Popularitatea jocurilor a crescut și crește rapid, iar jocurile evoluează și ele și gamerii au nevoie de sisteme puternice pentru a le putea juca. Un element important al jocurilor este componenta multiplayer care de câțiva ani a ajuns pe arene și stadioane în competiții eSport internaționale.
Pentru a putea juca titlurile preferate, după cum spuneam, este nevoie de un sistem capabil, fie că vorbim aici de PC/laptop-uri, device-uri mobile sau console, iar pentru cei care preferă componenta multiplayer au nevoie de un lucru esențial: conexiune bună la internet! Așadar, internetul joacă un rol important și sunt câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a oferi o experiență de joc perfectă. Viteza de transfer, conexiunea stabilă și securizată și acoperire mare Wi-Fi.
Un dispozitiv, care, conform Tp-Link, acoperă toate aceste cereri necesare pentru gaming-ul online, este router-ul de gaming Archer AX11000 premiat cu CES Innovation Award 2019, respectiv Best of CES, tot anul trecut. Despre el vom vorbi în rândurile care urmează.
Pachet
După ce am testat Tp-Link Archer AX6000 și am avut surpriza să dăm nas în nas cu ceva mare, greu și “periculos” – în termerni buni de performanță – era de așteptat ca modelul nou al gamei să se prezinte tot la fel.
Pachetul este mare și greu, este din carton tare, predomină culorile negru și roșu și avem mici highlight-uri aurii pe numele modelului și suportul Wi-Fi 6. Pe cutie vedem o imagine cu crabul mecanic și aflăm câteva dintre elementele cele mai importante ale router-ului. De asemenea, avem și stickere care ne amintesc că beneficiem de 3 ani garanție și suport tehnic gratuit. Pe lateralele cutiei avem informații tehnice detaliate, pe una, iar pe cealaltă avem o imagine cu port-urile de conectare și suntem informați că avem suport printr-o aplicație dedicată.
Pe spatele avem o comparație de viteză de transfer cu alt model mai vechi și informații despre acoperirea extinsă Wi-Fi, suportul pentru gaming și securitate și precizarea că avem acces la statistici.
În cutie avem un cofraj tare în care sunt așezate router-ul, cele 8 antene, ghidul de instalare, alimentatorul și cablul LAN.
Aspect
Tp-Link Archer AX11000 l-am descris deja ca fiind un crab mecanic pentru că e negru, iar picioarele (cele 8 antene) sunt cu roșu, iar când îl întorci invers observi transformarea.
Router-ul este pătrat, cu colțuri ușor rotunjite și are în partea de sus un grilaj mare de aerisire în centru cu un simbol cu LED multicolor. Un alt element de design interesant sunt și cele 8 “șuruburi” false care-i dă un aspect mecanic. Burta bestiei este și ea perforată cu mii de găurele pentru aerisire, în centru având codurile de bare, înconjurate de 4 piciorușe de cauciuc care sunt în același timp și sistem de prindere pe perete.
Pe latura din față, pe mijloc, avem sistemul de prindere pentru o antenă sub care se află trei butoane (Wi-Fi Pornire/Oprire, LED Pornire/Oprire și WPS), pe cea din stânga avem alt sistem de prindere pentru antenă, tot pe mijloc, iar pe cea din dreapta avem, sub sistemul de prindere a altei antene, un port USB 3.0 și unul USB-C. Pe partea din spate, avem panoul de conexiuni – 1x WAN și 8x LAN, buton de Reset și unul pentru On/Off, intrarea pentru alimentator, iar deasupra lor, tot pe mijloc alt sistem de prindere pentru antenă. Alte patru sisteme de prindere pentru antene se află în toate cele 4 colțuri ale router-ului.
Antenele, 8 la număr, au un design interesant generat de formă și culoarea roșie și fiecare este dotat cu câte un sistem de prindere la router care se face ușor, prin apăsare.
Tehnic
AX11000 are dimensiunile 288 × 288 × 184 mm și cântărește (cu tot cu antene montate) 1.6kg, iar la interior avem un procesor Quad-Core la 1.8 GHz și 1 GB RAM.
La conectivitate, portul WAN este de 2.5 Gbps, iar cele 8 LAN sunt gigabit, două dintre ele având suport pentru Link Aggregation (802.3ad). Prin cele două porturi USB 3.0 și USB-C se pot conecta memorii de stocare formatate NTFS, exFAT, HFS+, FAT32 și pot fi folosite ca FTP și Media Server. Wi-Fi-ul 6 este unul Tri-Band având 2.4 GHz cu viteze până la 1148 Mbps (802.11ax) și 2x 5G cu viteze până la 4804 Mbps (802.11ax).
Cele 8 antene de performanță crescută, oferă o putere de acoperire extinsă și au suport Beamforming și 4×4 MU-MIMO, iar router-ul lucrează în modurile Router și Access Point. Printre tehnologiile Wi-Fi suportate avem OFDMA (Comunică simultan cu mai mulți clienți Wi-Fi 6), Airtime Fairness (Îmbunătățește eficiența rețelei prin limitarea ocupării excesive), DFS (Accesează o bandă suplimentară pentru a reduce congestia) și 12 Streams (Conecteaza dispozitivele la mai multă lățime de bandă).
Pe partea de securitate avem prezent, pe lângă WPA 2,3 și WPA/WPA2-Enterprise (802.1x) și HomeCare™ Antivirus, iar prin aplicația dedicată Tether putem afla informații și administra AX11000 și putem interveni în gaming prin Game Center.
