Tehnologia folosită la terminalele mobile continuă să evolueze și să ne impresioneze producători din întreaga lume luptând să aducă clienților ce e mai nou. Ajungând într-o perioadă în care atenția s-a axat pe display-urile pliabile, câțiva producători încearcă să ofere o soluție funcționabilă și de calitate.
Unul dintre cei mai importanți producători din lume este Samsung care ne-a uimit atunci când ne-a dezvăluit că au în dezvoltare un terminal cu acest gen de display pliabil și anume este vorba de Galaxy Fold care a avut o lansare, să-i spunem cu peripeții, existând în acel moment câteva probleme de ordin tehnic cu primele modele. Între timp Samsung s-a concentrat și mai mult pe aceste display-uri și a corectat acele probleme anunțând și lansând aproape imediat modelul Galaxy Z Flip despre care am vorbit și noi.
Samsung Galaxy Z Fold2 5G este o decizie firească de a contiua să dezolvolte seria Galaxy Z și vine cu finisaje mai plăcute și include 5G. Haideți să aflăm mai multe despre el.
Pachet
Un smartphone deosebit cere un ambalaj pe măsură și într-adevăr așa și este, Z Fold2 venind împachetat într-o cutie de dimensiuni măricele cu un design simplu și elegant care combină culorile negru și “bronz”, cartonul care acoperă cutia având un decupaj în formă de Z lăsând să se observe o parte din cutia din interior. Pe acel carton avem codul de bare, pe o latură este inscripționat slab vizibil denumeirea întreagă a modelului și cu argintiu, pe partea din față avem trecut: Z FOLD2 5G.
Scoatem cutia din carton și avem inscripționat cu “bronz” un fel de fluture abstract care se deschide și oferă acces la interior unde găsim într-o cutie un ghid și cheița pentru SIM, un alimentator rapid și cablu de date USB-C, o pereche de căști AKG pe USB-C și mai multe căpăcele de silicon de diferite mărimi pentru ele și bineînțeles Z Fold2-ul deschis și acoperit cu o folie pe care sunt inscripționate câteva “Care Instructions”.
Îmi place prezentarea și se simte plăcut atunci când despachetezi totul venind într-o cutie atent realizată și cu un design deosebit.
Aspect
Noi am primit la teste varianta Mystic Bronze care cred eu că merge mai bine la doamne/domnișoare, pentru că există și o variantă Mystic Black care ni s-ar potrivi mai bine. Culoare predomină și are o textură interesantă și nu se continuă și pe ramă ci sunt unite, partea din spate, cea cu camere cu restul ramei. Acestă unificare nu este însă deloc deranjantă și nu deranjează în vreun fel la mână.
Un alt element căruia i s-a acordat la fel de multă atenție ca și display-ului pliabil este balamaua care se simte și funcționează mai bine decât pe Z Flip (Z Fold nu am avut plăcerea să-l avem la teste) și are inscripționată pe mijloc Samsung. Balamaua unește cele două părți are ale Z Fold2, una fiind cu display și camerele de pe spate și alta cu două display-uri. Unificate, atunci când deschizi smartphone-ul se tranformă într-o veritabilă minitabletă.
Pe partea din spate avem 3x camere și un Led Flash, în partea din stânga sus, iar pe latura lungă avem butonul de volum Up/Down, butonul de Power care integrează și cititorul de amprente și două antene, iar pe latura de sus, lângă o antenă avem un microfon. Pe latura de jos avem, de asemenea două antene între care se află un microfon și portul USB-C.
Pe cea de-a doua jumătate a Z Fold2 avem pe lateralele sus și jos între două antene un difuzor respectiv o antenă și difuzor, smartphone-ul fiind dotat cu sistem audio stereo, iar pe latura lungă avem alte două antene și sertarul pentru SIM-uri. Display-ul extern ascunde în partea de sus difuzorul și o cameră selfie pe centru și vine cu folie specială aplicată din fabrică.
Display-ul intern se pliază pe cele două părți ale Z Fold2 și se îndoaie la mijloc atunci când e deschis/închis și are, de asemenea pe display-ul din dreapta o cameră selfie, iar întreg display-ul vine și el cu o folie specială gata aplicată.
