Ascultă acest articol


Ultimele terminale mobile pe care le-am primit în teste au display-uri uriașe și sunt adevărate mașinării capabile să proceseze rapid informațiile și includ componente performante fiind dedicate unui segment pretențios de utilizatori, dar Samsung a venit cu serie mai accesibilă dedicată publicului tână și anume vorbim de seria A.

Samsung Seria A (de la “Awesome“) e divizată în mai multe modele cu mărimi și performanțe diferite, oferind câte ceva pentru fiecare tip de utilizatori, iar noi vom vorbi puțin despre Samsung Galaxy A41, lansat în această primăvară cu câteva mici modificări față de primul model, A40.

Pachet

Ambalajele seriei A, de la Samsung, sunt albe și sunt confecționate din carton tare, destul de abstract, având doar o imagine cu produsul și modelul și codurile de bare aferente, iar în cutie găsim, pe lângă A41, un ghid rapid de utilizare, garanția, alimentatorul și cablul USB care poate fi folosit și pentru date și o pereche de căști in-ear.

Este o cutie mică în dimensiuni și cât se poate de standard în conținut, având totuși incluse o pereche de căști unde nu le găsim la pachet nici la modele de top ala altor branduri.

Aspect

De la terminalele uriașe care predomină piața, la un smartphone cu display mai mic nu înseamnă neapărat un regres, cel puțin nu în cazul lui A41 care arată excelent! Display-ul e mai mic, dar și smartphone-ul mai subțire, cu forme rotunjite și o greutate redusă. În mână arată superb, elegant pe negru (Prism Crush Black mai exact), iar cine dorește culori mai vii poate opta pentru variantele Prism Crush White, Prism Crush Blue, Prism Crush Red sau Prism Crush Silver cu mențiunea că nu sunt disponibile toate pe teritoriul nostru.

Dacă tot am vorbit de culori, cel pe care l-am primit în teste are capacul de un gri închis spre negru, iar dacă-l privești atent se observă un model abstract cu linii, foarte atrăgător. În funcție de lumină, capacul generează o paletă de culori foarte interesantă. Pe spate avem 3 camere și un LED Flash, în partea din stânga sus, iar în centru, în partea de jos avem logo-ul Samsung.

Display-ul de 6.1″ ascunde un cititor de amprente, în partea de jos, iar sus avem difuzorul și camera selfie (în formă de lacrimă). Pe latura din dreapta avem butonul de Power și cel de Volum +/-, iar pe cea din dreapta sertarul dual-SIM. În partea de sus, avem un microfon, iar pe cea de jos avem difuzorul, microfon, jack-ul pentru căști și portul USB-C.

Sunt foarte încântat de A41 la capitolul aspect și faptul că are dimensiuni reduse îl face apt de utilizare și de către copii și tineri, dar să vedem cum stăm cu performanța.

Tehnic

Update-ul pentru A40, A41 promite să aducă o performanță mai bună și tehnologii noi despre care vom afla imediat.

Dimensiunile lui A41 sunt de 149.9 x 69.8 x 7.9mm și cântărește 152gr, iar la interior găsim un procesor octa-core Mediatek MT6768 Helio P65 (2GHz, 1.7GHz), GPU Mali-G52 MC2, 4GB RAM și memorie internă de stocare de 64GB care poate fi extinsă până la 512GB prin card microSD.

Display-ul Super AMOLED este de 6.1″ și suportă rezoluția maximă de 2400 x 1080 (FHD+) având o densitate a pixelilor de 431 ppi, iar A41 rulează Android 10 cu One UI 2. A41 include un radio FM, pe partea de GPS avem suport A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, iar la conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 și USB 2.0.

Pe partea de telefonie avem 4G prin dual nano-SIM, care poate se împarte, după preferință și în 1x nano-SIM și 1xmicroSD, iar la senzori avem Fingerprint (optic integrat în display), Accelerometru, Gyroscop, Proximitate și Compas.

Camerele principale sunt de 48 MP, f/2.0 (wide), 8 MP, f/2.2 (ultrawide) și 5 MP, f/2.4, (depth) + LED flash, iar cea selfie este 25 MP, f/2.2 (wide), capabile să filmeze 1080p@30fps, iar bateria Li-Po este de 3500 mAh cu suport Fast Charging 15W.