Protocoale suportate: IPv4 și IPv6, iar prin aplicație se pot administra Parental Controls și avem mai multe tipuri de conectare prin portul WAN (Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP). AX11000 suportă Cloud Service, NAT Forwarding, IPTV, DHCP și DDNS.
Testare
După ce ai stabilit unde să poziționezi AX11000, alimentezi la curent, conectezi cablul LAN cu netul la portul WAN și deschizi router-ul. Cea mai rapidă instalare se recomandă prin aplicația Tether, pentru Android și iOS, la aceasta conectarea cea mai rapidă făcându-se prin Bluetooth.
În aplicația Tether (pe care o poți folosi dacă-ți faci un ID Tp-Link) va trebui să selectezi acest model și apoi să aștepți să fie găsit de aplicație, următorii pași fiind cei prin care îți alegi un user și o parolă și denumești cele 3 benzi de conectare (2.4Gz și 2x5G) și apoi vei fi gata de treabă. Aplicația te va întreba tipul conexiunii și apoi te poți conecta la internet (Tp-Link 5G în cazul meu, unde conexiunea are 1.2 Gbps).
În aplicație, prima opțiune pe care o faci este să testezi viteza internetului (DIGI 1Gbps la locație), iar de acolo poți vedea în timp real câți sunt conectați și dacă recunoști device-urile tale le poți denumi și atașa câte o pictogramă din câteva exemple oferite în aplicație. Poți vedea, de asemenea, tot în timp real, vitezele de transfer ale fiecărui device, iar la capitolul securitate, avem HomeCare unde avem un Antivirus, QoS și Parental Controls. Prin QoS poți folosi preset-uri gata făcute (Gaming, Standard, Streaming etc) sau poți face propriul preset, acestea modificând setările în funcție de modul de utilizare a router-ului.
Din aplicație poți face update la firmware-ul router-ului, avem posibilitatea de conectare la Alexa și IFTTT prin Smart Life Assistants și mai putem: diagnostica conexiunea, pregăti separat conexiuni pentru vizitatori, controla LED-urile și modul de operare, printre altele. Pentru setări și mai avansate (DHCP Server, NAT Forwarding, IPv6) ni se recomandă să ne conectam prin interfața desktop.
Am făcut un test de viteză de transfer de pe mobil prin Wi-Fi cu SpeedTest și unul prin LAN via DIGI, rezultatele fiind acestea:
A ajuns momentul să testăm jocurile și streaming-ul și acest lucru l-am făcut prima oară de pe un laptop prin GeForce NOW, apoi prin instalare și rulare directă, legat fiind prin Wi-Fi. Death Stranding și Watch_Dogs 2 au rulat ireproșabil via GFN și nu am întâlnit probleme datorită conexiunii, acoperirea fiind maximă într-un apartament de 4 camere cu pereți de beton de 60mp. Am încercat și Fortnite și Call of Duty: Warzone, dar și StarCraft II și Diablo 3 online, direct atât pe laptop cât și pe PC (via LAN) și la fel, conexiunea s-a ținut destul de bine și nu au fost întreruperi. Am continuat cu testele și pe PS4 Pro (legat prin Wi-Fi apoi prin LAN), dar și cu Switch Lite și tot ce am testat cu suport online nu a pus niciun fel de problemă din punct de vedere al conexiunii internet. Ca un fel de stress test am conectat în același timp un pc (LAN), un laptop, tabletă, două smartphone-uri, PS4 Pro (LAN), Nintendo Switch, 2x TV și am dat drumul la transferuri de date, jocuri online, respectiv streaming video/audio și am verificat aplicația care colcăia de activitate, dar AX11000 nu a schițat nici măcar un gest că ar ceda. Nu s-a încălzit, nu s-a blocat, nu au apărut întreruperi ale semnalului – totul s-a comportat normal.
Streaming-ul de video și audio l-am testat prin aplicațiile Netflix, HBO GO, YouTube și Spotify și în perioada acestor teste am avut și o videoconferință, iar toate au rulat impecabil via AX11000. Bineînțeles, la astfel de teste, cu un număr mare de conexiuni active simultan, pentru a funcționa totul la parametri normali trebuie și o bandă largă de internet. Dacă banda de internet de la provider nu este prea mare, semnalul împărțindu-se în mod egal la device-urile conectate active (MIMO controlează asta), este posibil să intervină probleme. Utilizarea preset-urilor deja făcute, din aplicație, favorizează anumite device-uri, iar pe altele le pun în plan secund. Spre exemplu, dacă alegem preset-ul Gaming, atunci PS4 Pro, PC-ul și Switch Lite-ul vor avea prioritate, iar dacă alegem Standard va împărți în mod egal banda.
Este clar că nu degeaba are 1 port WAN 2.5G, 8 porturi LAN gigabit, 8 antene puternice și acele două USB-uri. AX11000 e pregătit să facă față la stres.
Concluzie
TP-Link Archer AX11000 Gaming Router face față cu brio la conexiuni multiple, fie ele pe fir sau wireless, are o acoperire foarte bună datorită celor 8 antene și poți administra cu ușurință totul prin aplicația dedicată. Vorbim de viteze gigabit, iar USB-urile sunt de ajutor dacă vrei să-ți atașezi spre exemplu un NAS și ajungi să ai tot ce-ți trebuie online la îndemână – crabul robotic are grijă de tot.
Practic, AX11000 duce tot ce are legătură cu internetul și viteza de transfer, la un nou nivel care ne pregătește încă de pe acum la benzi de internet ale providerilor mai mari de 1Gbs.
TP-Link Archer AX11000 Gaming Router se comercializează în România la un preț de aproximativ 2.000 lei.