Z Fold2 este un smartphone-tabletă arătoasă, elegantă, dar închis este totuși un pic cam mare și atârnă și greu. Acel Mystic Bronze contribuie la aspectul plăcut și pare a avea o construcție bine pusă la punct în frunte cu acea balama care ea însăși este o inginerie tehnologică importantă.
Tehnic
La capitolul aspect Z Fold2 este clar un device atrăgător și atent lucrat, dar să aflăm acum despre specificațiile sale.
Pliat, Z Fold2 are dimensiunile de 159.2 x 68 x 16.8 mm, iar desfăcut 159.2 x 128.2 x 6.9 mm și cântărește 282 g și este construit din cadru de aluminiu cu sticlă în exterior și plastic în interior.
Display-ul din interior este Foldable Dynamic AMOLED 2X are 7.6 inci cu frecvența maximă de 120Hz și o rezoluție de 1768 x 2208 pixeli cu o densitate a lor de 373 ppi. Display-ul Super AMOLED din exterior are 6.23 inci, suportă rezoluția de 816 x 2260 pixeli și este protejat de Corning Gorilla Glass Victus.
În interior avem un CPU Octa-core Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+ (7 nm+) și GPU Adreno 650 și 12GB RAM cu 256GB de memorie internă de stocare (se poate opta și pentru o variantă cu 512GB).
La conectivitate avem 5G (Nano-SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0 și NFC, iar pe partea de GPS avem suport A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS.
La senzori găsim cel de Fingerprint (integrat în butonul de Power), accelerometru, gyroscop, proximitate, compas, barometru și ANT+, iar bateria este Li-Po 4500 mAh cu suport Fast charging (25W), Fast wireless charging (11W) și Reverse wireless charging (4.5W).
Camerele principale sunt 3x12MP (wide, telephoto și ultrawide) și LED flash și 2xSelfie Camera de 10 MP (wide). Cele principale pot filma la 4K@60fps, 1080p@60/240fps și au suport HDR10+, iar cele selfie 4K@30fps, 1080p@30fps și HDR, toate cu suport gyro-EIS.
Sistemul de operare rulat este Android 10 cu One UI 2.5 și include Samsung DeX.
Din punct de vedere tehnic avem niște specificații bune, pe măsura unui aspect elegant și atrăgător, dar acum este momentul să vă spunem cum au decurs acele doar câteva zile de teste.
Teste
În primul rând trebuie să spun că dintotdeauna mi-au plăcut ca smartphone-ul personal să fie mai greuț și nu foarte subțire pentru a-mi aduce siguranța că stă bine în mână și în caz de accidente este mai rezistent. Am spus asta pentru că atunci când am luat Z Fold2 în mână am crezut că mă duc de-a dura cu el :-). Glumesc bineînțeles, este greoi și se simte incomod pliat, în mână dar și în buzunar pus, iar desfăcut mi s-a întâmplat destul de des să-mi alunece să aproape să-l scap de aceea cred că e bine să umbli cu el cu ambele mâini.
Z Fold2 arată bine ca aspect și e plăcut de umblat cu el oferindu-ți avantajul unui display mare și automat o vizibilitate extinsă plus acei 120Hz care vin la fix să completeze experiența de utilizare a lui. Se observă ușor atât vizual cât și la atingere zona de pe display unde se pliază Z Fold2, dar după o zi de utilizare am uitat complet de aceasta.
Un lucru interesant mi s-a părut ce este specificat pe acea folie în care vine împăturit prima oară în pachet unde sunt menționate Care Instruction. Pe lângă mențiunea să nu apeși mai puternic pe camere și faptul că nu e rezistent la apă și conține magneți, este specificat să nu dai jos acea folie protectoare de pe cele două display-uri (exterior și interior). Este o recomandare pentru a nu duce la probleme care m-a făcut puțin curios. De ce să nu am voie să o dau jos sau să o schimb dacă vreau? Ei bine, este specificat la suportul tehnic că dacă vrei să o dai jos sau să aplici altă folie să o facă cineva specializat, iar acel cineva trebuie să fie de la Samsung și costă. Foliile cu care vine Z Fold2 sunt chiar ok și oferă protecție, dar sunt un mare magnet de amprente și se simte altfel experiența de utilizare față de un display fără folie aplicată. Mai mult de atât, am văzut cazuri în care pur și simplu folia se îmbăcsește în timp și devine încețoșată ceea ce strică și mai mult din experiența de utilizare. Nu este o chestie gravă, dar ca fapt divers trebuia să semnalez acest lucru pentru ca potențialii clienți să știe exact la ce să se aștepte.
