Ascultă acest articol


În primul rând, înainte de a începe, știu că sună cam kitschos titlul dar o să vedeți de unde s-a ajuns la el 🙂 Bun. Mouși de gaming – subiectul continuă cu cel de-al doilea astfel de device dintre cele 4 din portofoliul Aqirys și anume cu modelul Orion. Sărim peste intro în care știți cam cum stau lucrurile în cazul moușilor de gaming și care sunt elementele importante care trebuie să le aibă acestea pentru a oferi jucătorilor o experiență de gaming maximă.

Pachet

Aqirys Orion Gaming Mouse – subiectul acestul articol – vine într-o cutie de carton subțire care ascunde o cutie mai groasă, într-un sistem de tip sertar (vedeți în clipul de despachetare exact ce vreau să spun). Cutia nu e mare, dar îndeajuns de colorată (negru și albastru) cât să atragă priviri, având pe una din lateralele mari imagine cu mouse-ul, logo-ul Aqirys, numele modelului, Orion, plus sunt menționate 4 dintre specificațiile principale ale mouse-ului și anume: valoarea DPI-ului, iluminarea RGB, mențiunea de rezistență de până la 50 de milioane de click-uri și simbolul Rock-ului – gestul făcut cu mâna – din perspectiva stângă și dreaptă reprezentând faptul că mouse-ul este ambidextru. \m/

Pe partea din spate, avem iarăși o imagine cu mouse-ul de această dată cu câteva specificații precizate grafic pe aceasta, iar dedesubt avem menționate Feature-urile, respectiv specificațiile tehnice. Pe una din laturile mici avem o imagine dintr-o parte cu mouse-ul, iar pe cea opusă avem, de asemenea, câteva detalii tehnice. Pe latura mică de jos avem, codul de bare, informații și detalii despre ce găsim în cutie, iar pe cea de sus avem un sistem de prindere pentru expunerea la raft și o imagine cu mouse-ul văzut din față. Nu lipsește tag-line-ul gamei, All About Gaming și aproape peste tot avem imprimate cel puțin sigla Aqirys și numele modelului, Orion.

Dăm primul strat de carton jos și suntem întâmpinați de un Warning! și mesajul “Weapon of mass pwnage inside”, apoi pe o foaie cartonată ni se mulțumește că am achiziționat acest produs, pe spate fiind oferit un grafic cu instalarea produsului. Avem aici și un sticker cu mai multe mici abtibilduri cu logo-ul Aqiris, un scurt ghid de instalare și mouse-ul acoperit cu un carton albastru, totul într-un cofraj de buret pentru protecție.

Aspect

Imediat cu dai cu ochii de mouse îți dai seama că este deosebit prin forma și simplitatea sa. Confecționat dintr-un plastic tare, privit de sus se obeservă că ambele jumătăți laterale ale sale sunt perfect identice, fiecare dintre ele având câte două butoane (cele de forward/back), ceea ce ne confirmă că, într-adevăr mouse-ul este pentru rockeri utilizatorii stângaci și dreptaci (ambidextru). În partea de sus avem rotița de scroll, zimțată și un buton mic, cu un LED multicolor între ele. Acestea sunt încadrate de cele două butoane de click stânga/dreapta.

Nu lipsește nici sigla Aqirys și atât ea, cât și rotița de scroll sunt iluminate RGB. O bandă RGB parcurge întreaga parte de jos ale lateralelor mari și spate.

Din partea din față pleacă un cablu USB pentru conectare, iar pe burta Orion-ului găsim două picioare mari cauciucate, senzorul, sigla și două butoane pentru efectele RGB și polling rate cu câte un LED multicolor fiecare.

Tehnic

Simplitatea design-ului Orion atrage foarte mult și voiam să descopăr cât mai repede de ce este în stare Orion, din punct de vedere tehnic așadar iată ce spune producătorul în această privință.

Dimensiunile lui Orion sunt de 124.5 x 67 x 38.5 mm și cântărește 100 g, iar cablul, moale cu conectare USB 2.0 are lungimea de 1.8 m și este acoperit cu un material textil pentru protecție. De asemenea, este specificat că acel plastic din care este confecționat este acoperit cu un strat “sweat-proof”.

