Televizoarele nu lipsesc din sufragerii, ba chiar nici din dormitoarele noastre din apartamente sau case fiind un instrument de relaxare și informare important în viața cotidiană (și nu numai). Chiar dacă dimensiunile ecranului acestora au crescut și s-au subțiat, iar tehnologii care mai de care fac din experiența privitului la TV una unică și de neuitat, totuși pe partea de sonorizare nu stau lucrurile bine (în multe dintre cazuri).
Boxele televizoarelor nu pot fi la fel de performante ca un sistem audio sau un soundbar pentru că necesită spațiu, în primul rând, iar despre subwoofer să nu mai vorbim. Sunt cazuri limitate în care televizoare performante să aibă și un sistem audio cât de cât bun.
Inconveniența se poate rezolva, însă, destul de rapid prin adăugarea unui sistem audio sau a unui soundbar, a doua variantă fiind și cea mai plauzibilă și folosită. Sunetul este important atunci când ai un televizor performat care oferă imagini excelente, pentru că vine ca o completare a acesteia. Cele două, imaginea și sunetul, sunt practic cuplul care trebuie să meargă bine mână în mână pentru a oferi o experiență completă și calitativă posesorului.
Sonos ne-a trimis să testăm soundbar-ul Arc care pe hârtie pare ceva impresionant (atât ca dimensiuni cât și ca tehnologii implementate) și am așteptat cu nerăbdare să ajungă.
Pachet
În primul rând, din câte informații am strâns, mă așteptam să fie un pic măricel, dar în momentul care a ajus un colet uriaș și greu la ușă am rămas fără grai.
Pachetul a sosit foarte bine și atent ambalat într-o cutie adițională pentru a nu strica cutia produsului care este realizată dintr-un carton tare, cu mâner pe mijloc. Însăși aspectul ambalajului este interesant, fiind negru la culoare, în mare parte, cu una din laturile mici cu niște combinații interesante de alb și negru. De pe ambalajul destul de abstract ca design, aflăm câteva detalii despre conținut, avem o imagine cu produsul și este subliniat faptul că integrează asistenți vocali precum Amazon Alexa și Google Assistant, ceea ce m-a făcut și mai curios.
Cutia are chiar și un sistem interesant, simplu și funcțional de închidere/deschidere, iar odată dat jos capacul, are în interior forme de carton făcute special să protejeze soundbar-ul. La fel și partea de jos, unde este soundbarul, fiind așezat pe un cofraj de carton tare. Soundbar-ul vine învelit bine într-un fel de husă de material textil și pentru a-l desface trebuie să dezlipești un sticker, care arată mai degrabă ca un sigil.
Sub soundbar este prezentă o cutie în care avem un ghid de instalare, informații, un cablu pentru alimentarea la curent, unul HDMI și ascuns într-o altă cutiuță avem un adaptor Optic la HDMI. Mi-a plăcut că acel ghid și informații sunt puse într-un fel de carcasă de carton cu un interior în design-ul care l-am întâlnit și pe latura mică a ambalajului mare – cel cu alb și cu negru.
Materialele folosite la ambalaj, aspectul, felul cum sunt așezate și husa soundbar-ului ne arată clar că avem în față un produs premium căruia i s-a acordat atenție maximă. Excelentă lucrare a celor de la Sonos.
Aspect
Sonos Arc, la o primă vedere, pare o operă de artă. De la forme, la grila rotunjită și materialele folosite, avem în față un soundbar care stă perfect lângă orice televizor.
Grila metalică rotunjită acoperă mare parte din Arc, parte de jos având o talpă lungă cauciucată pe toată suprafața pentru a sta bine așezat și pentru vibrații. În partea din spate, pe mijloc, avem o adâncitură unde sunt prezente, pe mijloc un port networking și un buton mare (infinity), iar pe laterale avem portul HDMI și cel pentru alimentarea la curent. De o parte și de cealaltă a acestui panou de control, avem plăci metalice cu găuri pentru filet, pentru suportul de montat pe perete (se găsește la vânzare pe site-ul Sonos, la accesorii).
În partea din față, pe mijloc avem sigla Sonos, iar în partea de sus avem trei butoane touch (left/right) și unul principal pe centru. Între butoane și sigla Sonos avem un LED de stare, multicolor. În dreapta, tot sus, avem un buton touch pentru microfon și un LED mic de stare, pentru acesta.
Tehnic
Începem categoria Tehnic cu dimensiunile care sunt de 87 x 1141.7 x 115.7 mm și cântărește 6.25 kg, iar în spatele grilajului avem un sistem performant format din CPU
Quad Core A-53 tactate la 1.4 GHz, 1GB SDRAM de memorie și 4GB memorie internă NV.
Sunetul este redat prin 7 amplificatoare digitale de clasa D, 8 subwoofere eliptice, 3 tweetere și un microfon cu acoperire extinsă pentru comenzile de la distanță. Toate sunt poziționate încât să împartă sunetul, să spunem tridimensional (avem și în partea de sus poziționate două difuzoare, inclusiv câte unul și la ambele capete ale soundbar-ului).
Conectarea la internet/rețea se face prin port-ul Ethernet 10/100 Mps sau prin Wi-Fi 802.11b/g (2.4 GHz), iar la TV prin portul HDMI (ARC/eARC) sau optic (cu ajutorul adaptorului din pachet).