Rămânem tot la capitolul display intern, care la cei 7.6 inci ai săi sunt cât o tabletă și este o plăcere să-l utilizezi. Din setări poți opta ca Android 10 să se comporte ca și fiind o tabletă și chiar e recomandat acest mod de utilizare pentru că-ți oferă mult spațiu de lucru. În acest mod cele două ecrane se împart în două, pe unul se afișează conținutul, iar pe celalălat informații și detalii, iar când îl întorci ca un fel de minilaptop vei avea pe display-ul de sus poza, clipul etc, iar pe cel de jos apare tastatura despărțită pentru mâna stângă și cea dreaptă. Un mod care, de asmenea, îmi place mult. Spre exemplu în cazul YouTube, în partea de sus va apărea clipul pe care-l urmărești, iar jos vor apărea comentariile și alte elemente, la fel și în cazul aplicațiilor de comunicare și mesagerie. Este plăcut de folosit la birou și chiar dacă pare ciudat, la un moment dat te obișnuiești.
Luat în mână însă și desfăcut în formă de tabletă, Z Fold2, este destul de subțire și ușor incomod și de ținut și de utilizat cu degetele mari. Te vei trezi probabil că-l vei ține cu o mână, iar cu cealaltă vei atinge ecranul, ceea ce va face mai complicat de utilizat anumite aplicații, dar și tastatura concepută inițial pentru utilizarea ambelor mâini.
Am precizat de balama și într-adevăr este foarte bine construită poziționând cele două display-uri în unghiurile cele mai potrivite și îmi mai place rapiditatea și acuratețea cu care poți trece imediat de pe display-ul extern pe cel intern, tot ce e afișat păstrându-se în ambele cazuri.
În general device-urile au anumite target-uri cărora le sunt dedicate și am stat puțin să mă gândesc căruia dintre ele îi este dedicat Z Fold2? Este performant, dar la ce ar putea ajuta această performanță. Are camere bune, deși nu excelează. Are un display mare și boxe stereo, deși filmele/clipurile nu se văd pe tot ecranul datorită rației diferite. Personal cred că cea mai bună experiență maximă de utilizare estea cea de browsing și social media prin multitasking. Navigarea și utiizarea aplicațiilor de social media, chiar și cele de conferință audio/video fiind perfecte, display-ul mare meritând toate laudele. Spre exemplu, poți deschide două aplicații în același timp, să zicem Instagram și Twitter și poți naviga excelent pe cele două și mai mult de atât poți împărți ecranul pe din trei. Lași un clip să ruleze de pe YouTube, în timp ce tu scrii un articol pe site/blog din browser-ul setat pe mod desktop și arată și se comportă excelent.
Managementul mail-urilor, al pozelor se fac foarte ușor și chiar dacă am zis că se văd prea mici clipurile rulate, sunetul stereo ajută la o imersivitate mai bună. Netflix, HBO GO rulează fără probleme și se văd excelent calitativ, iar dacă te muți pe căștile din pachet sau altele via Bluetooth experiența devine și mai bună. Rămânând la căști și difuzoarele Z Fold2 am numai cuvinte de laudă căci se aud tare și clar și Spotify îl vei ține la îndemână.
La jocuri este un pic mai dificil cu acel ecran, rația spunându-și cuvântul și în acest caz. Din câte am testat (Asphalt, Street Racing, Funko POP! Blitz) au rulat bine, nici nu încăpea loc să nu se întâmple asta și au fost afișate corect, dar sunt unele care nu merg decât într-o rație anume. Astfel de cazuri s-au mai întâlnit și în cazul monitoarelor ultra wide, spre exemplu. Cu un controller PS4 conectat, poți juca titlurile cu mașini pe display-ul exterior fără probleme, sunetul – după cum am mai spus – contribuind mult la imersivitate.
