Ascultă acest articol


Ne-am gândit să vă pregătim un material în care vă recomandăm 5 filme din portofoliul actorilor care-și sărbătoresc zilele de naștere în perioada 20 și 27 august. (Un articol de Sebi Răducu)

20 august

Andrew Garfield

Andrew Garfield (37 de ani) este unul dintre cei mai talentați actori tineri de la Hollywood ajungând la o notaritate imensă după asocierea sa cu franciza Spider-Man în seria de scurtă durată The Amazing Spider-Man, cu care a colaborat chiar cu Marc Webb, și el un regizor de urmărit, dar și ca soldatul non-violet din filmul regizat de Mel Gibson, Hacksaw Ridge, care l-a propulsat pentru prima dată în lista candidaților pentru Oscarul la categoria Cel mai bun actor în rol principal și i-a adus un Global de Aur în același an (2017).

Never Let Me Go (2010 – r. Mark Romanek) – bazat pe un roman SF distopic al lui Kazuo Isiguro, pentru care a luat Premiul Saturn în vara lui 2011.

The Social Network (2010 – r. David Fincher) – bazat pe o carte scrisă de Ben Mezrich legată de fondarea platformei sociale Facebook, al cărui conținut e bazat pe experiențele povestite chiar de personajul jucat de Garfield – co-fondatorul Saverin.

99 Homes (2014 – r. Ramin Bahrani) – primul film la care a participat ca producător, bazat de bula imobiliară a anilor 2000 din America, unde multe familii au fost evacuate din casele în contextul recesiunii din 2008.

Silence (2016 – r. Martin Scorsese) – cel mai solicitant rol din punct de vedere fizic, unde a fost nevoit să slăbească 18 kilograme pentru a juca rolul unui călugăr misionar creștin aflat în Japonia perioadei șogunatului, un film bazat pe cartea eponimă a lui Shusaku Endo.

Breathe (2017 – r. Andy Serkis) – un film personal pentru regizor – aflat la debut și producător – al cărui bunic e jucat de Garfield, urmărește experiența de viață a unui om de familie care se infectează cu poliomelită la aproape 30 de ani și rămâne paralizat toată viața.

21 august

Peter Weir

Peter Weir (76 de ani) este una dintre figurile importante ale cinematografiei australiene reprezentate de Noul Val al anilor 70, pentru prima dată cunoscut cu filmul regizat în anii 70 bazat pe romanul eponim, Picnic at Hanging Rock. Totuși publicul din lumea largă îl cunoaște cel mai bine pentru filmele care i-au adus nominalizări la Oscar – Witness (cu Harrison Ford), Dead Poets Society (cu Robin Williams), Greencard (cu Depardieu), The Truman Show (cu Jim Carrey), Master & Commander (cu Russel Crowe).

The Last Wave (1977 – cu Richard Chamberlain în rol principal) – urmărește experiențele misterioase ale unui avocat din Sydney a cărui viață iese din banalul cotidianului după ce preia un caz – prin care află că are o conexiune mistică un grupul aborigen acuzat de crimă.

Gallipoli (1981 – cu Mel Gibson într-unul din rolurile principale) – urmărește drumul unor tineri australieni care trăiesc în zona rurală și se înrolează în Armată pentru Primul Război Mondial, ca apoi să fie repartizați și trimiși în peninsula Gallipoli, acolo unde au avut loc una din cele mai sângeroase campanii ale britanicilor, pierzându-și inocența pe parcurs.

The Year of Living Dangerously (1982 – cu Mel Gibson și Sigourney Weaver în rolurile principale) – prezintă experiențele unui jurnalist australian trimis la Jakarta în Indonesia, care intră într-un domino de evenimente create de tulburările sociale culminate cu lovitura de stat eșuată din 1965 – Mișcarea 30 Septembrie.

The Mosquito Coast (1986 – cu Harrison Ford și Hellen Mirren în rolurile principale) – prezintă povestea unei familii care se mută din Statele Unite într-o junglă din America Centrală (locație de filmare – Belize), pentru o viață mai simplă și mai practică; din nefericire, frica legată de un potențial război nuclear și frustrarea trăită de consumerism afișată de patriarhul familiei face ca viața paradisiacă să se transforme într-o distopie imprevizibilă.

The Way Back (2010 – cu Dragoș Bucur și Alexandru Potocean în distribuție) – bazat pe memoriile unui fost prizonier de război și detinut polonez din gulagurile sovietice, Slawomir Rawicz, a cărui poveste se bazează pe evadarea dintr-un astfel de lagăr și mers la pas aproape 6.400 de kilometri din Siberia către cealaltă margine a continentului – India.

(Un articol de Sebi Răducu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.