ul Tenda în stânga sus, iar pe diagonală avem 3 LED-uri de stare (Signal, WPS, PWR) multicolore, și un buton WPS. Pe părțile laterale, avem plastic perforat pentru aerisire și două antene care pot fi poziționate după plac. În latura de sus se află tot un plastic perforat, cu funcție de aerisire și un sticker pe care sunt scrise SSID-ul și Default Acces (pentru browser), iar în latura de jos avem portul de rețea (imput) și un mic buton de reset poziționate, de asemenea, pe un plastic perforat cu scopul de aerisire. Pe latura mare, din spate, avem ștecherul care se montează la priză pentru alimentare și un sticker cu câteva informații de ordin tehnic.

Având o greutate și o dimensiune redusă (80 x 57 x 45mm), Tenda A15 AC750 Dual Band WiFi Repeater poate fi strecurat ușor în valiza de drum/rucsac (în caz de călătorii) și este aproape invizibil pus în priză, în locuință. Cele două antene omni-directionale (2x2dBi) sunt capabile de viteze până la 433Mbps (5GHz), respectiv 300Mbps (2.4GHz), iar Wi-Fi-ul respectă standardele IEEE 802.11n/a/ac, IEEE 802.11b/g/n funcționând la viteze de 11 Mbps (802.11b), 54 Mbps (802.11g), 300 Mbps (802.11n), 433Mbps (802.11ac), iar pe partea de securitate avem WPA/WPA2-PSK.

Portul de rețea este de 10/100 Mbps, are două moduri de operare (AP Mode – cablu de rețea și Repeater Mode – WiFi) și avem suport pentru DHCP Server.

Conectarea se face prin două moduri – ambele rapide, dar depinde și cum îți este mai ușor. Conectezi device-ul la priză, aștepți ca LED-ul PWR (Power) să se facă verde apoi poți începe procesul de conectare. Fiind vorba de un repeater/extender device-ul îl montezi în zona/camera unde semnalul router-ului nu este foarte puternic, apoi una din modalitățile de conectare este (în caz de router Tenda, conectarea prin aplicația de mobil și activarea WPS-ului) prin apăsarea butonului de WPS de pe router, apoi cel WPS de pe device-ul nostru. În cazul de față, sincronizarea s-a făcut rapid și sau aprins imediat LED-ul WPS și LED-ul de semnal care va fi Roșu – atunci când semnalul preluat e slab, Galben – mediu și Verde foarte bun. Odată conectarea făcută, device-ul va fi găsit în lista dispozitivelor active WiFi cu denumirea router-ului la care s-a conectat plus descrierea _EXT respectiv _5GEXT, iar parola va fi cea a router-ului.

A doua metodă de conectare este de pe laptop/device-mobile prin WiFi. Se dă căutare după dispozitiv, care va fi găsit cu denumirea Tenda_EXT respectiv Tenda _5GEXT, se va face conectarea la una dintre acestea (în funcție de capacitățile dispozitivului mobil) și apoi în browser se accesează link-urile re.tenda.cn sau 192.168.0.254 unde veți trebui să vă creați o parolă de conectare. Se selectează apoi rețeaua (router-ul) la care vreți să extindeți semnalul, introduceți parola router-ului și se va face conectarea. Această metodă de conectare se aplică și în cazul în care se folosește un cablu de rețea.

Odată configurat device-ul și făcute conectările, puteți muta dispozitivul la orice altă priză din camere, atâta timp cât semnalul router-ului, la care ați făcut conectarea, ajunge acolo.

Primul test făcut este, bineînțeles, cel de viteză și cu device-ul montat la priză în cea mai îndepărtată cameră față de router, reușind să ating viteza maximă de transfer (internetul local este de la DIGI cu viteza maximă 300Mbps) atât pe laptop cât și pe tabletă/smartphone prin _5GEXT. LED-ul de PWR a fost verde și pe parcursul unor teste de streaming video pe oricare dintre dispozitivile folosite ca test, conexiunea a fost stabilă. Ca să dau și exemple, am testat Netflix, câteva jocuri online și YouTube cu clipuri Full HD. Muzica via Spotify, a funcționat și ea fără probleme. Bineînțeles, contează mult și mărimea și configurația locuinței, iar în cazul meu, este vorba de un apartament mic (60mps) cu toți pereții din beton. De menționat ar mai fi că router-ul este aceeași marcă, Tenda și conexiunea între device și acesta s-a făcut prin Tenda_5G – pentru o rată maximă de transfer.

Pe parcursul testelor device-ul se încălzește, dar nu au fost probleme nici chiar la testele prelungite cu utilizarea sa la vitezele maxime capabile. Device-ul a fost stabil și nu au existat resetări sau blocări.

Ca un fel de concluzie este că Tenda A15 AC750 Dual Band WiFi Repeater este, după cum ziceam la introducere, necesar atunci când călătorim sau vrem să extindem semnalul în locuință și faptul că e ușor, are dimensiuni reduse și este și destul de aspectuos, îl face și mai atractiv pentru utilizare mai ales că performanțele sale sunt cele la care ne așteptăm.

Tenda A15 AC750 Dual Band WiFi Repeater se găsește în magazinele din România la un preț de aproximativ 100lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.