“Crash 4 s-a prăbușit pe consolele noastre să ne mai înveselească cu ale sale culori vibrante de peisaje tropicale care ne fac să mai uităm de frigul care bate la uși.”
Gen: Acțiune
Lansare: 1 octombrie 2020
Studio: Toys for Bob
Distribuitor: Activision
Platforme: Playstation 4, Xbox Series X / S, Xbox One
Clasificare: 10+
Sinopsis:
Crash Bandicoot 4: It’s About Time este primul joc complet nou al seriei Crash din ultimii 10 ani. Pentru a sărbători cum se cuvine această aniversare, Toys for Bob și Activision vor introduce un stil artistic reîmprospătat pentru Crash, bineînteles în spiritul seriei, dar cu o nouă atitudine.
Recenzie:
În așteptarea sezonului aglomerat de lansări mari, la care se adaugă hype-ul noii generații de console și plăci video, la începutul lui octombrie Crash s-a prăbușit pe consolele noastre să ne mai înveselească cu ale sale culori vibrante de peisaje tropicale care ne fac să mai uităm de frigul care bate la uși.
Povestea îi poartă pe Crash și sora sa Coco într-o aventură spațio-temporală de-a lungul multiversului. Li se alătură o variantă alternativă a Tawnei – fosta prietenă a lui Crash – și Dingodile, un fost inamic care s-a retras pentru a deschide un restaurant. Uka Uka creează o ruptură în țesătura spațiu-timp în încercarea de a se elibera pe el și pe Neo Cortex și Nefarious Tropy din închisoarea în care au ajuns la finalul trilogiei. Slăbită de puteri, malefica mască rămâne în urmă în timp ce Tropy și Cortex descoperă că pot de acum încerca să cucerească toate dimensiunile. Crash și restul găștii vor căuta să reunească cele patru Măști Cuantice pentru a repara multiversul.
Inevitabil am făcut mental legătura cu un alt joc cu grafică de film animat cu origini în vechile PlayStation a cărui poveste implică călătoria prin alte dimensiuni: Ratchet & Clank: Rift Apart. Acel joc va beneficia însă de puterea de calcul al unui PS5 și astfel va implica rupturi între dimensiuni în timp real. Cred că este vorba de o coincidență autentică, luând în considerare și atracția din ce în ce mai ridicată în anii recenți față de aceste teorii ale fizicii în filme și jocuri. Următorul Ratchet & Clank se află undeva sus pe lista mea de cele mai așteptate jocuri ale anului viitor și dintr-un anumit punct de vedere mi-am făcut puțin pofta de aventuri cuantice cu noul Crash. Evident, Crash și Ratchet sunt specii total diferite de action-platformer.
Dacă nu ai jucat nimic din vechile titluri Crash Bandicoot, ce își va atrage imediat atenția după stilul grafic viu-colorat este dificultatea nemiloasă dar cinstită. Săriturile trebuie să fie precise atât ca orientare în spațiu cât și timp, fiindcă de cele mai multe ori platformele pe care te deplasezi se află în mișcare. Fără să mă lovesc de numeroasele surprize ale nivelurile nu am avut cum să progresez prin ele. Crash Bandicoot 4 este unul dintre cele mai rejucabile jocuri ale anului nu numai fiindcă ai vrea să reiei nivelul cu mai puține vieți pierdute și mai multe fructe colecționate care îți vor debloca skin-uri, ci și pentru că la un moment dat le poți rejuca inversate sau în alte stiluri care schimbă puțin și gameplay-ul. Așasar, nu sunt doar niște filtre pentru nivel, ci chiar îți oferă noi oportunități de a experimenta. Niveluriel N.Verted pot aplica pur și simplu un filtru de grafică cell-shaded sau alt stil, dar te pot împiedica și să vezi prea departe. Poate cea mai faină idee este cea în care nivelul N.Verted este alb ca o pânză și îl colorezi pe parcurs ce te miști prin el.
Dacă trofeele sunt scopul tău ultim în jocuri, Crash Bandicoot 4 îți dă mai mult decât crezi. Există tot felul de trofee care presupun rejucarea nivelurilor până obți tot ce se poate, pănă ajungi la progresul de 106% când termini jocul și obți un final secret.
Gameplay-ul dă dependență cu ale sale provocări care te recompensează cu skin-uri distractive și trofee demne de laudă. Personal, am nevoie de pauze semnfiicative după un singur nivel, cel mult două, fiindcă astfel de jocuri mă consumă la propriu. Repetatele încercări nu sunt cele mai benefice pentru răbdarea și sănătatea mea mentală. De multe ori controlul mi s-a părut alunecos și sunt astfel nevoit nu numai să sar la timp și să-mi calculez distanța, dar și să mă redresez în aer ca să-mi corectez marja de eroare provocată de piciorușele neastămpărate ale personajelor. Adaugă și platformele care trebuie activate la timp cu ajutorul măștii cuantice și ai nebunie curată. În sensul bun.
Stilul grafic ca pentru ambalaje de caramele și alte bomboane cu arome fructate nu avea cum să dea greș și arată bine pe orice televizor fără să simți neapărat nevoia de rezoluții 4K, deși sunt un bonus chiar și în cazul lui Crash 4. Unreal Engine este în continuare cel mai versatil motor grafic dacă ești suficient de creativ.
Coloana sonoră care te acompaniază ar putea să te scoată din minți dacă reiei prea des checkpoint-urile sau boss battle-urile, mi-ar fi plăcut o opțiune care să facă muzica să ruleze în continuare pe fundal indiferent de acțiunile tale. Cer însă prea mult confort de la un joc al cărui scop este să readucă cât mai mult din gameplay-ul clasic în condiții current-gen.
După remake-ul Tony Hawk Pro Skater 1+2, Activision-Blizzard bifează încă o faptă bună anul acesta pe lista moșului cu un platformer aproape perfect numit Crash Bandicoot 4. Adevăratele arme ale distribuitorului sunt noul expansion World of Warcraft și următorul Call of Duty care se află în faza beta și ne așteaptă odată cu noile console. Oare reușește acestă companie să-și reconstruiască încet dar sigur respectul gamerilor?
Crash Bandicoot 4: It’s About Time îl găsiți din 1 octombrie în format retail și digital pentru PlayStation 4 și Xbox One în PlayStation Store și Xbox/Microsoft Store, și din noiembrie pentru Xbox Series X / S.