TP-Link Archer AX6000 + TX3000E – Un combo de router și adaptor PCIe pentru gamerii entuziaști

"TP-Link Archer AX6000 este clar un router profesional dedicat celor mai împătimiți gameri care vor să aibă certitudinea trecerii de la 4K la 8K și stabilitate, iar cei care s-au săturat de cabluri sau nu au posibilitatea conectării PC-ului de gaming la internet prin LAN, nu au motiv de îngrijorare dacă optează pentru TP-Link Archer TX3000E căci vorbim aici de Wi-Fi 6 care oferă viteze stabile de transfer de până la 2402Mbps!"

0
2557
Ascultă acest articol


Într-o lume care se extinde rapid când vine vorba de tehnologie și transfer de date, conectivitate și gaming online, TP-Link a ținut întotdeauna pasul și ne-a oferit soluții de manevrare și management a semnalului de internet prin produsele sale de rețelistică.

Wi-Fi 6 este disponibil pentru cei care vor să ducă la extrem capabilitățile router-ului și a transferurilor, dar este nevoie și de echipamente cu suport 802.11ax pentru a atinge viteze de până la 5.000 Mbps în 5GHz, respectiv 1.200 Mbps în 2.4GHz. Acest Wi-Fi 6 este dedicat gamerilor și celor care lucrează cu streaming-ul oferind posibități nu de 4K ci până la 8K și conectare la mai multe device-uri decât în mod obișnuit.

TP-Link Archer AX6000 este un router capabil de tot ce am enumerat mai sus și cu ajutorul adaptorului PCIe TP-Link Archer TX3000E extinde aceste performanțe și pentru PC, fără a fi nevoie de o conectare la internet prin cablu, a acestuia. Despre cele două vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachete

Mă așteptam ca TP-Link Archer AX6000 să fie un mic colos, când vine vorba de dimensiuni și greutate luând în considerare performanțele și tehnologiile de care este capabil și exact așa a și fost. Într-o cutie de carton care combină culorile negru și bleu avem imprimată o imagine cu device-ul și posibilitățile de conectare ale acestuia și informații despre tehnlogiile suportate și specificațiile tehnice. În cutie găsim un ghid de instalare, cablu de rețea RJ45, alimentatorul și router-ul, protejate de un cofraj de carton tare.

TP-Link Archer TX3000E vine într-un ambalaj mult mai mic, într-o cutie neagră pe care avem o imagine cu adaptorul și baza cu antene, câteva informații despre tehnologiile suportate și specificațiile tehnice, iar în interior găsim adaptorul, baza pentru antene și două antene, un cablu USB pentru placa de baza, o a doua tăbliță (bracket) pentru carcasă, în caz că cea de la adaptor e prea mare și un CD și ghid de instalare.

Am observat că pe ambele cutii sunt două stickere aplicate: Unul în care ni se amintește că produsul are 3 ani garanție și unul în care sunt informații despre Tp-Link România, locația acestuia și metode de contact. Acolo avem și un număr de telefon și este menționat că suportul tehnic este gratuit inclusiv prin Live Chat Online.

Aspect

TP-Link Archer AX6000 are un aspect impunător, negru, greu, colțuros și plin de fante de aerisire. Dacă pe partea pe care se așază avem patru piciorușe de cauciuc, un sistem de prindere pe perete și practic toată partea de jos este o întreagă fantă pentru aerisire, pe partea de deasupra avem un “X” mare din plastic, cu un patrat auriu pe care e inscripționat TP-Link, în jurul acestuia fiind un LED multicolor. Spațiile rămase pe lângă acel “X” negru și lucios, sunt tot fante de aerisire.

Pe toate laturile pătratului sunt câte două antene rabatabile, iar pe una din laturi avem iarăși o fantă de aerisire. Pe celelalte trei laturi avem: pe una trei butoane pentru WPS, Wi-Fi și LED: pe cea de-a doua latură două porturi USB, 1x USB 3.0 și USB-C, iar ultima latură este cea de conectivitate unde intră și alimentarea, un buton de Reset și unul de Power, portul WAN (intrare net, 2.5 Giga) și 8 porturi Gigabit pentru rețea.

TP-Link Archer TX3000E este format din două componente: placa PCIe care se montează în slot-ul aferent pe placa de bază și receiver-ul căruia i se montează două antene omnidirecționale. Cele două componente sunt unite printr-un cablu care se înfiletează la placa PCIe și care are acel cablu separat care se montează la placa de bază (inclus în pachet). Placa are un radiator roșu pe care este prezent și logo-ul TP-Link. În caz că placa are capacul de prindere pe carcasa (bracket) PC-ului prea mare, în pachet se află unul de rezervă, mai mic. Receiver-ul are partea de contact magnetică și antiaderentă, iar cablu care intră în placa PCIe nu este detașabil.

Tehnic

Pornind de la dimensiunile TP-Link Archer AX6000, care sunt 261.2×261.2×60.2mm, înauntru avem un adevărat mini-PC pentru că avem un procesor quad-core pe 64-bit la frecvența de 1.8GHz, 1GB RAM și 128 MB Flash.