Bateria rezistă fără probleme o zi de utilizare medie și wireless charging-ul este destul de rapid și aduce și funcția de a încărca prin wireless și alte produse cu acest timp de încărcare. Într-adevăr nu avem suport pentru praf și apă, dar dacă stăm să ne gândim nici nu e necesar, însă cred că ar fi prins bine o husă pentru protecție extinsă și cel mai important pentru a sta mai bine în mâini/mână.
Am spus că Z Fold2 e elegant și face parte dintr-un ecosistem în care se află și Samsung Watch3 și Samsung Buds Live pe care le poți asorta cu smartphone-ul și pot interacționa ușor între ele și mulțumită One UI 2.5, iar Samsung Dex extinde experiența și mai mult. Și mai mult de atât cine preferă să le aibă pe toate la pachet există opțiunea Thom Browne Edition.
Cât despre telefon și viteze de transfer, din păcate nu există acoperire 5G în zona de rezidență și nici nu am avut prea mult smartphone-ul la teste cât să găsesc acoperire și chiar să fac și mai multe poze. Am făcut însă un test rapid cu Speed.net rezultatul fiind următorul:
Convorbirile și experiența de comunicare video/audio este cum te aștepți să fie, la o calitate foarte bună, și după cum am spus, mi-a făcut deosebită plăcere să folosesc Z Fold2 ca device pentru munca pe care o prestez, browsing-ul și social media rulând perfect, iar multitasking-ul ajutând și mai mult la experiența de utilizare. După părerea mea acesta ar fi target-ul acestui device, deși și utilizarea s-a în scopuri multimedia sunt bune mai ales când are și suport 5G cu viteze bune la internet.
Am lăsat camera la sfârșit pentru că, să nu uităm, avem aici 3 camere pe spate și încă 2 selfie deși la Z Fold2 există o opțiune interesantă de a tranforma camera principală în cea de selfie, atunci când este despăturit și ținut cu display-ul intern în sens opus. Poți vedea ce capturezi în display-ul extern, cu Z Fold2 pus în această poziție, ceea ce face ca selfie-urile să iasă la calitate maximă mulțumită celor 3x 12MP. Bineînțeles, aici ține de gust, poziție și multe altele, spre exemplu poți pune Z Fold2 în formă de laptop, pe birou, și ai camera selfie din interior pe care o poți folosi și la aplicațiile de video conferință, sau poți face poză și cu camera principală, dar și cea selfie din interior în același timp. Există mai multe posibilități de a face poze/filmări și asta mi se pare foarte plăcut și interesant.
Am precizat că nu am avut prea mult timp la teste acest device și deși îmi doream să pot face mai multe poze* am reușit doar să fac câteva cu AI pornit în moduri wide, ultra wide și cu zoom maxim, dar și pe timp de noapte, iar rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare luând în considerare că nu avem totuși un device dedicat fotografiei, precum terminalele din seria Galaxy 20, sau chiar Note 20 spre exemplu. Și de aproape se descurcă foarte bine, rezultatele fiind foarte plăcute și portretele ies bine atunci când se utilizează funcția Bokeh:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Display-ul mare rămâne principalul atuu al lui Z Fold2 și sincer abia aștept să văd urmașul acestuia și sper să avem data viitoare un device mai ușor și mai subțire atunci când e pliat, dar să se și găsească o posibilitate de a aduce o rație a ecranului intern mai potrivită.
Concluzie
Samsung Galaxy Z Fold2 5G poate avea mai multe utilizări și aspectul îl face motiv de mândrie de a te afișa cu el în public, dar totuși este un device prea gros când e pliat și destul de greu. Găsesc ținta acestui terminal fiind utilizarea pentru browsing și social media cu suport în multitasking, dar la fel de bine se descurcă și la poze și la utilizare pentru multimedia.
Samsung cu Z Fold2 5G îmbunătățește seria dedicată display-ului pliabil și sper să continue și să o ducă spre perfecționare și abia aștept să văd cum va decurge acest lucru.
Samsung Galaxy Z Fold2 5G se comercializează în România la un preț retail de aproximativ 10.000 lei, dar poate fi obținut la un preț mai mic cu abonament la diferiți operatori de telefonie.