“2074. În urma unui dezastru global misterios, războiul face ravagii între triburile care s-au format după distrugerea Europei. Trei frați din tribul pașnic Origines, Kiano (Emilio Sakraya), Liv (Henriette Confurius) și Elja (David Ali Rashed), sunt despărțiți și siliți să își ia fiecare soarta în mâini într-o confruntare plină de acțiune pentru viitorul acestei noi Europe.”
Sinopsisul serialului Netflix, Tribes of Europa/”Triburile Europei” sună bine, nu? Noi l-am văzut anticipat și vă putem spune că într-adevăr am fost luați prin surprindere de serial mai ales că include și o actriță de-a noastră, Ana Ularu care face, ca deobicei, un rol foarte mișto.
Primul episod – episodul pilot – este întotdeauna cel mai important la un serial, pentru că el are puterea să țină, sau nu, telespectatorul pentru următoarele episoade. Ei bine în primul episod cunoaștem trei frați, membri ai tribului Origines: Liv, Elja și Kiano. Ei asistă la prăbușirea unei nave spațiale de dimensiuni mici, ce lasă în urma sa un cub misterios, iar pilotul este de negăsit. Bineînțeles, înainte de astea avem și o introducere în care ni se explică despre un eveniment cataclismic denumit Black December, care a avut loc în 2029 și care a distrus orice fel de tehnologie alimentată, lăsând lumea în întuneric. De atunci s-au format triburi, în Europa formându-se 4: Origines, Crows, Crimson Republic respectiv Atlantians, despre care vom afla mai multe, treptat, pe parcursul celor 6 episoade ale acestui prim sezon. Mai degrabă să zicem că aflăm detalii despre trei dintre aceste triburi, despre al patrulea urmând să aflăm într-un nou sezon, dacă va exista.
Misterul acoperă prima parte a episodului pilot, iar lucrurile se complică pacea și conviețuirea fără tehnologie al tribului Origines fiind tulburate de sosirea unor membri Crows, despre care vom afla că sunt nemiloși și cruzi – adevărați barbari ai Europei din 2074 – anul care se petrece acțiunea.
Odată ce este setată premisa în primul episod, aventura începe, iar telespectatorul va începe și el să-și formeze o părere despre desfășurare, poveste și personaje. Personal, nouă ne-a plăcut, Tribes of Europa fiind o combinație reușită de mai multe genuri și ca să facem și o comparație, am putea spune un fel de Mad Max, Lord of the Rings, Conan the Barbarian, jocurile video Fallout... știu că sună aiurea, dar o să vedeți că fiecare trib în parte are o identitate și un rol bine stabilit în serial, Origines – despre care v-am spus mai sus și Crimson Republic – un trib militar, bine înarmat luptând împotriva Crows care sunt un trib, după cum ziceam, nemilos și barbaric care caută să se extindă.
Dacă Origines își găsiseră sanctuar, sau mai exact refugiu (Refugium) în pădure, fără a avea legătură cu restul Europei, Crimson Republic sunt împrăștiați și ascunși prin Europa având scopul să se infiltreze pe teritoriul Crows și să-i extermine. Am precizat “să se infiltreze” pentru că teritoriul Crows este mare și bine păzit, iar fortăreața Brahtok este cea unde domnește căpetenia Crows, Kapitan Yvar!
Frații sunt despărțiți de circumstanțe, Elja având misiunea să se ocupe de cubul misterios, Liv ajunge în cadrul Crimson Republic, iar Kiano este luat prizonier de către Crows. Misiunea celor trei este și, bineînțeles, să se reunească, dar fiecare dintre ei trebuie să-și îndeplinească anumite, să le spunem, misiuni.
Fiecare episod reprezintă o parte din aventura fiecăror dintre cei trei membri Origines, iar Tribes of Europa combină cumva, cu succes, cele trei stiluri ale triburilor cu elemente Sci-Fi, făcându-ne din ce în ce mai curioși să vedem ce se întâmplă în următorul episod. Avem acele elemente comando aduse de Crimson Republic cu armele, credința și regulile drastice, cele ale pădurii, păcii și conviețuirii în libertate a tribului Origines, dar și partea barbarică, dură, cu un concept de paraziți și sclavie, ură și răzbunare adusă de Crows. Partea Sci-Fi, deși puțin dezvoltată în cele 6 episoade, este asigurată de tribul Atlantians.
