În general routerele mai performante au și dimensiuni mai mari și nu prea țin seamă de aspect, dar sunt și excepții. De la router vrem un net puternic și stabil și o acoperire bună, în mare parte prin wi-fi, dar la nevoie și prin fir. Gamerii și streameri au nevoie de un astfel de router, iar aici contează foarte mult și lărgimea benzii și vitezele de tranfer.
Mercusys are astfel de echipamente fiind specializat în dispozitive rapide de conectare și tranfer, dar nu sunt neglijate nici acoperirea semnalului sau port-urile pentru transfer prin fir. Un dispozitiv care este capabil de cele menționate este proaspătul lansat modelul MR50G, un Router Wireless Dual Band Gigabit pe care l-am primit în teste și vom vorbi, în rândurile care urmează, despre el.
Pachet
Am spus la introducere despre aparate mari și nu prea elegante pentru acest tip de conectare fără și cu fir la internet, dar nu este cazul lui Mercusys MR50G, care vine într-un ambalaj care combină culorile negru, roșu și scris alb, de pe care aflăm că ascunde un router subțire, ușor și cu multe antene, cel puțin așa vedem din imaginea de pe ambalaj. E mic, dar conform specificațiilor tehnice și al tehnologiilor suportate ne dăm seama că avem de-a face și cu un device performant.
Pe laturile din stânga și din dreapta ale ambalajului sunt trecute informații despre specificații și conținut, dar și câteva feature-uri importante, iar pe partea din spate avem informații despre vitezele de tranfer și acoperirea extinsă a semnaluli, dar și despre conectarea smart, prezența tehnologiei MU-MIMO și o comparație a vitezei de transfer a unui router normal și MR50G.
În cutie se află MR50G cu țiple pe partea de sus și pe cele 6 antene omni-direcționale fixe, într-un cofraj protector din carton tare unde se află și alimentatorul de curent, un ghid rapid de instalare și un cablu ethernet.
Ambalajul, prin aspectul său și informațiile oferite pe acesta, are toate șansele să atragă privirile de pe raft și cartonul utilizat, respectiv cofrajul din interior, sunt importante pentru protecție.
Aspect
Împachetat atent la scoaterea din cutie, MR50G se transformă imediat într-un păianjen-robotic când se îndreaptă antenele și este foarte subțire și ușor.
Confecționat dintr-un plastic tare, MR50G iese în evidență prin design-ul de pe partea de sus care combină efectele mate cu dungi lucioase, iar în partea de jos avem un mic LED de stare și logo-ul Mercusys scris destul de mare cu litere lucioase. Negru și griul închis, sunt culorile care predomină, pe lateralele dreapta-stânga având câte două antene care se pot răsuci în mai multe poziții.
Pe toată partea de jos avem un grilaj mare pentru aerisire plus sticker-ul cu codurile de bare și detaliile despre model plus două mici piciorușe de susținere din plastic, iar pe partea din spate, cea a conexiunilor, avem portul de alimentare la curent, un buton pentru Reset/WPS și cele 3 port-uri Gigabit, dintre care unul pentru WAN, toate cu LED-uri micuțe de stare. Trebuie menționat că nu are sistem de prindere pe perete.
În linii mari, MR50G sigur câștigă puncte pentru aspect atrăgător și mărime și greutate reduse, dar să vedem dacă și la capitolul specificații este la fel de bun.
Tehnic
Încă de pe ambalaj, Mercusys laudă MR50G cu performanțele și tehnologiile sale, dar să vedem mai în detaliu care sunt acestea.
MR50G are dimensiunile de 175.6 x 157.2 x 45 mm, iar cele 6 antene omni-direcționale fixe High – Gain, care împreună oferă o acoperire extinsă, au o rată de semnalului Dual Band de 600 Mbps în banda 2.4 GHz și 1300 Mbps în banda 5 GHz, pe frecvențele 2.4 – 2.5GHz respectiv 5.15 – 5.25GHz și funcționează în standardele wireless IEEE 802.11a/n/ac (5 GHz) și IEEE 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz).
Tipul WAN-ului este IP Dinamic/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP și funcționează în protocoalele IPv4, IPv6, elementul de securitate fiind asigurat de WPA-PSK / WPA2-PSK.
