Ascultă acest articol


Extraction este un film marca Netflix tocmai bun când vrei să-ți clătești ochii pe un film de acțiune filmat cu cap la a cărui poveste să nu simți nevoia să fi atent musai.”

Regizor: Sam Hargrave

Scenariu: Joe Russo

Gen: Acțiune

Lansare: 24.04.2020

Durata: 1h 56min

Studio: Thematic Entertainment

Distribuitor: Netflix

Clasificare: TV-MA

Actori:

Chris Hemsworth … Tyler Rake
Rudhraksh Jaiswal … Ovi Mahajan
David Harbour … Gaspar
Randeep Hooda … Saju

Sinopsis:

Tyler Rake (Chris Hemsworth), un mercenar dur care operează pe piața neagră, are parte de cea mai periculoasă misiune a vieții lui atunci când este angajat să îl salveze pe fiul răpit al unui baron al drogurilor. Acest thriller debordând de acțiune care-ți taie respirația este regizat de Sam Hargrave și produs de Joe și Anthony Russo, regizorii vizionari ai filmului Răzbunătorii: Sfârșitul jocului.

Recenzie:

Extraction are scenariul și cadrul de acțiune ideale pentru un joc FPS sau de ce nu vreun Third Person cum a fost Spec Ops: The Line (nu-mi dau seama exact de ce mi-a amintit fix de jocul acela și nu și de alte douăzeci). Recuperează fiul de magnat al drogurilor din Bangladesh din mâinile mafiei rivale și livrează-l la punctul stabilit, bineînțeles împușcându-te cu mafioții și cu poliția prin tot orașul. Numai că este un film marca Netflix tocmai bun când vrei să-ți clătești ochii pe un film de acțiune filmat cu cap la a cărui poveste să nu simți nevoia să fi atent musai.

Produs de frații Russo și de Thor, Extraction îi va satisface pe devoratorii de acțiune cu mercenari și carteluri dar și pe prietenele acestora care îl admiră pe Chirs Hemsworth cu tunsoare militară. La fel ca 6 Underground sau Spenser Confidential, Extraction este un film făcut de Netflix fix pentru relaxarea de tip Netflix & Chill.

Ce îți sare în ochi prima oară este imaginea dominată de un filtru arzător care intensifică apusul care încălzește arhitectura specifică orașului indian. Nimic nemaîntâlnit, îți vin în minte cel puțin trei exemple dintr-un foc de alte titluri similare care folosesc acest efect. Merge însă ca uns și nu îmi pot imagina filmul altfel. În ceea ce privește mai departe imaginea, recunosc că am fost ușor impresionat de calitatea imaginii, de cadre și de filmarea în mișcare. Din punct de vedere al imaginii este unul din cele mai bine produse filme de către cei de la Netflix.

Regizorii par să se întreacă unii cu alții în ultima perioadă să vadă cine poate introduce în filmul său cea mai lungă și cea mai convingătoare scenă de tip one-shot. De când am văzut 1917 pe la începutul anului nu am văzut vreo filmare continuă care să arate de parcă nu au fost făcute tăieturi. Extraction are mai ales o scenă de 12 minute pe acest stil. Ai putea să juri că pe parcursul urmării cu mașinile cameramanul a stat tot timpul pe banchetă și toată nebunia a fost de fapt reală. Bineînțeles, la mijloc se află o editare foarte fină, altfel e imposibil să te deplasezi dintr-o parte în alta a orașului aglomerat fără să oprești înregistrarea. Am citit un pic depsre realizarea filmului și regizorul spunea că inclusiv oboseala actorilor oferă autenticitate filmului. Apropo, Extraction este debutul regizoral al lui Sam Hargrave, ceea ce trebuie apreciat, chiar dacă este ajutat de niște titani în roluri de producători.

Și luptele se ridică la standarde moderne, cu unghiuri de filmare captivante și bătăi convingătoare. Camera se deplasează uneori odată cu cei răpuși. Mișcările lui Hemsworth sunt creative și implică obiectele din mediul înconjurător. Nu lipsește clișeul în care combatanții se aleargă prin casele cetățenilor de rând, un clișeu care mă distrează de fiecare dată când este aplicat cu cap.

Tyler Rake, personajul lui Hemsworth este deja-clasicul mercenar care nu mai are nimic de pierdut și se aruncă în misiuni periculoase sperând fie să moară fie măcar să se aleagă cu mult bănet. Departe de a fi Thor, totuși rolul i s-a potrivit australianului și scenariul i-a conturat un personaj mai bun decât, să zicem, agentul din Man in Black International.

Randeep Hooda este Saju, adversarul cu care are cel mai des de-a face Rake, mâna dreaptă a liderului mafiot care își vrea fiul înapoi. La început mi s-a părut că joacă sec însă după mai multe ciocniri cu Rake interpretarea actorului se îmbunătățește și mi-a atras atenția mai bine decât alte personaje secundare, fiind mai uman decât șefii de bandă generici.

Restul distribuției nu e tocmai memorabilă. Nu știam de prezența lui David Harbour care mă încântă de fiecare dată, inclusiv acum, și abia aștept să-l văd în Black Widow. Personajele din anturajele lui Rake sau Saju sunt generice, ideale pentru un joc video. Ar merita menționată prezența tuturor copiilor, nu numai a lui Ovi, „pachetul” misiunii. Clanul recrutează inclusiv puștimea străzii pentru a-l recupera pe Ovi și Rake este se simte nevoit să-și domolească puțin agresivitatea. Implicarea copiilor este poate singura componentă a poveștii care iese puțin din tipare, cu curaj, și te mișcă emoțional cu ideea că în spatele cortinei cine știe ce altceva mai fac mafioții din Bangladesh. Unul dintre puști aspiră la a fi observat cu ochi buni de capo de tutti capi și s-ar putea să te surprindă acțiunile sale.

Pentru categoria de filme de acțiune de proiectate pentru vizionarea de acasă, Extraction e unul din cele mai bune de anul acesta. Interpretările lasă uneori de dorit, scenariul și coloana sonoră sunt generice, dar pelicula compensează masiv prin regia de calitate. Nu m-ar fi deranjat să văd acest film pe marele ecran, fiindcă nu am pretenții de la narațiunea unui film care nu vrea să te impresioneze decât cu acțiunea sa.

Dacă ți-ai propus să-ți închei ziua pe Netflix, Extraction este cap de listă în momentul actual dacă ești fan al acțiunii. Când am văzut filmul la două zile după lansare, încă era pe locul I în România.

Extraction / “Operațiunea de recuperare” poate fi văzut pe Netflix.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.