Cinemascop – (mai mult decât) un festival de film la mare

0
685
Ascultă acest articol


A treia ediție a festivalului Cinemascop a avut loc între 1-5 august în Grădina de vară din Eforie Sud, după ce timp de mai multe luni posibilitatea organizării unui astfel de eveniment a fost incertă. Faptul că festivalul se desfășoară în aer liber a devenit un avantaj și, cu un set de reguli de urmat, cei prezenți au putut să se bucure de filme și artă sub cerul liber timp de 5 zile.

Anul 2020 a început cu planuri mari. Cu toate că acestea au fost date peste cap ulterior, speranța că cea de-a treia ediție a festivalului Cinemascop va avea loc de la 1 august, așa cum este tradiția, a rămas. Și s-a întâmplat! Festivalul a fost încă o dată un succes, spectatorii au aplaudat, au râs și s-au emoționat seară de seară. Atmosfera de festival i-a întâmpinat pe vizitatorii ce au trecut pragul grădinii, iar noile reguli ce au trebuit urmate nu au fost un impediment ci, din contră, au subliniat faptul că filmul și arta ne pot aduce împreună în orice situație, chiar dacă acest lucru presupune purtarea măștii și păstrarea distanțării fizice.
Cele 200 de locuri disponibile s-au ocupat în fiecare seară. Spectatorii au vazut filme europene, oferite de membrii EUNIC România – Delegația Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh (prin Ambasada Republicii Cehe), Insititutul Polonez, Ambasada Suediei și Institutul Cultural Român – precedate de animații de scurt metraj oferite de către Institutul Francez. De asemenea, Reprezentanța Comisiei Europene în România, care a sprijit proiectul de la început, a revenit anul acesta cu spotul pentru documentarul „Generațiile UE”, ce va fi lansat în curând.

Dar Cinemascop a avut de oferit mai mult decât filme. Expoziția de fotografie, care a devenit deja un element tradițional, a oferit o imagine de ansamblu asupra scurtului, dar intensului istoric al festivalului. Componenta artistică nu a lipsit nici anul acesta, deoarece E T A J on wheels a venit la Cinemascop cu un white cube ce a fost instalat în incinta cinematografului, în care au fost prezentați artiști români în fiecare zi, cu expoziții solo și duo. De asemenea, cei care au vizitat grădina înainte de film au putut să răsfoiască și să ia acasă cărți și alte materiale informative din partea institutelor culturale partenere și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru a întregi atmosfera, vizitatorii s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou și de mult așteptata bere cehă Budweiser Budvar, oferită la finalul proiecției.

Cinemascop a apărut în 2018, la inițiativa Centrului Ceh București. La început o idee nebunească, proiectul a prins contur în cele câteva luni de pregătiri, în care redeschiderea unei grădini de vară abandonate a devenit un obiectiv tangibil.

Împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie și al RADEF RomâniaFilm, echipa Centrului Ceh, formată din fostul director František Zachoval (în prezent, Robin Ujfaluši), Sorina Neaga și Emil Cristian Ghiță, a reușit să pună din nou pe hartă un spațiu uitat și, timp de câteva zile pe an, să ofere turiștilor și localnicilor din Eforie Sud posibilitatea de a (re)vedea filme pe ecranul cinemascop al grădinii. În timp, spațiul a reînviat, activitățile din timpul festivalului au devenit mai variate și grădina s-a umplut de spectatori entuziaști.

Chiar dacă a fost organizat într-un format restrâns, Cinemascop a reușit și anul acesta să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber celor aflați la mare, cultura fiind un element deseori ignorat într-un astfel de context. Iar pentru a vedea un film în aer liber există, iată, locuri care au fost construite chiar cu acest scop: grădinile de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.