Avem parte și de alte personaje, în afară de cei trei, personaje conturate și originale, jucate excelent de actorii lor. Dacă Liv este jucat bine de Henriette Confurius, iar Kiano (Emilio Sakraya) are parte cred de cea mai atentă dezvoltare și transformare, Elja (David Ali Rashed) este un fel de Frodo al Tribes of Europa, care seamănă și cu o variantă copil a regizorul/actorul Jon Favreau (Iron Man) care, culmea, își va găsi ca partener în aventură pe Moses (Oliver Masucci) care seamănă cu Rutger Hauer (Blade Runner). Vom afla și care sunt conducătorii acestor triburi și soarta lor și vom intra în interiorul celor trei triburi unde vom avea de ales să empatizăm sau să disprețuim personaje secundare, după cum ziceam, atent conturate și jucate.
Nu, n-am uitat de Ana Ularu, ea este Grieta, o subalternă a nemiloasei Varvara (Melika Foroutan) – un căpitan care-și dorește foarte mult să se apropie (din nou) de căpetenia Crows, Kapitan Yvar , prin orice mijloace! Îmi place creionarea personajului Grieta pentru că, chiar dacă nu are foarte mult screen time, este bine conturat, jucat și are parte de multe twisturi și, nu în cele din urmă, este un personaj important, chiar cheie aș spune, al serialului. Ana aduce greutate lui Grieta prin stilul ei aparte de badass girl pe care am mai văzut-o și în alte producții (ex. Emerald City) și interacționează cel mai mult cu personajul Liv.
Acel cub, Atlantian Cube, este un mesaj important care trebuie să ajungă la Ark și prevestește ceva foarte rău care se va abate asupra Europei. La început cubul are probleme tehnice și va fi reparat pe parcurs, Elja și Moses trecând prin tot felul de aventuri cu el, iar cubul în sine, misterios și letal, sigur va trezi întrebări la care se vor afla răspunsurile în ultimele episoade ale primului sezon.
Diversitatea este elementul cel mai important într-un serial pentru că acesta va face în permanență telespectatorii să revină la un nou episod și să nu se plictisească repede. Ei bine, Tribes of Europa are acest element și vom parcurge alături de personaje pitorești, păduri, zone muntoase și desertice, zăpadă, temnițe, un oraș distrus, baruri și alte locații foarte bine conturate. Apar și câteva vehicule, vom călări, iar armele și luptele sunt și ele diversificate.
Nici din punct de vedere vizual/regizoral nu ne vom plictisi căci avem parte de acțiune pe timpul zilei și nopții, regizorii Philip Koch și Florian Baxmeyer având grijă să se joace așa cum trebuie cu camerele scoțând foarte bine în evidență peisaje, trăiri și generând perfect scene dramatice, de suspans, de acțiune, comice și terifiante (decapitări, dezmembrări etc). Serialul este dedicat publicului matur, deci pe lângă sânge și scene violente vom avea parte și de nuditate parțială și scene… fierbinți.
Muzica este atmosferică, o auzim în fundal și se schimbă în funcție de ce vedem pe ecran și amplifică trăirile telespactatorilor în scene importante rulând și piese cântate/mixate precum Unsecret cu piesa “Can You Hear Me”, Steve Aoki – “Do It Again” sau Swayak cu piesa “I Dance Alone”.
Chiar se simte un parcurs de-a lungul celor 6 episoade; vedem cum cele trei personaje se dezvoltă și ne face să apatizăm cu ele și la ultimul episod ne dăm seama că au pornit de la niște frați simpli care se jucau într-o pădure și au devenit, fiecare, ceva la care nu se aștepta nimeni. Se redescoperă pe ei, își redescoperă puterile interioare dar și slăbiciunile și asta vom observa și noi, telespectatorii.
Ca un fel de concluzie, Tribes of Europa a fost, cel puțin pentru noi, o surpriză foarte plăcută și l-am urmărit cu mare plăcere, mai ales pe Ana, care nu ne-a dezamăgit niciodată prin cum își joacă rolurile, iar în cazul Grietei avem și o poveste scurtă, dar frumoasă și incitantă. ToE este un serial de aventură presărat cu tot ce e nevoie ca să te țină aproape și sperăm să fie confirmat cel puțin un sezon 2, pentru că avem să aflăm mai multe și să ni se dezvăluie secrete despre tribul, dintre cele 4, despre care știm cel mai puțin și despre pericolul prevestit de cub.
Tribes of Europa/”Triburile Europei” din 19 februarie 2021 pe Netflix.