“Campania întreagă, cu cele două jocuri și trei extensii, te vor ține mult în fața PC/Laptop-ului și dacă mai punem și ceva Mod-uri la bătaie și Skirmish-ul ne întindem și mai mult și nu ne oprim aici pentru că Multiplayer-ul ne așteaptă după ce venim încălziți din campanie.”
Gen: RTS
Lansare: 5 iunie 2020
Studio: Petroglyph, Lemon Sky Studios
Distribuitor: Electronic Arts
Platforme: PC
Clasificare: 16+
Sinopsis:
Command & Conquer și Red Alert – jocurile care au definit genul RTS (Real Time Strategy) în urmă cu 25 de ani au revenit remasterizate în 4K de foștii membri ai echipei Westwood Studios, acum la Petroglyph Games. Colecția include toate 3 extensiile, multiplayer reconstruit, o interfață a utilizatorului modernizată, editor de hărți, plus galerie de materiale media nelansate, dar și 7 ore de muzică remasterizată de Frank Klepacki. “Welcome back, Commander.”
Recenzie:
1995. Command & Conquer (cunoscut și ca Command & Conquer: Tiberian Dawn) a fost lansat de Westwood Studios și distribuit de Virgin Interactive și ne duce într-o lume răvășită de războiul dintre două facțiuni: Global Defense Initiative (GDI) din partea United Nations și organizația militantă Brotherhood of Nod (NOD), condusă de un personaj cotroversat, Kane (jucat de Joseph D. Kucan). Jocul de strategie este unul mai deosebit/diferit față de alte titluri asemănătoare (seria Dune merită menționată, inclusiv Dune II care stă ca bază de inspirație pentru C&C) datorită posibilității de a juca cu ambele facțiuni și pentru cinematicurile realizate cu actori adevărați. Titlul a fost un adevărat succes vânzându-se în milioane de exemplare în toată lumea, inclusiv pe Nintendo 64 a cărei portare a fost făcută de Looking Glass Studios.
În urma succesului, în 1996 a fost lansat Command & Conquer Red Alert unde Uniunea Sovietică luptă împotriva Aliaților, iar Command & Conquer: Tiberian Sun a fost lansat în 1999 cu a sa extensie, Firestorm.
Succesul a dus la programarea unui reboot pentru jocul original în 2013, după ce Westwood Studios a fost preluată de Electronic Arts în 1998 și s-a închis în 2003. Reboot-ul nu a apucat să vadă zorii zilei.
Franciza este destul de stufoasă incluzând multe continuări, spin off-uri și portări pe diferite console, schimbându-se chiar și perspectiva și genul de joc cu titlul Renegade.
Command & Conquer Remastered Collection
25 de ani mai târziu de la jocul original, Electronic Arts ne-a făcut o surpriză imensă prin lansarea Command & Conquer Remastered Collection – colecție care include Command & Conquer, Command & Conquer Red Alert și extensiile Covert Ops, Counterstrike și The Aftermath pentru PC via Steam și Origin.
Colecția remasterizată iese în evidență prin suportul 4K și a reconstrucției graficii și texturilor de către Lemon Sky Studios; Frank Klepacki – compozitorul seriei C&C a refăcut 7 ore de muzică pentru acest proiect inclusiv 20 de melodii refăcute cu The Tiberian Sons. Toate aceste melodii pot fi aranjate după bunul plac prin Jukebox în playlist-uri.
O comunitate activă C&C a fost implicată încă din primele zile ale începerii proiectului și au venit cu feedback ajutând EA și Petroglyph la dezvoltare mai exact la o nouă interfață a utilizatorului – inclusiv cea a sidebar-ului din joc, control îmbunătățit, un editor de hărți și o experiență modernizată de multiplayer online cu tot cu quick match 1v1, matchmaking Elo-based, leaderboards, replays și multe altele. La capitolul multiplayer avem Game Lobbies unde facem jocuri sau intrăm în cele făcute de alți jucători.
Colecția include peste 100 de misiuni de campanie și peste 250 de hărți multiplayer atât pentru Tiberian Dawn cât și pentru Red Alert plus posibilitatea de a extinde numărul de hărți prin editorul dedicat. Sunt incluse chiar și misiunile de pe console cu tot cu cinematicurile sale (upscaled) cu preferatul comunității, General Carville. Misiunile sunt mai ușor de selectat și urmărit pe Mission Selection Screen, iar pentru mai multe detalii poți da zoom pe hartă, în timpul jocului.