Router-ul utilizează standardele wireless IEEE 802.11ax/ac/n/a 5GHz respectiv IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4GHz fiind capabil de transferuri de până la 4804Mbps (5GHz) și 1148Mbps(2.4GHz). Are 8 antene nedetașabile, iar la conectivitate avem 8 porturi 1G/100M/10M LAN, 1 port 2.5G/2G/1G/100M WAN, 1x USB-A 3.0 Port și unul 1 USB-C 3.0 Port.

Suportă encripții 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, pentru o securitate mai bună și plin aplicația dedicată atât de mobile (Tp-Link Tether) cât și prin conectare direct prin browser avem acces la diferite setări.

TP-Link Archer TX3000E are un procesor Intel Wi-Fi 6, are suport pentru standardele IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz și IEEE 802.11ax/n/g/b 2.4 GHz, respectiv Bluetooth 5.0/4.2/4.0, prin 5 GHz obținând viteze de transfer dinamice de până la 2402 Mbps (11ax), iar prin 2.4GHz de până la 574 Mbps (11ax). Cele două antene de recepție sunt de 5 dBi și se rotesc la 360 de grade, iar baza este magnetică (se lipește la fix pe carcasă).

Și aici avem metode de encripție incluse precum 64/128 bit WEP, WPA/WAP2/WPA3, WPA-PSK/WPA2-PSK, 802.1x și device-ul este compatibil cu Window 10 64-bit.

Instalare, configurare, testare și aplicație

Instalarea TP-Link Archer AX6000 presupune conectarea s-a la sursa de curent, apoi cablul de rețea (inclus în pachet) se conectează la modemul de internet respectiv la portul WAN al router-ului nostru. Configurarea se face mai ușor prin aplicație (revenim mai jos cu detalii) sau prin web browser. LED-ul de pe router are rol și de ghidare, atunci când acesta este albastru înseamnă că totul lucrează la parametri normali, când clipește albastru înseamnă că sistemul se restartează sau pornește. Când este portocaliu înseamnă că router-ul are internet, dar a fost oprită funcția Wi-Fi, iar când e roșu înseamnă că nu e conectat la internet.

TP-Link Archer TX3000E se montează la portul PCIe X1 pe placa de bază, se adaugă și acel mic cablu USB, iar Windows 10 va găsi automat atât Bluetooth-ul cât și Wi-Fi-ul, configurarea și utilizare fiind la fel ca pe orice laptop.

Instalarea, configurarea și administrarea router-ului se face mult mai ușor prin aplicația gratuită pentru mobile TP-Link Tether. Se adaugă TP-Link Archer AX6000 din listă, se urmează câțiva pași precum stabilirea unui nume și o parolă pentru cele două tipuri de conexiuni la 2.4Ghz și 5G, se conectează smartphone-ul/tableta la una dintre acestea și apoi, prin Tether puteți administra router-ul după cum doriți.

Pentru testare am folosit router-ul și placa PCIe conectată la PC și am făcut câteva teste de transfer pe laptop, smartphone și PC cu Speed.net rezultatele fiind asemănătoare cu mențiunea că viteza maximă a internetului din teste este de maxim 300Mb/s. Testele au decurs fără întreruperi, transferurile fiind maxime posibile. Un pic irelevant datorită limitării mici a capacității internetului și posibilitățile mult mai capabile de transfer ale router-ului, testele de streaming video (inclusiv pe TV) și de gaming sunt poate cele mai importante în cazul de față.

Am jucat online atât pe device-urile menționate mai sus cât și pe consolele PlayStation 4 Pro și Nintendo Switch Lite, iar router-ul abia s-a încălzit puțin. Pentru a face și un fel de stress test, am conectat toate acele device-uri fiecare rulând fie filme/seriale/muzică (YouTube, Netflix, Spotify), fie transfer de date, fie jocuri (Fortnite, Call of Duty Warzone, Asphalt), toate în același timp. TP-Link Archer AX6000 a rezistat fără probleme. Pe perioada stress test-ului nu am avut sacadări, întreruperi sau orice alt inconvenient. Nici TP-Link Archer TX3000E conectat la PC pe parcursul acestor teste, nu a dat vre-un semn de slăbiciune, conexiunea cu router-ul fiind stabilă și vitezele de tranfer neafectate.

Timp de două săptămâni router-ul TP-Link Archer AX6000 a fost activ zi de zi, iar PC-ul l-am folosit cu TP-Link Archer TX3000E și nu am avut nicio problemă cu acestea.

Concluzie

TP-Link Archer AX6000 este clar un router profesional dedicat celor mai împătimiți gameri care vor să aibă certitudinea trecerii de la 4K la 8K și stabilitate, iar cei care s-au săturat de cabluri sau nu au posibilitatea conectării PC-ului de gaming la internet prin LAN, nu au motiv de îngrijorare dacă optează pentru TP-Link Archer TX3000E căci vorbim aici de Wi-Fi 6 care oferă viteze stabile de transfer de până la 2402Mbps!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.