Ascultă acest articol


Sunt și maniaci ai jocurilor care își fac combinații de setări, prin macro, la tastaturi și mouși de gaming pentru a-și ușura cât mai mult “treaba”, fie că e vorba de competiții online sau gaming în campanie. Lăsând tastatura la o parte, mouse-ul acestora ar trebui să fie o adevărată unitate plină de shortcut-uri la acțiuni complexe și fiind un instrument de gaming ar face bine să arate bine inclusiv cu RGB și să fie performat din punct de vedere tehnic.

Un astfel de mouse este Trust Morphix GXT 970, aterizat de ceva vreme la noi în laboratorul de testare și pare a se potrivi cererilor “maniacilor”. Vă vom oferi informații despre acesta, l-am supus la teste mai mult de 2 săptămâni și ne-am format o părere, iar voi veți decide dacă este sau nu acel gen de mouse.

Pachet

După cum ne-a obișnuit Trust, la gama de mouși de gaming, cutia este imprimată în două culori: negru (gri nuanțat) și roșu. Este drept că e și alb pe ici pe colo, în logo și texte, iar cutia în sine are dimensiuni reduse și include un sistem de agățare pentru a putea fi expus mai ușor în magazine.

Pe partea din față avem o imagine cu device-ul, logo-urile Trust și al gamei GXT, denumirea modelului, Morphix și 4 dintre cele mai importante elemente al mouse-ului: RGB, DPI (10k), 4 capace interschimbabile pentru laterale și că este dedicat genurilor de jocuri FPS, MMO și MOBA!

Pe spate avem informații de ordin tehnic, ce conține pachetul și o schemă grafică cu elementele interchimbabile și RGB.

Pe una din laturile mici este o imagine de aproape cu mouse-ul, iar pe cealaltă, roșie, avem, de asemenea, cele două logo-uri ca și pe partea din față și numele complet al modelului.

Pe latura mică de jos, este codul de bare cu o descriere completă a produsului, în mai multe limbi, inclusiv în Română, iar pe cea de sus, unde e și agățătoarea, avem hash tag-ul specific gamei:

#BuildingChampions

În cutie găsim, pe lângă mouse-ul protejat într-un cofraj de carton și un sticker cu logo-ul GXT, un ghid rapid de utilizare și cele 2 plăcuțe interschimbabile adiționale.

Aspect

Am testat de-a lungul timpului destule produse Trust, inclusiv mouși și majoritatea mi-au lăsat impresii bune. GXT 970 de față, nu face excepție, cel puțin din punct de vedere al design-ului, deși nu este foarte diferit de media generală al device-urilor din gama sa, se diferențiază de acestea prin acele laterale interschimbabile.

Conectarea la PC/Laptop se face prin cablu USB acoperit cu material testil, iar în partea de sus a mouse-ului avem între cele două butoane de click, rotița de scroll iluminată și două butoane +/- pentru DPI. Logo-ul GXT, este și el prezent, iluminat, pe partea unde vine palma.

Pe latura din stânga avem un capac “normal” și încă unul interschimbabil pe care-ți poți sprijini degetul mic, iar în dreapta avem un capac cu 3 butoane (2x back/forward și 1 pentru programat după plac) și un capac cu 9 butoane care, de asemenea, pot fi configurate după plac. Partea din spate, jos, avem o bandă RGB, iar pe partea de sprijin avem două piciorușe mari care încadrează senzorul.

Culoarea negru predomină, iar plasticul pare rezistent, e plăcut la atingere, dar din păcate atrage amprentele.

Tehnic

Morphix are dimensiunile 42 x 72 x 126mm și cântărește 167g, prezintă un design ergonomic, este pentru mâna dreaptă, iar conectarea la PC/laptop se face prin USB 2.0 via cablu protejat de un material textil cu o lungime de 1.8m.

Morphix are memorie internă, rotiță de scroll și logo iluminate și bandă RGB și include 4 laterale interschimbabile numărul total al butoanelor ajungând la 14 (dintre care 2x click stânga/dreapta, 2x DPI +/-, 1x scroll, 2x back/forward în regim stadard, restul programabile).

DPI-ul maxim este 10.000, senzorul optic este PMW3325 și are un pooling rate de maxim 1000hz.

Atât RGB-ul, cât și DPI-ul, și programarea butoanelor se face cu ajutorul aplicației dedicate gratuite de unde se mai pot modifica și viteza și direcția celor 9 jocuri de lumini, pe lângă cea statică, sau se pot opri de tot. De asemenea, tot de acolo se poate modifica și pooling rate-ul sau diferiți parametri precum senzitivitatea, viteza de scroll sau cea de dublu-click.