Din specificații A41 pare să fie destul de capabil ca performanță pentru orice task, camerele sunt decente, iar bateria este tocmai potrivit pentru un astfel de sistem.

Teste

În primul rând, încă o dată vă spun cât de cool se simte și arată în mână A41, aspectul fiind clar printre cele mai importante aspecte smartphone-ului. Poți opta între mai multe culori ale capacului spate, iar pentru vechea și des întâlnita problemă cu camerele principale ieșite un pic în relief, se poate opta pentru o husă care-ți va proteja și mai bine device-ul.

Am făcut câteva teste de viteză și stabilitate de transfer via internet și am fost convins de A41. Testele le-am făcut atât cu Speed Net, cât și prin transferuri de date și streaming, rezultatul fiind undeva la 250Mbps via wifi.

Filmele și clipurile se văd foarte bine pe display-ul de 6.1″ cel puțin eu am fost convins din ce am testat pe YouTube, Netflix și HBO GO, iar muzica nu se aude prea spectaculor în difuzorul din partea de jos, dar nici pe căștile din pachet. Însă, dacă optezi pentru niște căști mai performante, fie ele pe fir sau Bluetooth, experiența audio este foarte bună pe A41, Spotify fiind pregătit să-ți redea muzica preferată din playlist.

Jocurile merg și ele foarte bine pe A41, Asphalt, Fortnite și Call of Duty Mobile fiind o plăcere de jucat, iar testul suprem a fost cu GeForce NOW unde am vrut să văd, pe lângă cum arată jocuri precum Death Stranding sau Watch_Dogs 2, dacă este stabilă conexiunea și nu am fost dezamăgit.

Convorbirile fie ele telefonice sau de conferință, se aud foarte bine de ambele părți, iar camera selfie este tocmai potrivită pentru Zoom, Whatsapp sau Facebook Messenger.

Android 10 cu One UI 2 rulează foarte lin și fără întreruperi pe A41 și aplicațiile proprietare Samsung fac experiența de utilizare și mai ușoară și plăcută, iar pe partea de securitate, scanerul de amprente și recunoașterea facială sunt rapide, iar Samsung Knox e la datorie.

Aplicația camerelor foto este simplificată la câteva moduri principale și importante de fotografiere și filmare, iar la teste a fost responsive și rezultatele le puteți vedea mai jos. Am folosit modul standard foto și video, cu AI activat lăsând să detecteze automat scenele (o face destul de rapid) și am făcut fotografii wide, ultra-wide și cu zoom maxim, respectiv de aproape (macro), cu Live Focus și la 48MP. Filmarea a fost făcută la Full HD.

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Nu am uitat de baterie, care după o zi de utilizare cu testele de mai sus (100% dimineața), seara a sosit timpul să-l pun la încărcat, bateria încărcându-se destul de rapid cu ajutorul încărcătorului Fast Charging 15W din pachet. În aproximativ 2 ore, A41 era gata de “joacă”.

Concluzie

Am pus titlul acestei experiențe hands-onSamsung Galaxy A41 – Companionul perfect pentru elevi și studenți” pentru că văd acest smartphone perfect pentru această categorie de vârstă. Atât elevii cât și studenții au prin A41 tot ce este nevoie pentru entertainment, dar și pentru școală și chiar și cei care preferă pur și simplu un device bun, elegant și de dimensiuni mai mici decât este trendul zilelor acestea, pot primi tot ce au nevoie.

Pe partea de multimedia se descurcă foarte bine, filmele și jocurile rulând fără probleme, dar pe partea audio este nevoie de căști mai performante ca cele din pachet sau redarea prin Bluetooth, pentru a descoperi cu adevărat calitatea audio a A41. În mod office poți lucra fără grijă, iar fotografiile făcute cu el sunt destul de O.K. pentru amatori.

Samsung Galaxy A41 este disponibil în România la un preț de aproximativ 1400 lei sau în oferta operatorilor de telefonie prin abonament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.