Orion folosește un senzor optic PixArt 3389, are o sensibilitate maximă de 16000 DPI și un pooling rate de 1000Hz. Switch-urie butoanelor sunt Omron capabile să suporte până la 50 de milioane de click-uri, mouse-ul dispune de memorie internă și are o accelerație de până la 50G.

Pe mouse sunt disponibile 10 butoane (2x click right/left, 4x forward/back, 1x DPI, 1x pooling rate, 1x RGB și 1x rotița de scroll) și dispune de iluminare RGB. Nu uităm și că este realizat pentru a putea fi folosit atât de dreptaci cât și de stângaci.

Teste

De arătat arată foarte bine, iar d.p.d.v. tehnic, conform Aqirys, Orion pare să fie Game Ready. Să trecem la teste și să aflăm ce și cum.

Îmi place mult cum se simte în mână – probabil datorită acelui strat cu care este tratat, anti-transpirație. Culoarea e un fel de negru mat căruia i se potrivește la fix acea bandă subțire RGB. RGB avem și în rotița de scroll, foarte intim poziționat și-mi place “cauciucul” de pe rotiță. Arată bine totul, dar din păcate acest timp de material atrage amprente și particule de praf și le scoate în evidență. Ca dimensiuni este prea mic pentru palmele oricărei mâini, fie ea dreapta sau stânga.

În mână este destul de ușor și iarăși ajung să vă spun că este necesară o calibrare atentă între greutate și DPI setat în funcție de ce faci (explorare Windows și Office stuff sau gaming în funcție de genul de joc, RPG/Strategie, Acțiune/Aventură ș.a.m.d.). DPI-ul este îndestulător, 16.000 fiind o cifră mare de care probabil unii au nevoie în funcție de stilul și viteza de joc.

Pe diferite suprafețe precum birou și mai multe game pad-uri de plastic tare sau maleabile cu material textil (inclusiv cu Aqirys Solaris) și Orion s-a comportat exemplar și trebuie să precizez că într-adevăr cablul USB este foarte moare și nu “ține” mouse-ul când îl folosești. Dacă ai un Bungee chiar că nici nu-i simți prezența.

În Windows, setat la 3.200 DPI-ul, pe un monitor 4K, Orion se simte și se comportă bine, iar în jocuri modific DPI-ul după plac și genul jocului. În teste l-am supus, la fel ca și în cazul Aqirys Polaris, la jocuri din genurile RPG și Strategie, respectiv de acțiune/FPS: Diablo III, Warcraft 3 Reforged, C&C Red Alert Remastered și DOOM, Horizon Zero Dawn, Death Strandin, Watch_Dogs 1, 2, Tomb Raider. Îmi place la Orion că poți schimba direct de pe el treptele DPI chiar și pooling rate-ul, iar DPI-ul ales se vedem prin culoarea acelui LED de lângă buton.

Și așa ajungem la aplicația dedicată Orion, de unde-ți poți face modificările pe care le dorești, inclusiv să îți configurezi butoanele, DPI-ul, efectele RGB cu tot cu cele 7 moduri dinamice – Neon, Stream, Breathe Colorful, Steady, Flash, Tail sau static, Macro-ul și nu în cele din urmă pooling rate-ul, senzitivitatea, viteza scroll-ului și viteza dublu-click-ului. Setările preferate le poți salva la profiluri, recomandat ar fi să vă faceți câte unul pentru, spre exemplu, utilizare în Windows, jocuri online/competitive sau pe genuri de jocuri.

Concluzie

Orion merită toată atenția voastră pentru că oferă cam tot ce are nevoie un gamer casual, pornind de la un design abstract atragător, completat de RGB și până la materialul Sweat-Proof, faptul că este ambidextru, DPI-ul mare și posibilitatea de configurare după bunul plac datorită aplicației dedicate.

Aqirys Orion se comercializează în România la un preț de 250 lei.

Recenziile celorlalți mouși de gaming Aqirys sunt și ele gata (plus mouse pad-ul Solaris): Acrux, Phoenix și Polaris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.