Sunetul este o componentă importantă atunci când joci un joc, faci binging sau urmărești filme sau clipuri pe YouTube, dar în același timp și muzica contează enorm și pentru a avea parte de cele mai bune device-uri care redau aceste două componente, avem de ales între mai multe tipuri de astfel de sisteme. Fie e vorba de căști, boxe portabile, boxe care fac parte din sisteme audio fie ele cu doi sau mai mulți sateliți și subwoofer, este important să ne găsim ceva potrivit pentru ceea ce ne dorim de la partea audio.
Astăzi vom vorbi despre un soundbar. Un soundbar pe care, am să vă spun de ce, merge pus nu numai sub/deasupra unui TV ci și la un monitor sau folosit de sine stătător via Bluetooth. E vorba despre Trust Lino XL 2.0 – un soundbar care integrează boxe stereo, nu vine cu subwoofer și are posibilități de conectare care deschid mai multe oportunități.
Pachet
Cum nu include un subwoofer, dar este o variantă mai lungă ca dimensiuni (XL), Trust Lino XL 2.0 vine într-o cutie de dimensiuni “comode”, relativ ușor de transportat, de pe care aflăm câteva detalii tehnice despre produs, ar și o imagine cu device-ul. Cutia e rezistentă, iar soundbar-ul, cu fir de alimentare nedetașabil, este protejat de niște bureței, pe lângă se mai află și un ghid, cablu optic (100cm), cablu audio analog 3.5mm (100cm), cablu convertor 3.5mm – RCA (25 cm) și telecomanda cu două baterii incluse. De menționat ar fi că pachetul include și un sistem de prindere de perete (2x L-uri metalice).
Aspect
Anterior am mai testat câteva sisteme audio de la Trust și de fiecare dată am observat că folosesc materiale de calitate, iar Lino XL nu face excepție. Bineînțeles, culoarea predominantă este negru și latura este “curată”, pe când cea de sprijinire are două piciorușe măricele de cauciuc pentru a nu “pleca” soundbar-ul la plimbare la volum mare, dar și pentru a nu transmite sau intercepta vibrații.
Partea din față are o sită metalică de-a lungul suprafeței, în partea dreaptă fiind ascuns, în interior și un LED de stare. Se observă ușor și cele două difuzoare stereo poziționate fiecare de laturile mici ale soundbar-ului. Dacă pe latura mică din stânga nu avem niciun buton sau conector, pe cea din dreapta avem patru butoane din cauciuc/plastic moale pentru Power, Bluetooth și +/- pentru volum. Tot acolo avem și sigla Trust. Pe partea din spate avem panoul de conexiuni cu port USB, Optical (S/PDIF)și intrarea auxiliară 3.5mm. Tot pe spate, în partea dreaptă este și cablul de alimentare nedetașabil (120cm).
Tehnic
Dimensiunile Trust Lino XL 2.0 sunt de 660x750x7500mm și are o greutate de 1420gr. Cele două difuzoare de 6mm au o putere maximă de 120W și o frecvență de răspuns între 70 Hz – 20000 Hz. Soundbar-ul ascunde și un amplificator digital cu tehnologia DSP care oferă un sunet detaliat în modul 3D virtual surround.
La conectivitate Bluetooth-ul 4.2 recepționează semnal de până la 10 metri, prin USB puteți conecta un stick/hdd pentru că Lino XL vine integrat cu un player pentru MP3-uri și mai aveți posibilitatea de a conecta direct un device prin portul de 3.5mm sau optic (S/PDIF).
Telecomanda are dimensiunile de 27x43x145mm, cântărește 42gr, funcționează via WiFi și se alimentează cu 2xbaterii AAA (incluse în pachet).
Teste
Primul impuls pe care-l ai când vine vorba de un soundbar este să-l pui la TV și asta am și făcut. Lungimea lui îl face potrivit pentru orice diagonală de TV, iar conectarea o poți face prin cablul optic sau Bluetooh, fiind cele mai la îndemână, dar dacă ai un model foarte vechi de TV poți opta pentru portul de 3.5mm, dacă TV-ul are ieșire pentru căști. În acest caz poți să iei în considerare și acel convertor 3.5mm – RCA. Eu am testat prin optic respectiv Bluetooth, iar în al doilea caz TV-ul a găsit rapid soundbar-ul și am trecut la treabă. În cazul filmelor și serialelor, am folosit preset-ul de pe telecomandă cu Movie, pentru TV normal cel News, iar la ascultat muzică cel Music. Preset-ul 3D este dedicat, de asemenea, filmelor și serialelor cărora le dă o notă de spațialitate/claritate bine-venită. Tot prin 3D am testat și jocuri prin consola PlayStation 4 Pro.
Am pus soundbar-ul și la PC (portul de 3.5mm) unde am testat și acolo câteva joculețe, muzică, filme și binging, iar în cele din urmă am ajuns să testez și de pe device-uri mobile (tabletă/smartphone-uri) conectarea făcându-se fără probleme prin Bluetooth, inclusiv la Alexa. Printr-un stick cu MP3-uri am pus la treabă și portul USB, dar având în vedere că nu există un OSD pe soundbar a fost un pic mai greu să controlez muzica.
Pentru că tot lipsește OSD pe soundbar, iar cele patru butoane de pe el necesită ceva tenacitate, telecomanda este cea care salvează partea de conectivitate și control, de pe ea putând închide/deschide soundbar-ul și poți trece prin tipurile de conectivitate, bineînțeles, nu lipsește volumul +/- și butonul de Mute, trecerea prin melodii, înainte și înapoi, când folosești USB-ul, Repeat, Play/Pause și Stop și chiar poți da înainte/înapoi melodia ascultată cu 10sec. Nu lipsește nici butonul de Pair, atunci când faci conectarea prin Bluetooth, Reset dacă vrei să te întorci la setările standard și poți modifica înaltele și bașii, fiecare cu câte două butoane +/-. Despre cele patru butoane de preset (Music, Movie, News și 3D) v-am spus și mai sus.
Despre conectivitate și control am vorbit, rămânând cel mai important element al acestui dispozitiv: calitatea sunetului. Dacă puterea este suficientă pentru o sufragerie de 3x4m, rezultatele cele mai bune, calitativ vorbind, au fost prin Optic și apoi prin Bluetooth. Prin optic mi s-a părut că sunetul redat de la TV era mult mai clar și puternic, pe când pe Bluetooth contează foarte mult și de pe ce dispozitiv redai (volumul poate varia). Bineînțeles că se va simți lipsa unui subwoofer, dar dacă cobori puțin Treble-ul, Bass-ul se va simți mai pronunțat, chiar dacă mai pierzi puțin din volumul general. Muzica se aude bine, dar mai mult mi-au plăcut cum s-au auzit jocurile testate, iar pe partea de filme/seriale Lino XL oferă un sunet destul de bogat pentru a contribui la imersivitatea oferită de partea vizuală.
Concluzie
După experiența plăcută cu Trust Lino XL 2.0, revenind și la titlul ales pentru acest articol, l-am putut folosi și la TV și consolă și la PC, dar și prin device-urile mobile. Lino XL 2.0 s-a descurcat bine în toate aceaste ipostaze și mai mult de atât, chiar și fără un subwoofer, a fost capabil să redea un sunet bogat cu înalte și bass, dar și destul de clar (mulțumită acelui amplificator DSP) și al preset-ului 3D.
Așadar, raportându-ne la un preț de aproximativ 400 lei, împreună cu capacitățile soundbar-ului și calitatea sunetului, merită să-i dați o șansă lui Trust Lino XL 2.0.