Controlul a fost și el îmbunătățit și avem acum și Hotkeys personalizabile, iar pentru interfața de luptă EVE, actrița Kia Huntzinger s-a întors și a refăcut liniile de dialog în HD pentru Tiberian Dawn. Veteranii care preferă să joace cu grafica originală pot oricând comuta între aceasta sau cea remasterizată 4K.
După ce termini campania distracția continuă în Skirmish Mode disponibil în Remastered Collection și pentru Tiberian Dawn, iar suportul pentru MOD-uri este și el prezent. De menționat aici este că avem, de asemenea, suport și pentru Quicksave și Autosave, subtitrări la cinematicuri (Franceză, Germană, Rusă, Spaniolă, Poloneză, Chineză simplificată și tradițională) și voice-over-uri în Engleză, Franceză și Germană.
Cireașa de pe tort o reprezintă Bonus Gallery unde, după ce termini campania, vei avea parte de 4 ore de B-rolls, poze din culise și melodii noi.
Testare
Poți descărca jocul atât de pe Origin cât și de pe Steam, fiecare cu Achievements și Friends List-ul lor, iar prima dată când apeși “play” îți alegi dacă vrei să joci C&C, Red Alert sau să intri direct în editorul de hărți. Odată făcută alegerea (în cazul primelor două), după un cinematic introductiv absolut demențial cu o interfață de cod, ajungi în meniul propriu-zis.
La Options poți face destul de multe setări la mai multe capitole precum Graphics, Audio, Mods, Bindings și setări generale. Nu lipsește nici Gallery Bonus, posibilitatea de Replay/Observer, Skirmish – de unde poți face meciuri aleatorii și meniul de unde poți reface orice misiune din cele făcute.
Cinematicurile sunt absolut fantastice. S-a făcut upscale la ele și chiar mi-a lipsit umorul și stilul acesta de montaje cu actori adevărați, chiar dacă totul pare făcut (în ziua de astăzi) de amatori. Nostalgia se ascunde, poate, cel mai mult în aceste montaje care au farmecul lor aparte în desfășurarea campaniei și recunosc că îmi era dor de Kane.
Cu fiecare misiune terminată în campanie ocupi harta, (unde figurează și România în Tiberian Dawn), iar premiile încep să vină la sfârșit în funcție de performanțele tale.
Din punct de vedere grafic îți alegi dacă vrei să arate ca jocul original sau varianta remasterizată 4K (am testat pe monitor în full HD și televizor în 4K) și vei vedea aproape imediat diferențele mai ales dacă faci zoom. De la omuleți, la clădiri, mașini, nave, avioane etc, totul arată mai clar, mai bine fără să se facă rabat la stil și asta m-a bucurat cel mai mult. Probabil “tinerii” non jucători de Minecraft vor strâmba din nas, dar noi veteranii asta ne doream să vedem.
Frank Klepacki and the Tiberians Sons vă salutăm cu respect!
Chiar dacă am avut numai cuvinte de laudă până acum, când vorbim de sunet amplificăm și pulsăm cu cuvinte mari, precum “excelent” sau “extraordinar”. Da. Sunetul e fantastic. De la zgomotele mărunte, până la voice over și nu în cele din urmă la coloana sonoră, totul este la superlativ. Muzica aceea nebunească, pură, îți dă o mare poftă de joc. Frank Klepacki and the Tiberians Sons vă salutăm cu respect!
Campania întreagă, cu cele două jocuri și trei extensii, te vor ține mult în fața PC/Laptop-ului și dacă mai punem și ceva Mod-uri la bătaie și Skirmish-ul ne întindem și mai mult și nu ne oprim aici pentru că Multiplayer-ul ne așteaptă după ce venim încălziți din campanie.
Pentru noi ăștia mai bătrâni, care ne-am bucurat de titlurile originale, Command & Conquer Remastered Collection a venit la fix și este genul de colecție pe care să o ai retail, Collector’s Edition sau ceva mai deosebit. E genul de serie de jocuri care nu moare niciodată și o păstrezi cu mândrie pentru căci la urma urmei e un titlu care a scris istorie, cea a genului RTS.
Cei tineri merită să-i dea o șansă poate le va plăcea și lor, iar veteranii trebuie neapărat să să-l aibă. Hai să lăsăm melancoliile și să-i dăm drumul la joc!
“Welcome back, Commander.”
Command & Conquer Remastered Collection îl găsiți din 5 iunie în format digital pentru PC pe Steam și Origin.