Testare

În sfârșit am ajuns la momentul în care vom discuta prin ce chinuri am trecut micuțul rozător de gaming și părerea care ne-a lăsat-o.

În mâna mea, Morphix se mulează destul de bine, preferând să-l folosesc în regim desktop/browsing/social media cu plăcuțele laterale cel cu trei butoane pe stânga și respectiv cel cu suport pentru degetul mic pe dreapta. Este comod, este ușor, dar, după cum am spus, chiar dacă are o textură plăcută, rămân amprente și ca în cazul mai multor moși de gaming cu RGB, logo-ul nu se vede pentru că e acoperit cu palma, iar RGB-ul fiind doar în partea din spate, se cam acoperă și acesta cu încheietura mâinii.

În cazul jocurilor de strategie/RPG plăcuța din stânga cu cele 9 butoane este un real ajutor dacă-ți faci timp să umbli pe la Macro în aplicație, iar în cazul FPS-urilor am preferat să rămân la combinația inițială. Am testat StarCraft II, Griim Down, Diablio III, Warcraft III Reforged, Comand & Conquer: Red Alert Remastered și la unele dintre ele am umblat la Macro făcându-mi shortcut-uri sau combinații și sunt destul de utile. Prima oară nu ai cum să nimerești din prima butonul dorit, dintre cele 9 de pe plăcuța din dreapta, dar bănuiesc că mai multă practică ar fi rezolvat problema. Pe lângă DOOM, am testat și niște jocuri de acțiune/aventură din perspectiva persoanei a 3-a, combinația rămânând la fel ca în cazul FPS-urilor. Death Stranding, Tomb Raider, Horizon Zero Dawn și Watch Dogs 1,2 nu au pus probleme la utilizarea mouse-ului în ele. În online am dat o tură prin Call of Duty Warzone și mi-a plăcut experiența cu Morphix.

Click-urile nu sunt așa de zgomotoase și nici rotița de scroll, acesta din urmă mi-a plăcut să-l folosesc având un fel de textură zimțată plăcută și chiar nu am intervenit la setări să modific viteza scroll-ului, cea default fiind pe placul meu.

Aplicația este, deși simplă de utilizat, destul de variată în opțiuni, având, cred eu, cam tot ce-ți trebuie pentru a-ți crea profiluri pentru jocuri și tipul de activitate pe care o desfășori cu Morphix. Am testat, de asemenea și mai multe suprafețe, pornind direct pe birou și până la mousepad-uri din plastic tare sau flexibile cu suprafață textilă, și în toate cazurile (intervenind la anumite setări) mouse-ul s-a comportat bine.

După mai mult de două săptămâni de utilizare zilnică, cel puțin 6-8 ore, Morphix s-a ținut bine, chiar dacă la capitolul aspect a ieșit șifonat, dar dacă la sfârșit de zi îl ștergi puțin cu o cârpă, își recapătă strălucirea.

Jocul luminițelor RGB este destul de variat având 9 jocuri de lumini la care poți interveni și cu viteza de expunere, respectiv sensul de desfășurare a acestora. Poți să le oprești de tot, dacă dorești, sau poți să alegi o culoare din cele 16.8 milioane e culori disponibile pentru a-l asorta cu restul setupului tău. După cum mă știți, am mers pe roșu, și câteodată am lăsat și Breathing, personal nefiind mare fan al curcubeielor în general.

În regim office, browsing, social media și editare foto/video, nu am avut ce să-i reproșez lui Morphix, în primul rând că este comod și bine face, că la un număr extins de ore pe zi de utilizare, ar fi putut să se lase cu urme neplăcute în palme.

Concluzie

Morphix șade la fix în diferite mărimi de palme drepte având o mărime potrivită și este plăcut și la atingere datorită texturii utilizate dar pe care rămân amprente. Mulțumită cele 4 plăcuțe laterale interschimbabile sigur îți găsești combinația pe plac, iar cu ajutorul aplicației îți poți face un combo de setări și plăcuțe alese, în funcție de utilizarea mouse-ului. RGB-ul are și el un cuvânt de spus pentru că-l poți asorta ușor cu celelalte accesorii și componente ale rig-ului tău, iar jocurile sunt o plăcere de jucat cu el, indiferent de genul acestora și cât de mult îl utilizezi.

Trust Morphix GXT 970 se comercializează pe piața din România la un preț de aproximativ 200 lei, existând promoții diferite în care-l puteți achiziționa la preț mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.