La capitolul tehnologii menționăm 3×3 Mu-MIMO prin care MR50G comunică cu mai multe dispozitive în același timp, dar alege în mod inteligent cea mai bună bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv mulțumită funcției Smart Connect. Poate prioritiza anumite dispozitive la alegere și poți administra ușor rețeaua.
Conectarea se face rapid prin alimentatorul de curent, iar instalarea se face accesând http://mwlogin.net, (nu există o aplicație dedicată de mobile) după ce ai conectat router-ul la cablul principal de net via WAN. Despre panoul de configurare și administrare am vorbit puțin și am oferit și imagini, la recenzia noastră la Mercusys Halo S12 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System. Mai multe detalii afli din clipul oficial realizat de Mercusys România:
Testare
M-am convins de MR50G, atât ca design cât și ca specificații tehnice și capabilități și pot să spun că sunt impresionat cum toate s-au armonizat perfect într-un device cu dimensiuni atât de reduse și ușor.
Primele teste făcute sunt cele de acoperire și pot spune că la cea mai lungă distanță față de MR50G, într-un apartament cu pereți de beton de aproape 60 metri pătrați, semnalul este maxim fie că e vorba de mobil, tabletă, laptop sau consola Switch Lite. Vitezele de tranfer în rețea le-am testat pe lângă două smartphone-uri, o tabletă, laptop și consola menționată (via Wi-Fi) și pe PlayStation 4 Pro (Wi-Fi și pe fir), TV (Wi-Fi și pe fir), PC (Wi-Fi și pe fir), iar acestea au fost maxime în parametrii specificați de producător, aici menționând că internetul la locație este furnizat de DIGI la lărgimea de bandă de maxim 300mbps. În LAN, însă, vitezele sunt maxime cu condiția ca cele două device-uri între care faci transfer să aibă amândouă port-uri gigabit conectate la router.
Pe toate device-urile menționate am lăsat deschise fie sesiuni de streaming video/jocuri, fie tranferuri în rețea sau de pe internet, iar MR50G nu s-a încins și nici nu a început să dea rateuri. Conexiunea a fost constantă.
Streaming-ul video a fost testat via Netflix (4K), HBO GO și YouTube, iar cel de jocuri cu Fortnite, Call of Duty Warzone și mai multe titluri prin GeForce NOW (online), iar la muzică am pus la treabă Spotify-ul. Am mai testat, de asemenea și cum se comportă semnalul și conexiunea cu device-urile mobile în mișcare pe suprafața apartamentului, iar acesta a fost constant, respectiv am umblat și la administare cu acea prioritizare de care vă spuneam mai sus și într-adevăr, ai posibilitatea destul de amănunțită de a interveni în setări, șansele să-ți faci totul așa cum dorești, fiind foarte mari.
Având un aspect plăcut și neavând posibilitatea să-l prinzi de perete, pe birou MR50G chiar arată bine și nu ocupă mult spațiu, însă dacă ai 3 cabluri conectate la el, începe să-și piardă stabilitatea fiind prea ușor. Bineînțeles, dacă faci un cable management și prinzi cablurile de birou, acestea nu vor mai trage router-ul după ele. Să nu mai vorbim că parcă totuși numai 3 port-uri sunt puține. WAN din prima va fi ocupat, și în cazul meu am conectat și TV și PC-ul, consola PS4 rămânând deoparte, dar noroc că toate au și suport wi-fi ceea ce face situația mai ușor de suportat.
Concluzie
Mercusys AC1900 Wireless Dual Band Gigabit Router (MR50G) are un semnal puternic și o acoperire bună și oferă performanțe de top plus că totul vine ambalat într-un device mic, ușor și elegant. Faptul că nu se poate monta pe perete și că totuși 3 port-uri mi se par puține, sau mai bine zis doar 2 căci unul va fi ocupat de cablul de internet (WAN), nu sunt chiar așa mari minusuri pentru că se compensează prin vitezele mari pe Wi-Fi.
Mercusys AC1900 Wireless Dual Band Gigabit Router (MR50G) se comercializează la un preț de aproximativ 250 lei.