Ascultă acest articol


“mi-a plăcut muzica artiștilor antagoniști la fel de mult ca muzica indie rock cântată de Mayday și Zuke. ”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 25 august 2020

Studio: Metronomik

Distribuitor:  Sold-Out Software, Mastertronic Group

Platforme: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows PC

Clasificare: 3+

Sinopsis:

Condu revoluția muzicală în NO STRAIGHT ROADS, un joc de acțiune-aventură venit din partea lui Wan Hazmer (Final Fantasy XV) și Daim Dziauddin (Street Fighter V).

Explorează Vinyl City și luptă cu megastaruri ai muzicii în calătoria ta pentru a învinge imperiul opresiv EDM și experimentează o aventură plină de acțiune care combină muzica cu luptele la persoana a 3-a, pe o coloană sonoră de senzație!

Recenzie:

Te-ai săturat de dominația muzicii de nouă generație infuzată cu efecte digitale și golită de pasiune? No Straight Roads vorbește pe limba ta în acest caz, cântându-ți la urechea muzicală o baladă indie rock despre întoarcerea muzicii pornită din pasiune într-o lume dependentă de comerț și sunete electronice.

NSR este un action-adventure ritmat despre o trupă indie rock care vrea să elibereze orașul Vynil City de sub dominația EDM (Electronic Dance Music), muzica care pune toată electricitatea orașului în mișcare și care este controlată de marile corporații. Cu un nume de trupă funky ca Bunk Bed Junction, îi îndrăgești destul de repede pe Mayday și Zuke, mai mult doar pentru spiritul energic decât pentru vreo dezvoltare narativă profundă.

Evident, cel mai mare plus al jocului îl constituie coloana sonoră, dar am apreciat aproape la fel de mult stilul grafic și atmosfera de action-adventure clasic, cu hub-uri explorabile ticsite de puncte de strâns, NPC-uri cu care poți schimba o vorbă și obiecte deblocabile.

Bunk Bed Junction detronează artiștii EDM unul câte unul deturnându-le concertele, în boss battle-uri dictate de ritmul muzicii. Fiecare artist învins înseamnă un nou district al orașului aflat sub controlul tău, mii de fani dobândiți, upgrade-uri și collectibles. Între aceste concerte plănuiești următoarele acțiuni în baza de operațiuni din canale și explorezi orașul într-un mod free-roam oarecum limitat dar arătos.

Luptele nu sunt complet controlate de muzica de fundal, însă aceasta contează într-adevăr și o ureche (sau două) muzicale ți-ar prinde și mai bine, eventul dacă joci în modul co-op în doi. Loviturile artistului boss te atacă pe beat-ul muzicii sale, la fel ca diversele obiecte care te atacă (note muzicale, globuri disco ș.a.m.d.), ceea ce înseamnă că mai degrabă soundtrack-ul îți indică când urmează un atac și trebuie să te ferești ritmatic, ca apoi să ai o fereastră deschisă pentru atacurile tale melee și ranged sau cele speciale.

Spre deosebire de alte jocuri ritmate, desfășurarea acțiunii nu depinde chiar în totalitate de muzică, combat-ul ține de abilitățile tale și dacă nu ai un simț al muzicii tot poți să termini jocul. Adesea pe mine m-au ajutat indiciile vizuale mai mult decât cele sonore, întrucât sunt un afon cu răbdare diminuată. Dacă pierzi în mijlocul unui concert (așa se numesc boss battle-urile), poți continua respawnat din același punct în care rămăsesei, dar nu mai beneficiezi de scor mare. După fiecare concert deturnat ești notat și primești fani în funcție de performanță. Numărul de fani deblochează abilități în skill tree, așa că vei fi motivat de recompense practice să obți scoruri mai bune. Poți reveni asupra nivelului oricând poftești după completarea acestuia.

Mayday are o chitară electrică, iar Zuke lovește cu bețele sale de toboșar. Atacul range funcționează numai cu muniția adunată în urma inamicilor doborâți. Există atacuri speciale pentru fiecare membru al mini-trupei, dar și abilități colective. Poți schimba între personaje instantaneu atunci când joci solo. Un exemplu de abilitate la nivel de trupă utilă este cea care îți oferă jumătate din bară de HP a celuilalt personaj atunci când se golește cea a celui cu care joci în momentul de față. Bineînțeles, multe abilități puternice sunt utilizabile o singură dată per rundă.

Ce nu mi-a plăcut în miezul gameplay-ului, este că în boss battle nu poți schimba camera. Înțeleg de ce este fixă și cum te ajută să te concentrezi pe bătălia muzicală, și cum pune accent pe design-ul unic de nivel, însă au fost totuși unle situații în care schimbarea unghiului manual m-ar fi ajutat enorm să înțeleg ce se întâmplă. Căci uneori ecranul este atât de plin de acțiune că cel puțin eu m-am simțit în acest caz copleșit. Un ecran prea încărcat, pe de altă parte, e mai provocator pentru alții, și mă gândesc că te învață să ai atenție distributivă. Altfel, se poate observa o creativitate simpatică pe partea de level design pentru boss.

Orașul, deși cam micuț pentru gustul meu, mi-a dat foarte repede un vibe nostalgic față de vechile platformere 3D. Așa cum se poate admira și-n imagini, design-ul dominat de neoane colorate și atmosfera generală energică mi-a oferit acea pată de lumină pe care o căutam după ce am terminat câteva jocuri sumbre. Mă așteptam să fie 100% linear din puținul material văzut înainte așa că am fost cumva plăcut surprins de aceste hub-uri.

Pentru un joc realizat în Unreal Engine 4, te-ai aștepta la mai mult, însă tehnic vorbind este destul de limitat în termeni de animații sau acțiuni posibile pe parcursul jocului, și am dat și de câteva glitch-uri grafice, de obicei în timpul unor cutscene-uri, dar nimic care să îți piară cheful de jucat. Îmi imaginez că echipa indie a avut timp limitat pentru producția jocului, și apreciez că s-au concentrat pe muzică și fucționalitatea combat-ului pliat pe această muzică. De altfel coloana sonoră este extrem de catchy. Deși trebuiau învinși, mi-a plăcut muzica artiștilor antagoniști la fel de mult ca muzica indie rock cântată de Mayday și Zuke. Nu-i de mirare că ediția de colecție a jocului vine la pachet cu un disc de vinil.

În ciuda imperfecțiunilor sale, majoritatea scuzabile, jocul merită încercat de împătimiții action-adventure care vor ceva nou, și-l recomand mai ales celor care se regăsesc în povestea duo-ului Bunk Bed Junction, chiar dacă nu au talentul lor, dar care empatizează cu dorința de a diversifica playlist-ul comercial cu muzică făcută din pasiune pură. Dacă îți dorești să susții dezvoltatorii, eu zic că merită Collectors Edition, fiindcă la prețul unui joc AAA standard te bucuri de conținut colecționabil deosebit, cum ar fi o pereche de bețe, pe lângă acel disc.

No Straight Roads îl găsiți din 25 august în format digital pentru PlayStation 4 pe PlayStation Store, Xbox One prin Microsoft Store, PC prin Epic Game Store, pe Nitendo Switch prin Nintendo eShop și retail în magazinele de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.