Setările detaliate se fac prin aplicația gratuită Sonos (S2) pentru Android și iOS, de unde este nevoie parcurgi câțiva pași până a începe să o folosești. Trebuie să îți faci un cont și să urmezi câțiva pași pentru a sincroniza Arc-ul cu aplicația și apoi se poate utiliza. Unul dintre acești primi pași sunt și verificarea dacă există update-uri pentru sistem, iar dacă sunt, le va face automat. Poți sincroniza și telecomanda televizorului cu Arc-ul prin aplicație (are port IR), iar de acolo poți reda conținutul audio de pe mobilul/tableta ta (inclusiv prin Apple AirPlay 2) și poți personaliza anumite aspecte din funcționare.
Pentru utilizarea Arc cu TV ai în aplicație și o opțiune de a face vocile să se audă mai bine, sau să modifici parametri la înalte respectiv joase. De asemenea, ai și opțiune de Crossfade și Sleep Timer, sau o opțiune de sunet reglat automat pentru perioada nopții.
Controlul se poate face nu numai prin aplicație, butoanele touch de pe Arc sau telecomanda TV-ul ci și vocal prin Amazon Alexa sau Google Assistant fiind nevoie să sincronizezi aplicațiile dedicate ale acestora cu Arc-ul prin aplicația Sonos. Mai mult de atât, poți instala și aplicații de muzică third party, cea mai importantă fiind Spotify pentru a reda piesele tale preferate.
Teste
Pornind de la dimensiuni care sunt destul de impresionante pentru că pus lângă un TV de 158cm este aproape la fel de lung ca acesta și până la aspect, calitatea materialelor folosite și ambalaj, Arc sigur impresionează la prima vedere.
Conectarea am făcut-o rapid la TV prima oară prin HDMI (e musai să pui la portul cu suport ARC al TV-ului), iar conectarea la rețea/net o faci din aplicație. Nu durează mult până se sincronizează totul și ești gata de utilizare. De asemenea, am testat și acel adaptor și am făcut conexiunea prin optic, dar acolo vei pierde anumite avantaje pe care le ai prin HDMI Arc. Nu o să simți diferența dacă faci conectarea prin cablu de rețea sau Wi-Fi (care din păcate merge doar pe 2.4GHz), important este ca ceea ce vrei tu să redai auditiv să fie în acea rețea. Zic asta pentru că, spre exemplu, eu am o Amazon Alexa conectată prin 5G și a trebuit să o mut pe 2.4Ghz în speranța ca voi reuși să o sincronizez cu Arc-ul. Misiunea a eșuat inclusiv cea prin care ar fi trebuit să pot instala prin aplicația Sonos S2 cei doi (sau măcar unul) asistenți vocali. Pur și simplu în aplicație nu apar nicăieri să-i pot instala. Am modificat regiunea (USA/UK), poate or fi restricții ceva, dar nu am reușit să instalez niciunul din asistenți. Pur și simplu orice metodă sau încercare nu au dat roade și uite așa unul dintre cele mai interesante avantaje și feature-uri ale lui Arc nu au putut fi folosite.
Luând în considerare faptul că este un produs premium Sonos pentru “TV, films, music, gaming, and more” era de așteptat ca să ofere o calitate a sunetului impecabilă, performanțele maxime fiind atunci când este folosit în filmele Blu-ray cu suport Atmos. Filmele se aud excelent, iar sunetul este redat perfect de ARC, acesta inundând sufrageria cu un spectru variat de înalte, joase și o spațialitate perfectă mulțumită și celor patru difuzoare montate în partea de sus, respectiv în lateralele subwoofer-ului.
Volumul maxim este mai mult decât suficient pentru o sufragerie de 3/4 metri, iar acele mici posibilități de personificare ale sunetului completează și mai mult experiența auditivă. Spre exemplu dacă te uiți la un documentar sau știri poți activa opțiunea ca vocile să se audă mai clar, iar egalizatorul ajută și el foarte mult. Jocurile de pe PlayStation 4 sunt o nebunie cu Arc, experiența fiind acum completă. Cu HDR activat și Arc setat exact cum preferi tu, jocurile devin mai imersive și mai palpitant de jucat.
Controlul l-am folosit mai des din telecomanda TV-ului, deși de multe ori foloseam și touc-urile de pe Arc dacă eram prin zona televizorului. Folosind mult smartphone-ul și aplicația Sonos S2 era la îndemână și apelam și la acest mod de control pentru Arc.
Muzica se aude bine fie că am folosit MP3-urile din memoria smartphone-ului, clipuri de YouTube sau Spotify-ul din aplicația Sonos S2, iar sesiunile zilnice de binging pe Netflix și HBO GO au fost mai intense datorită lui Arc.
La încheierea testelor și după împachetarea și pregătirea coletului pentru returnat, am stat să mă gândesc puțin oare care sunt părțile negative după experiența cu Arc și în afară de situația ciudată cu asistenții vocali, cred că un subwoofer separat ar oferi soundbar-ului un sunet și mai bogat decât poate, dar de bine de rău, în oferta Sonos sunt disponibile și astfel de dispozitive compatibile cu Arc, pe lângă posibilitatea de a-l prinde de perete, deasupra TV-ului pentru o spațialitate și mai bună a sunetului.
Concluzie
Sonos Arc merită o poziție destul de înaltă în ierarhia soundbar-urilor premium pentru că are un aspect simplu și atrăgător, funcționalități și posibilități diferite de conexiune la rețea și cu device-uri terțe și nu în ultimul rând, pentru că oferă un sunet bogat fie că-l folosești la TV pentru filme/seriale sau jocuri fie că optezi pentru muzica preferată.
Sonos Arc este disponibil în culorile alb și negru, are un preț de aproximativ 4.000 lei în România, iar pe site-ul oficial are un preț de 899 euro.